<p>Erik Mentink (links) overhandigt symbolisch de eerste groepsuitjes app aan een blije Paul van Druten. Foto: Henri Walterbos</p>

Erik Mentink (links) overhandigt symbolisch de eerste groepsuitjes app aan een blije Paul van Druten. Foto: Henri Walterbos

Groepsuitjes Groenlo lanceert apps voor dagje totaalbeleving Groenlo

Unieke app met dialectteksten en eigen liedjes

GROENLO - Groenlo heeft veel te bieden op het gebied van toerisme. Zo weet ook Erik Mentink van Vestingstad Promotion. Hij breidde het aanbod van Groepsuitjes Groenlo van zijn Vestingstad Promotions uit met de apps ‘Dagje Groenlo’ en ‘Expeditie Grolsch’.

‘Expeditie Grolsch’
“We zijn bezig geweest hier een permanente overzichtspositie te krijgen van Grolsch. Toen dat niet lukte zocht ik contact met Ellis Garsteveld van Genius apps.nl. Er ging een wereld voor me open,” bekent Erik. “Grolsch heeft hier bijna 400 jaar gezeten. Voor 7 of 8 generaties Grollenaren heeft Grolsch voor een groot deel het leven bepaald. De banden zijn nog intens, maar ik vind dat er op dit moment in Groenlo nog weinig herinnert aan Grolsch. Je hebt de brouwketel op Brouwhuizen, Huize Adriana, de voormalige directeursvilla waar nu Brouwersnös in zit, en je hebt het geboortehuis van Grolsch, de Lange Gang. Belangrijkste is echter de merknaam Grolsch. Iets wat heel veel mensen niet weten, zo blijkt tijdens rondleidingen, is dat Grolsch hier vandaan komt. Grolsch betekent letterlijk ‘bier afkomstig uit Grol’, de vroegere naam van Groenlo. Met de app wil ik die verbondenheid benadrukken. Als je hier geen aandacht aan blijft schenken dan verwatert dat helemaal op den duur.” Erik legde zijn ideeën voor aan Grolsch en kreeg toestemming. ”Dat is tevens een bevestiging van hun kant van deze verbondenheid.”

De app kan gedownload worden in de appstores. “Het is een kennisquiz over 400 jaar Grolsch en de verbondenheid met Groenlo, door middel van 50 meerkeuzevragen, verdeeld over tien rondes van vijf vragen. Je kunt dat uitbreiden met een bierproeverij. Ik ben al met cafés in gesprek die dit arrangement aan willen bieden. De app kan ook thuis gespeeld worden. Marc Jansen, brouwmeester van de Grolsch, heeft speciaal voor deze app een bierproeverij samengesteld. Die zit er bij in. Op termijn willen we ook kroegentochten houden in Groenlo waarbij je de rondes in diverse cafés speelt.”

‘Dagje Groenlo’
“Tijdens rondleidingen wordt bij het kanon verteld dat er mee geschoten werd, dan wil je dat graag laten zien,” begint Erik. “Op 10 plekken kun je ook een carnavalsschlager over die plek horen. Bij de Wilhelminabank bijvoorbeeld ‘D’r zat ne spieker in de Wilhelminabank’. Je kunt altijd wel een foto of iets laten zien maar deze app is veel completer en je kunt zelf het tijdstip bepalen wanneer je het doet, waar je begint. Je kunt het lopend doen maar er ook direct de kickbikes bij huren.”

De teksten zijn te lezen in de app, maar ook te beluisteren. “Ze zijn in het Nederlands, Duits en dialect geschreven en te beluisteren in het Nederlands en Grols dialect. De Nederlandse teksten zijn ingesproken door Arno Klein Goldewijk en door Henri Walterbos in smeuïg Grols dialect vertaald. Samen met Joost Frank sprak hij de teksten ook in.”

‘Get the picture’ en ‘kinderspeurtocht’
In de app ook een kinderspeurtocht en ‘Get the picture.’ “Hierin detailfoto’s van objecten in de binnenstad. Je zoekt deze op en maakt dan van het gehele object een foto.” De app is ook leuk voor de Grollenaar zelf, denkt Erik. “Er staat informatie in waar je veel van opsteekt. Lang niet iedereen weet alle ‘ins & outs’ van Groenlo of bepaalde plekken.” Erik is voornemens de app nog uit te breiden met allerhande info. “Je kunt van alles toevoegen, zoals volgend jaar met de Slag om Grolle of het Marveldtoernooi. Ook pushberichten. De apps zullen voortdurend geüpdatet worden.”

Eerste app
Aan de in Lichtenvoorde woonachtige Grollenaar Paul van Druten de eer de eerste Groepsuitjes Groenlo-app in ontvangst te nemen. “Paul maakt prachtige droneopnamen van Groenlo. Toen ik een keer met hem in contact kwam over een dronevideo van het kanon bleek hij er nog meer te hebben. Mocht ik allemaal gebruiken. Unieke beelden, zo ook van binnen in de Basiliek.” De nieuwe ideeën rollen inmiddels over tafel deze informele bijeenkomst. Allen vanuit liefde voor hun eigen Grolle. “Ik woon eigenlijk gewoon in Grolle en sloap ik in Lichtenvoorde,” lacht Paul.

De apps kunnen aangeschaft worden via www.groepsuitjesgroenlo-apps.nl. Na aankoop ontvangt u een mail met daarin de speciale QR-code en de inlogcodes waarmee de betreffende app geïnstalleerd kan worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden