Aan de ontbijttafel bij SVB-voorzitter Edwin Bleumink (3de van links), als voorproefje op het Dorpsontbijt. Foto: Henri Walterbos

Aan de ontbijttafel bij SVB-voorzitter Edwin Bleumink (3de van links), als voorproefje op het Dorpsontbijt. Foto: Henri Walterbos

Dorpsontbijt Volksfeest Beltrum voor iedereen

Cultuur

‘Er is niks mooiers dan dat we als Beltrum laten zien wat we allemaal samen kunnen en doen’

Door Henri Walterbos

BELTRUM - Aan tafel in huize Bleumink vrolijke gezichten aan ‘de ontbijttafel’ deze vrijdagavond, met naast de heer des huizes, voorzitter Stichting Volksfeest Beltrum (SVB) Edwin Bleumink, enkele mannen van het Beltrums Mannenkoorde, dames van de Zonnebloem afdeling Beltrum, en bakker Marcel Stroet die de tafel sfeerrijk heeft gevuld met allerhande broden en broodjes. Dit om alvast in de sfeer te komen van het dorpsontbijt, dinsdagmorgen tijdens het Volksfeest Beltrum.

“De laatste twee kermissen hebben we beide keren al een dorpsontbijt georganiseerd. Dat moet een activiteit zijn waar iedereen aan deel kan nemen. De kermis in Beltrum is niet altijd voor iedereen toegankelijk. Je zit met vervoer, mensen tussen 75 en 85 jaar te bereiken is wat lastiger dan andere doelgroepen. Als je kijkt naar het corso dat Immaterieel Erfgoed is geworden, dan heb je het over cultuur, en cultuur is ‘samen dingen doen.’ Er is niks mooiers dan dat we als Beltrum laten zien wat we allemaal samen kunnen en doen. Twee jaar geleden hebben we contact gehad met de Rabobank en hen gevraagd of zij hierin mee wilden denken, ‘wat kunnen wij samendoen?’ Zij hebben toen aangegeven dit financieel te willen ondersteunen. Vanuit het coöperatiefonds is ons 3500 euro toegezegd. Daar wil je dan iets leuks voor doen voor Beltrum en vooral om te laten zien wat ‘samen’ is. Het ontbijt is een hele mooie gelegenheid om mensen uit te nodigen. Zo zat ik ook een keer bij de Zonnebloem en kom je aan het kletsen en dan komt van het een het ander.” José ter Woerd, voorzitster Zonnebloem Beltrum, knikt blij: “We waren aan het brainstormen over hoe we iedereen, van 0 tot 100, bij het ontbijt kunnen krijgen. Wij hebben als Zonnebloem een ingang bij de wat oudere mensen met een beperking, en weten ze ook te bereiken omdat we ze ook kennen. Op die manier zijn wij weer aangesloten bij de organisatie van het ontbijt. Wij willen ervoor zorgen dat die doelgroep op die ochtend zoveel mogelijk bij dat dorpsontbijt aanwezig is, door ze te benaderen, indien nodig op te halen en weer thuis te brengen na afloop. Vervoer mag geen belemmering zijn. Dan doen we altijd al wel. Als mensen niet kunnen komen, dan halen we ze op en worden ze netjes thuisgebracht.”
Vrijwilligers van de Zonnebloem komen op een andere manier dan jaren in actie tijdens het Volksfeest. “Als Zonnebloem verzorgen we al jaren de garderobe in de tent, in samenwerking met een andere club. Deze keer, net als afgelopen jaar, met koor Kiddoesj. Met het geld wat we daar mee verdienen kunnen we weer leuke dingen doen voor de mensen. Je ziet steeds meer samenwerkingen ontstaan. Dat is alleen maar mooi.”

‘Alleen maar leuker’
“We doen dit al jaren samen met andere partijen,” gaat Edwin verder. “Het Beltrums Mannenkoor helpt ons al jaren bij het ontbijt, met praktische zaken als eieren bakken, koffiezetten, en dat soort zaken. Daar hadden we al een band mee. Net als met Bakkerij Stroet, die ons altijd tegemoetkomt. Dat liep allemaal gesmeerd. Met de ingang naar de Zonnebloem wordt het alleen maar leuker. Kermis vieren is samen ontmoeten, samen kletsen, samen iets drinken. We doen dit allemaal samen. Daar gaat het om.” “Met het vogelschieten hebben we er altijd gestaan met de cateringwagen. Daarna is dat ontbijt ontstaan waarvoor we de nodige hand- en spandiensten verrichten”, vertelt koorlid Jos Ratering.
Odette ten Have, Beltrums medewerkster van de Rabobank is eveneens blij dat het ontbijt geen enkele belemmering meer kent, in principe: “Wij willen er graag aan meewerken iets neer te zetten in Beltrum, waar iedereen aan deel kan nemen, ongeacht leeftijd en of je wel of geen vervoer hebt, of je een beperking hebt. Het is mooi dat we dit vanuit het coöperatiefonds kunnen doen.” Edwin Bleumink is blij. “We kunnen op deze manier een kosteloos ontbijt aanbieden. Bij de eerdere ontbijten moest je een bijdrage betalen.”

Bestekzakjes
‘Opgeven’ voor het dorpsontbijt kan tot vrijdag voor de kermis. “We willen weten hoeveel mensen je kunt verwachten. We gaan gratis bestekzakjes uitdelen als uitnodiging. Afhaalpunten zijn Coöp, Dute en Bakkerij Stroet. De mensen van de Zonnebloem krijgen het aangereikt. Zij worden persoonlijk benaderd. Dat bestekzakje dienen mensen dan mee te nemen naar het ontbijt als entreebewijs. Dan weten wij ongeveer hoeveel mensen er komen. Het is voor alle leeftijden. We willen iedereen erbij hebben, door elkaar heen.” Het ontbijt begint 10.30 uur en is in en om de feesttent. “We houden rekening met ieders wensen. We hopen dat het dorpsontbijt op deze manier een begin van een mooie traditie wordt. Hier moet je gewoon bij willen zijn.”

Festunique
Festunique zal dit jaar geen beperkingen kennen en kan als vanouds georganiseerd worden. “We doen hetzelfde als afgelopen jaar, wat de invulling van het programma betreft. Het corso is weer in beweging. Het mooie van Festunique is dat we alle kanten op kunnen en ieder jaar kunnen zeggen ‘wat doen we?’ lopen of stilstaan, gaan we linksom, rechtsom? Door de corona zie je ook dat dingen op een andere manier mogelijk zijn. Er zal dit jaar centraal geparkeerd worden, in de weide achter het bedrijf van Jos Ratering, hartje Beltrum.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant