LHBTIFZ

LHBTIFZ

Oost Gelre is sinds maandag 11 oktober een Regenbooggemeente. Dat betekent dat de gemeente zich nog actiever gaat inzetten voor de acceptatie, emancipatie en veiligheid van LHBTI+’ers. Om dat extra kracht bij te zetten, is er op die Coming Out Day in Lichtenvoorde ook nog eens een regenboogzebrapad geopend. Bij het gemeentehuis hangt on top of that ook nog eens een Achterhoekse regenboogvlag, een combinatie van de Achterhoekse vlag en de regenboogvlag.

Wat ik me hierbij - en bij meer van dit soort zaken - weleens afvraag, is: preek je niet enigszins voor je eigen parochie? Of misschien: zou je niet in de echte parochies moeten preken? Want in die parochies is toch heel wat misgegaan op acceptiegebied.
En er gaat nog steeds veel mis. En ik bedoel niet alleen onze roomse herrie-parochies, maar ook de hervormden, gereformeerden en ook de niet-christelijke clubs geleid door verklede mannen met onzichtbare vriendjes. (Om de Wikipedianen voor te zijn: monotheïstische godsdiensten hebben één Onzichtbaar Vriendje.)

Oost Gelre is gelukkig geen Staphorst en zeker geen Kabul. Ik ken eigenlijk niemand hier die problemen heeft met verschillende geaardheden. Maar dat kan natuurlijk ook aan mijn breedspectrale bipanbubbel (hoppa) liggen.
Tuurlijk, af en toe hoor je nog weleens op een feestje wat zandgrondgelul over ‘gezonde Hollandse jongens’ of mensen die geforceerd ‘mien kameraod’ zeggen, want anders zouden anderen weleens kunnen denken dat het meer dan gewoon een vriend is.

Voor zover ik weet, komt homogerelateerd geweld hier niet voor. Gelukkig maar. Daarvoor moet je in de rest van Nederland zijn. In de Bible Belt waar sommige refoscholen geestelijk geweld gebruiken in de naam van de Almachtige Foutenmaker. Of in de Randstad, in de Koran Belt, waar het vaak overzichtelijk lichamelijk geweld betreft, relatief vaker gepleegd door anders witten met trendy Gucci-kleding waaronder middeleeuwse frusties verborgen zitten. Iets waar nogal eens – bestuurlijk dan – met een linkerboog omheen wordt gelopen.

Maar ik loop er niet omheen. Ik loop eroverheen. Over het regenboogzebrapad. Ik moest toch aan de andere kant zijn. Op weg naar het einde van de regenboog, daar is de pot, al dan niet met goud. Het ziet er gewoon vrolijk uit, zo’n zebrapad. Gewoon gay, in de ouderwetse Engelse betekenis van het woord.

(Het is me niet gelukt om ook een matige woordspeling met Achterhoek te maken; misschien online nog, daar spelen de meeste spannende dingen zich toch af.)

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden