CDA hekelt trage besluitvorming viaduct Lievelde

OOST GELRE - Het CDA maakt zich zorgen om de stroperigheid rondom het mogelijk nieuwe viaduct over de N18 bij Lievelde. De partij heeft al eerder het college verzocht ‘er bovenop te zitten’ en omwonenden een belangrijke rol te geven bij de besluitvorming. “En nu, een jaar later, moeten we constateren dat van dit laatste niet veel van terecht gekomen is. Met verbazing hebben wij dan ook kennis genomen van een memo van het college waarin de wethouder aangeeft dat het proces voor een groot deel opnieuw moet, maar dan nu mét een klankbordgroep bestaande uit omwonenden! Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen”, reageert Niek Bragt van het CDA. De partij wil weten of het viaduct nog echt een optie is voor Rijkswaterstaat en of het plan wel een volwaardige plek krijgt in de variantenkeuze. 

Door Kyra Broshuis

Huisbezoeken
Volgens wethouder Karel Bonsen zijn omwonenden de hele tijd goed op de hoogte gehouden van de ontwikkeling middels nieuwsbrieven en meldingen in de Groenlose Gids en de Elna. “Er zijn zelfs huisbezoeken geweest aan de Gasteveldsdijk en de Europaweg om met de aanwonenden te praten. Op de eerste informatieavond met direct aanwonenden kwamen vragen die niet direct door Rijkswaterstaat beantwoord konden worden. Toen heb ik besloten om de laatste stap nog eens over te doen; het bekijken van de mca (multicriteria-analyse) van 2 varianten: de onderdoorgang bij de Gasteveldsdijk en de variant van de omwonenden: een nieuw viaduct iets ten noorden van de Franse schans.” Het viaduct is volgens Bonsen nog steeds een volwaardige variant. “De twee varianten worden nu bekeken. Er hebben zich 44 mensen gemeld voor de klankbordgroep, er is dus een brede belangstelling.”

De veiligste variant
Bragt zegt dat het duidelijk is dat de voorkeur van Rijkswaterstaat uitgaat naar het viaduct. “En hoe voorkomen we dat Rijkswaterstaat straks zegt: we weten dat jullie a willen maar we gaan toch b doen?” De wethouder legt uit dat een mca altijd door een onafhankelijke partij wordt gedaan. “En ik weet zeker dat Rijkswaterstaat beide varianten serieus neemt. Het gaat uiteindelijk om de veiligste variant. Of dat nu a of b is, wij moeten zorgen dat het uiteindelijke de veiligste wórdt.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden