Vrijwilliger John Jansen geeft Sinterklaas en zijn Pieten tekst en uitleg over de nieuwe uitbreiding van de Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger John Jansen geeft Sinterklaas en zijn Pieten tekst en uitleg over de nieuwe uitbreiding van de Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes

December-activiteiten in het teken van Winter & Kerst

Stadsboerderij Grolle heeft een sfeervolle aanpassing ondergaan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Stadsboerderij Grolle heeft afgelopen zaterdag het startsein gegeven voor enkele sfeervolle activiteiten in de decembermaand. Een opmerkelijk nieuwtje daarbij is dat een deel van de museumboerderij, waar koffie en thee wordt geschonken, voor de bezoekers een stukje nostalgie uitstralende aanpassing heeft gekregen. Zo zijn er een kruidenierskast en een toonbank geplaatst uit de periode rond 1900. Verder is het winkeltje uitgebreid met Oudhollands snoep, dat inmiddels gretig aftrek vindt bij niet alleen de bezoekende toeristen, maar ook bij de Grollenaren zelf.

Het was zaterdagmiddag geheel toepasselijk Sinterklaas, die de opening van de uitbreiding kwam verrichten. De Goedheiligman en zijn Pieten voelden zich vereerd dat deze taak aan hen was toebedeeld. Vrijwilliger John Jansen gaf het gezelschap uit Spanje daarbij de nodige tekst en uitleg. Praktisch tegelijkertijd werd er een voorschot genomen op de activiteit ‘Kerst met exposities, kerststalletjes en wintertaferelen’. 

“Een en ander is het geval in de maand december”, vertelt bestuurslid Sylvia Wentink-Oldenkotte, die tevens de pr verzorgt. “Na de bekendmaking afgelopen vrijdag van de nieuwe coronamaatregelen, hebben wij in overleg met onze vrijwilligers en dat met name met het oog op hun beschikbaarheid, besloten om de Stadsboerderij op de gebruikelijke dagen en tijden open te stellen. Deze zijn wekelijks van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Expositie van kerststalletjes, gecombineerd met een foto-expositie
In de feestmaand worden belangstellende bezoekers ditmaal verrast met een expositie van kerststalletjes. Maria Derksen verzamelt deze, uit talrijke landen over de gehele wereld afkomstige stalletjes. Maria heeft meer dan tweehonderd stuks in haar verzameling. Omdat het Christendom wereldwijd verspreid is, kun je ook overal ter wereld kerststalletjes vinden. Voor de expositie in Groenlo heeft Maria zestig stalletjes geselecteerd.

De foto-expositie wordt verzorgd door Lidy Huethorst, die de hobby fotografie al beoefent sedert haar achttiende levensjaar. De hiervoor benodigde inspiratie haalt Lidy uit de natuur. Voor haar expositie in de Stadsboerderij Grolle heeft zij een speciale fotocollectie samengesteld, die de sfeer van met name de Kerst benadrukt. Voor deze gelegenheid heeft Lidy gezorgd voor een overzichtsexpositie van foto’s met fraaie, kleurrijke winterse taferelen.

Traditie ‘Kniepertjes bakken in december’ blijft gehandhaafd 
Naar de mening van de altijd enthousiaste vrijwilligers van de Stadsboerderij Grolle dient het traditionele ‘Kniepertjes bakken’ in de Stadsboerderij Grolle niet te ontbreken. Op dinsdag 7 december weer zover. Op die dag maken de vrijwilligers om 10.00 uur een start met het bakken, waarna gedurende de openstelling van de museumboerderij van 12.00 uur tot 16.30 uur de kniepertjes voor iedere belangstellende in de Stadsboerderij Grolle te koop zijn. Het bewijs dat de vrijwilligers niet stilzitten en al hun inzet aan de dag leggen om het iedereen in de huidige meer dan vervelende coronatijd zo aangenaam mogelijk te maken!

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden