<p>Overzicht van de nieuwe verkeerssituatie. In het rood de nieuwe fietspaden. Foto: gemeente Oost Gelre</p>

Overzicht van de nieuwe verkeerssituatie. In het rood de nieuwe fietspaden. Foto: gemeente Oost Gelre

Kruising bij Rabobank weer open

GROENLO - Het had wat voeten in de aarde maar sinds afgelopen vrijdag kunnen fietsers vanuit de richting Zwolle eindelijk veilig naar Groenlo en vice versa over de Oude Winterswijkseweg en de Winterswijkseweg. Het kruispunt bij de Rabobank is daarvoor flink op de schop gegaan. Het heeft lang geduurd omdat de gemeente Oost Gelre eerst alle gronden voor de herinrichting moest aankopen. 

Door Kyra Broshuis

Petitie
Eind 2018 werd er door verontruste burgers (Wilma van der Donk, Arjan Hagens en Arjen de Haan) een petitie gestart die de gemeente moest bewegen wat te doen aan de verkeerssituatie bij de Rabobank. Vooral jonge fietsers kwamen daar veelvuldig in de knel door de toename van het gemotoriseerd verkeer sinds realisatie van de nieuwe N18. De petitie, ondersteund door Marveld Recreatie en verschillende sportclubs waaronder de S.V. Grol, werd massaal ondertekend. De gemeente heeft eerst verkeersregelaars ingezet om met name de fietsers een veilige doortocht te kunnen garanderen. De gemeente kocht intussen de benodigde gronden aan. Daarnaast moest Oost Gelre ook nog voor 40 vervangende parkeerplaatsen zorgen. De herinrichting van de kruising levert vrijliggende fietspaden op. De kruising is 4 weken gesloten geweest en is nu weer open voor alle verkeer. De aansluitende Parallelweg wordt ook onder handen genomen; de weg krijgt een nieuwe deklaag met rode fietsstroken. De Parallelweg is dicht van maandag 11 oktober tot vrijdag 22 oktober.

Tussenoplossing
De reconstructie van de veelbesproken kruising Rabobank is echter wel tussenoplossing, zo liet wethouder Karel Bonsen al eerder weten. De perfecte oplossing is een rotonde op die plek maar dan zou er een gebouw moeten wijken. Daar heeft de gemeente nu het geld niet voor. De nieuwe verkeerssituatie is als volgt: Fietsers uit de richting van de Groeneweg en Winterswijkseweg gaan op het fietspad fietsen. Het fietspad ligt eerst direct naast de rijbaan, waar ook de auto’s rijden. Daarna wordt het een vrijliggend fietspad. De oversteek Oude Winterswijkseweg is gewijzigd en is een druk verkeerspunt. Fietsers hebben hier nu voorrang maar dat betekent niet dat elke automobilist die voorrang nu al geeft. Daarom zet de gemeente  hier deze week een verkeersregelaar neer. Daarna is het fietspad weer vrijliggend en sluit het aan op het fietspad van de Oude Winterswijkseweg. Voor fietsers vanaf de Oude Winterswijkseweg is er niet zoveel gewijzigd. De kruising met de Parallelweg blijft als voorheen en daarna wordt het fietspad (voor de voormalige Rabobank) weer vrijliggend. Daarna komt het fietspad weer uit op de Winterswijkseweg. Vanwege het regenachtige weer afgelopen dagen is het nog niet gelukt om het gehele fietspad rood te maken. De aannemer heeft dit nu gepland voor in de week van de herfstvakantie.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden