Afbeelding
Foto:

The voice of Oost Gelre

Algemeen

The voice of Oost Gelre

Horeca is de afkorting van hotel restaurant café. Het woord horeca wordt bij mijn weten (en dat klopt over het algemeen behoorlijk) alleen in Nederland gebruikt. Het zijn oorden van gezelligheid en verderf. Drankgebruik, flirten en roddel. Kortom, de kers op de taart van het leven voor velen. En het zijn ook vaak donker verlichte (wat een rare woordencombinatie) ruimtes, vooral cafés. En dat maakt ze schijnbaar aantrekkelijk voor vampiertjes en andere enge kleine dingen die een hekel hebben aan hel verlichte supermarkten en zo.

De horeca was - met een aantal andere sectoren - begrijpelijk zeer teleurgesteld dat ze nul op het rekest kregen tijdens de persconferentie van vorige week - nu met een andere sidekick voor premier Rutte. De niet-essentiële winkels en de niet-medische contactberoepen mochten wel weer open, gelukkig zonder die vooral voor winkels onwerkbare beperking van een afspraak maken.
“We kunnen u eenmaal niet alles tegelijk opendoen”, zei Rutte. Alles tegelijk dicht was blijkbaar veel makkelijker. Maar kom op: ik wil begrijpen dat ze voorzichtig zijn en kijken wat de gevolgen zijn van de laatste stappen. Bovendien zouden ze hun geloofwaardigheid (nog meer) om zeep helpen als alles weer open zou gaan en er gebeurt niets.

Toch zijn zaterdag op verschillende plekken in Nederland horecagelegenheden opengegaan. Als protest, als demonstratie. In verschillende gemeenten werd het gedoogd. Maar in onze evenementengemeente werd het eerst geloof ik wel gedoogd zonder dat er gehandhaafd zou worden, toen alleen als er geen alcohol zou worden geschonken maar koffie of fris met een bon van 1,50 euro, toen toch weer met alcohol, toen zou er toch weer gehandhaafd worden, en toen en toen en toen (vraag me niet om de volgorde van de toens). Vroeger was er een schoolkrant die zo heette, maar dat terzijde. The voice of Oost Gelre (en daarmee bedoel ik niet mezelf maar de gemeentelijke communicatie) was volgens de proftappers nog niet klaar voor de finale. De gemeente vond op haar beurt dat de horeca wat te hard van stapel was gelopen als ze dachten dat ze regulier open konden tot ver in de avond. (Dit las ik in een artikel elders in deze krant waar ik verder niet bij betrokken ben). En Horeca Nederland gaat ook niet vrijuit (zo, die zit).
Uiteindelijk zijn er maar een paar horecaondernemers die hun deuren hebben geopend. Er zijn wat bezoekers geweest, waaronder in elk geval één gemeentelijke politicus. Te weinig, ik moet de hand ook in eigen boezem steken en niet in die van een ander zoals bij The Voice of Holland.

Ik hoop dat bij de volgende persconferentie ook de horeca weer de vrije hand krijgt, en dan echt de vrije hand, zonder al te bizarre sluitingstijden. Natuurlijk op een verantwoorde manier, tenslotte willen we niet dat mensen onnodig ziek worden of doodgaan. Maar voor het overgrote deel geldt toch langzamerhand ook wel: het leven mag wel iets meer zijn dan alleen niet ziek worden of doodgaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids