<p>Oud-Grollenaar Luc Freijer. Foto: PR</p>

Oud-Grollenaar Luc Freijer. Foto: PR

Luc Freijer scoort met foto-expositie in Ramses Shaffy Huis

AMSTERDAM/GROENLO - Luc Freijer, geboren in Groenlo en inmiddels 43 jaar jong, is blij verrast, beter gezegd super trots dat hij in zijn huidige woonplaats Amsterdam is uitverkoren om een foto-expositie te mogen verzorgen. Dit nota bene in het Ramses Shaffey Huis aan de Piet Heinkade in Amsterdam en dat van 16 oktober tot en met 20 november gedurende de zogenoemde culturele maand. Onder het voor die maand gekozen thema ‘Open je hart!’, laat de zoon van zijn in Groenlo woonachtige ouders Hein en Will Freijer-Roerdink alsmede zus Lotte zien dat hij over een groot gevoel voor creativiteit beschikt. Immers, de foto’s van Luc zijn gemaakt tijdens zijn gebruikelijke wandelingen en hardloopsessies door de hoofdstad, waarbij het alledaagse leven en de kenmerkende decor van Amsterdam samenvallen. 

Door Theo Huijskes

Tijdens de coronaperiode Amsterdam opnieuw herontdekt
Blij verrast dat na De Telegraaf de weekkrant Groenlose Gids zich met hem in verbinding stelt, doet Luc uitvoerig zijn verhaal. “De coronacrisis is er de oorzaak van dat ik veroordeeld werd om thuis te werken. Ik ben werkzaam in de filmwereld. Eerst geruime tijd voor een uitgever/distributeur, waarvoor ik naast sales en marketing met name acquisitie deed en films als La Grande Bellezza en Carol aankocht, die we vervolgens in de Benelux uitbrachten in de bios, op DVD enzovoort. Inmiddels werk ik als hoofd programma van een filmtheater in Hilversum, waar ik verantwoordelijk ben voor het artistieke programma. Ik bedenk wat we draaien en hoe, stel de programma’s samen, bedenk hoe we dit het beste kunnen communiceren en marketen en bezoek geregeld filmfestivals om de beste nieuwe films en documentaires te ontdekken. Zo was ik onlangs op het Filmfestival van Cannes en Venetië. Vanzelfsprekend één van de leukste kanten van mijn werk. Het was de coronaperiode die ervoor zorgde dat ik mijn geliefde sport hardlopen meer ging beoefenen. En omdat Amsterdam door onder andere het wegblijven van toeristen plotseling een totaal andere uitstraling kreeg, ontdekte ik pas goed de schoonheid van de stad. Voor mij aanleiding om talrijke foto’s te schieten en daarmee de hoofdstad van Nederland opnieuw te herontdekken.”

Inmiddels voor het eerst de marathon van Amsterdam gelopen
“Het is leuk om te horen dat mensen het niet alleen noemen, maar ook opschrijven dat Luc Freijer overloopt van creativiteit en dat je dat alleen al afziet aan zijn tijdens het wandelen en hardlopen door Amsterdam gemaakte foto’s. En nog leuker is het dat als beloning zijn foto’s zijn uitverkoren om een maand lang aan de muren van het Ramses Shaffy Huis te mogen hangen”, reageert Luc, die vervolgens graag ingaat op zijn overige hobby’s.

“Ik ben gek op film, boeken, muziek, fotografie, concerten en reizen. Verder sport ik veel. Zo heb ik in het afgelopen weekend voor de eerste maal de marathon van Amsterdam gelopen en dat in de tijd van 4.09.38 uur. Aangaande de hobby film is het ook mijn partner Sachlan, die ik 20 jaar geleden heb leren kennen en met wie ik 3 jaar geleden in het huwelijksbootje ben gestapt, die daar een liefhebber van is. Samen varen we graag op ons bootje door Amsterdam, iets dat we delen met onze vrienden. Verder reizen we best veel. We zijn beiden fan van La Palma, waar het fantastisch wandelen is, en Italië, waar we ook geregeld naartoe gaan. We hebben in Italië meerdere lange fietstochten gemaakt. Zo zijn we een paar jaar terug van Genua naar Rome gefietst en eigenlijk heb ik wel weer zin om weer een dergelijke fietstocht te gaan maken. Maar voor nu staat wat ons beiden betreft eerst een reis naar Mexico op het programma.”

Het was doodeng om van Groenlo naar Amsterdam te verhuizen
“Sinds 1996 woon ik al in Amsterdam. Inderdaad 25 jaar! In eerste instantie vond ik het doodeng. Maar Amsterdam bleek al snel een dorp te zijn. Via mijn studie en dergelijke had ik al snel een leuke groep vrienden en vervolgens bleek dat ik niets anders meer wilde dan in Amsterdam blijven wonen. Een stad vol energie en cultuur met een gevarieerde, bonte mix aan mensen en waar altijd van alles te beleven valt. Niet te vergelijken met het stillere en kleinere vestingstadje Groenlo”, vertelt Luc. “Maar aan Groenlo heb ik natuurlijk leuke herinneringen. Daarbij denk ik op de eerste plaats aan mijn directe familie en daarnaast aan die knusse, gezellige binnenstad met die beeldschone stadsgracht.” Terugkomende op de uitverkiezing met betrekking tot de foto-expositie in de culturele maand ‘Open je hart!’, zegt Luc niet te weten of het een en ander een vervolg krijgt. “Voor mijn werk ben ik uiteraard altijd bezig met filmbeeld en daarnaast fotografeer ik zelf. Ik heb ooit een opleiding grafische vormgeving gevolgd en daarnaast tevens een cursus fotografie en daarbij een echte, goede camera aangeschaft. Echter tot op heden deel ik mijn foto’s alleen op social media zonder er verder iets meer mee te doen. En nu ik met name met deze expo bezig ben en het echt laten afdrukken van mijn foto’s, merk ik aan mijzelf dat ik er enorm blij van word. Het geeft mij heel veel energie. En daarom wil ik hier meer mee doen en krijgt dit zeker een vervolg!”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden