Sjaak Hulshof geniet hier van historische beelden van De Zwoagers. Foto: Henri Walterbos

Sjaak Hulshof geniet hier van historische beelden van De Zwoagers. Foto: Henri Walterbos

ZSOM historisch beeldmateriaal voor iedereen toegankelijk

Algemeen

‘We merken dat er behoefte is die oude opnames nog weer eens keer terug te zien’

Door Henri Walterbos

GROENLO - “We zijn er net mee begonnen. Hadden we als een van de eerste filmpjes een reportage over het postkantoor Groenlo online gezet, met onder meer Toon Frank in woord in beeld. Dat filmpje is zonder er bekendheid aan te geven al ruim 600 keer bekeken. We krijgen er prachtige reacties op.” 

Aan het woord een stralende Sjaak Hulshof van ZSOM Groenlo over het initiatief van de voormalige ziekenomroep om historische beelden online te zetten en op het eigen YouTube-kanaal van de ZSOM. Een ware schatkamer aan de prachtigste beelden doken al op. Inmiddels staan een twintigtal films op YouTube. Het is echter slechts het topje van de ijsberg. “We hebben een archief met hierin opnames vanaf 1988. Ruim 1900. We merken dat er behoefte is die oude opnames nog weer eens keer terug te zien en te delen. De opnames werden toen met name verwerkt in televisieprogramma’s voor zorginstellingen in de Achterhoek. Mensen buiten die zorginstellingen waren daar nooit deelgenoot van. We hunkeren soms weer terug naar het oude, vinden het allemaal mooi dat stukje historie. Dat is toch prachtig om dat aan te kunnen bieden. Mooie beelden ook van mensen die al lang overleden zijn. Die mogelijkheid bestaat nu. We hebben nu onze eigen site, hebben via YouTube de mogelijkheid die films daar allemaal op te zetten.”

Live registraties
Hulshof heeft er zichtbaar plezier in. “We zijn bezig ons archief te digitaliseren. Het is daarna vrij gemakkelijk om het up te loaden naar YouTube. Er zitten hele mooie opnames bij. We hebben vele liveregistraties gedaan, maar ook bijvoorbeeld een kookles in Groenlo van voormalig ziekenhuiskok Joop Wicherink met hierin die oude meneer Peek, dat die aan het woord zijn. Prachtig. Slechts een heel selecte groep heeft dat gezien terwijl het prachtig historisch materiaal is.”

Het initiatief is mede ingegeven door een andere manier van aanbieden van beelden aan de zorginstellingen van Marga Klompé waar men al decennialang haar beelden aanbiedt. “We moeten onze doelgroep nu anders benaderen, want dat doen we met name via onze site. Voorheen werd alles aangeboden aan de tehuizen. Dat gaat helaas niet meer omdat de infrastructuur in die tehuizen is aangepast. Ze kunnen ons alleen maar via YouTube ontvangen. Dat is dan tevens een mooie gelegenheid een grotere doelgroep te bereiken. Alle tehuizen van Marga Klompé hebben nu de mogelijkheid om op de televisies in de huiskamers YouTube te ontvangen. Ze hoeven alleen maar ZSOM Groenlo te selecteren. Daarop kunnen ze al onze filmpjes bekijken, inclusief de regiojournaals die tweewekelijks nog maken met onze vrijwilligers.”

ZSOM.nl
“Op de site ZSOM.nl zijn de filmpjes gecategoriseerd. Op YouTube niet. Maar als je gaat naar ZSOM Groenlo, dan kom je alle filmpjes tegen. Op de site van ZSOM onder het kopje ‘Videogalerij’ kun je klikken op ‘Uit ons archief’ waarna je een filmpje kunt kiezen om te bekijken op je computer, mobiel of I-pad. Je komt daar ook oude carnavalsoptochten Groenlo en regionale bloemencorso’s tegen, en live registraties van bijvoorbeeld Marianum LIVE.”

Aandoenlijk
Door het aanbod scrollend komen aandoenlijke en humoristische beelden van koor Majeko voorbij uit 1988, met pastor Bekke nog in beeld, jeugdkoor Beltrum, maar ook registraties van het Frühshoppen van de Grolse Hofzangers en de Bürgerlander Musikanten met hilarische optredens van de in de jaren 80/90 razend populaire buutreedners de Zwoagers (Karel Pierik en Bennie Beerten) uit Lichtenvoorde en ‘Henkie van den daarden dreaj (Henk Klein Gebbink)’. “Je kunt zien dat de kwaliteit vanaf 1988 steeds beter wordt. In het begin stond alles op VHS-videobanden, maar ze zijn prima te zien. Vroeger toen we nog een grote ploeg hadden gingen we met vier teams op pad om leuke opnames te maken. Dat soort opnames komen nu allemaal naar boven en zetten we op ons YouTube-kanaal. We gaan dit regionaal doen. We zaten in de gehele Oost-Achterhoek met name. Op dit moment staan er een stuk of twintig films op YouTube. Het is best wel veel werk. Iedere week breiden we ons aanbod uit. Een stuk of 10 per week. Je kunt je op YouTube ook abonneren op ZSOM. Dat kost niks en krijg je automatisch bericht over nieuwe filmpjes.”


www.zsom.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant