Bennie (Puck) Rave met ‘zijn’ Stien in hun appartement in Eibergen. Foto: Theo Huijskes
Bennie (Puck) Rave met ‘zijn’ Stien in hun appartement in Eibergen. Foto: Theo Huijskes

Bennie (Puck) Rave: ‘Grolle en Grol hebben een bijzonder plekje in mijn hart!’

Algemeen

GROENLO-EIBERGEN - Voor de rubriek ‘Hoe gaat het met u?’ bezocht correspondent Theo Huijskes deze week Bennie (Puck) Rave (85), geboren en getogen Grollenaar, maar inmiddels met zijn partner Stien Emsbroek (81) reeds 38 jaar samen en woonachtig in een gezellig appartementje aan de Parallelweg in Eibergen. Ondanks dat het in dit geval een soort overval betreft zonder vooraankondiging, wordt de scribent van deze rubriek allerhartelijkst ontvangen.

Bennie Rave, in Groenlo eigenlijk alleen maar bekend als ‘Puck’, werd op 7 april 1936 geboren in het uit zeven kinderen bestaande, in Groenlo alom bekende gezin Rave. Het gezin woonde eerst aan de Julianastraat in het zogenoemde ‘Rooie dorp’ en later jaren achtereen aan de Lichtenvoordseweg. Naast zus Agnes, woonachtig in Raalte en de broers Theo, woonachtig in Groenlo en Tonnie, woonachtig in Lichtenvoorde, heeft ‘de Puck’ nog drie broers, die in Groenlo grote bekendheid genoten, maar helaas zijn overleden. Het betreft in dit geval Jan, die mede vanwege zijn vrijgezellenbestaan erg populair was in Groenlo, Gerard, die zich op diverse terreinen verdienstelijk heeft gemaakt voor de gemeenschap Groenlo en dat met name via de gemeentepolitiek, en last but not least Rinus Rave. Laatstgenoemde wordt door jong en oud nog steeds omarmd als ‘dé bloemist’ van Groenlo. Een harde, klantvriendelijke werker, die na een leerschool bij Bloemsierkunst Weenink in de Beltrumsestraat, het moedige besluit nam om voor zichzelf te beginnen in de Kevelderstraat.

Trouw niet voor je veertig bent en alle geheimen van het huwelijk kent!
Puck Rave, bezig aan zijn 86ste levensjaar, is blij verrast dat ik hem opzoek en zit van meet af aan op de praatstoel. “Let wel, mijn benen willen niet meer wat ik voor ogen heb, fietsen gaat ook niet meer, maar mijn geheugen laat mij op geen enkele manier in de steek”, aldus de man die in Groenlo eigenlijk altijd in verband werd gebracht met een vrijgezellenbestaan. “Ik heb altijd goed geluisterd naar het lied van De Havenzangers: ‘Trouw niet voor je veertig bent’. Alhoewel ik daarbij wel de aantekening moet maken dat het mij niet helemaal gelukt is. Ik ben namelijk 28 dagen vóór mijn 40ste geboortedag in het huwelijksbootje gestapt. Dit kwam omdat ik het feest per se in zaal Meijer in Groenlo wilde laten plaatsvinden en daarbij maar één orkest op het oog had en dat was Lemmon Five. Maar ondanks alle goede bedoelingen werd het huwelijk geen succes en lag ‘t nös noa acht joar onder ’n boom. Maar gelukkig ontmoette ik Stien, die eveneens was gescheiden en in mij blijkbaar een goede en trouwe partner zag. Het gevolg is dat wij alweer 38 jaar samen zijn, waarvan 30 jaar in dit gezellige optrekje met alle benodigde faciliteiten dicht in de buurt. En daar blijft het niet bij, want wanneer er iemand een recordhouder is wat betreft het hebben van zogenoemde bonuskinderen, dan ben ik het wel. Stien heeft aan haar beëindigde huwelijk niet alleen de volle steun en liefde van haar 6 kinderen overgehouden, waarmee ik bijzonder goed kan opschieten, samen hebben wij inmiddels ook nog eens 18 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen. En let wel, er zitten er ook nog enkelen ingepakt. Het merendeel van onze vrije tijd wordt daarom in beslag genomen met het alsmaar bezoeken van verjaardagen.” Aangevuld door de inmiddels aangeschoven partner Stien met de opmerking: “Eerst wol Puck Grolle neet oet en noo is ’t so wiet dat hee Eibargen niet meer oet wil!”

‘Dan hoov’en
i’j oaverdag
neet te warken
en ‘s nachts
neet te
sloapen’


Uitstapje naar het kappersvak
Terug naar zijn eigen jeugd, geeft Puck Rave aan dat hij na de basisschool St. Aloysius enkele jaren de ULO heeft gevolgd en zich daarna op het kappersvak heeft gestort.

“Omdat ik hiermee op advies van de oogarts moest stoppen, heb ik enkele jobs gehad in Groenlo, Enschede en Eibergen om vervolgens in dienst te treden van de Monocon in Groenlo, later achtereenvolgens Sweetheart-Monocon en Polarcup Benelux geheten. Een bedrijf in hartje Groenlo, waar ik 38 jaar met veel plezier heb gewerkt”, aldus de man die een voorkeur had voor het draaien van nachtdiensten en dat regelmatig duidelijk maakte met de opmerking: ‘Dan hoove’n i’j oaverdag neet te wark’n en ’s nachts neet te sloap’n!’ Maar de hobby die hem van jongs af aan het meest heeft beziggehouden, is de voetbalsport. “En dat is op bijna 86-jarige leeftijd nog steeds het geval”, reageert de man die volksport nummer één in dit land nog altijd op de voet volgt. “Mijn favoriete top drie is daarbij 1) S.V. Grol en dat met stip, 2) Ajax en 3) FC Twente.”

Al 66 jaar trouw lid van S.V. Grol
In de huidige coronatijd, en mede door de nodige problemen met zijn benen, heeft Puck Rave zijn grote liefde ‘Grol’ de laatste tijd niet kunnen bezoeken. “In dat verband ben ik blij dat ik al ruim 25 jaar actief deel mag uitmaken van het Seniorenkoor ‘Stem en Klank’ in Eibergen. Maar de voetbalclub in Grolle is nog niet van mij af. Met medewerking van mijn schoonzoon Henk-Jan Emsbroek als chauffeur zit ik binnenkort weer op de tribune bij de thuiswedstrijden van Grol 1. Maar ik blijf van alles op de hoogte. Ik zit dagelijks achter mijn iPad en lees alle wedstrijdverslagen en berichtgevingen. Ik wil niets missen. Daarnaast geloof je het niet en ik kan het ook niet, maar ik zou bij wijze van spreken een boek kunnen schrijven over ‘de Grol’. Een familieclub die een bijzondere plek in mijn Grolhart heeft. Dit is niet zozeer het gevolg van mijn eigen weinig voorstellende periode als actief voetballer, maar veel meer vanwege tal van functies die ik met plezier binnen de club heb mogen bekleden.”

Puck Rave is inmiddels 66 jaar lid van de op het sportpark Den Elshof gehuisveste club. In 2005 mocht hij in verband met zijn 50-jarig lidmaatschap de Gouden Grol-speld ontvangen, een onderscheiding die voor hem een waarde heeft, die niet in woorden is uit te drukken!

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids