Teun Toebes. Foto: PR
Teun Toebes. Foto: PR

Theaterlezing over dementie door Teun Toebes

Algemeen

WINTERSWIJK - In de aanloop naar Wereld Alzheimerdag op 21 september vraagt het Sociaal Team van de Post extra aandacht voor dementie. Het team doet dit onder andere met een Theaterlezing over dementie door Teun Toebes, op zondag 18 september, van 10.30 tot 12.30 uur, in theater De Storm 

Dementie is een ziekte die steeds meer mensen raakt. Mensen krijgen of hebben dementie, worden omringd door of zorgen voor mensen met dementie. Dementie heb je niet alleen. Juist omdat het velen raakt, verdient het brede aandacht. Even wat cijfers: het aantal Winterswijkers met dementie is nu ongeveer 600. Verwachting is dat dit over 15 jaar door vergrijzing rond 1000 mensen zullen zijn.

Mensen willen en moeten langer thuis blijven wonen. Dit wordt bemoeilijkt door het ziekteverloop en onvoldoende handen in de zorg. In het zoeken naar (zorg)oplossingen komen de wensen van die persoon met dementie wel eens in de knel, bijvoorbeeld door de persoon er niet bij te betrekken. Dementie moet voor ons allen bespreekbaar worden, zodat de mensen met dementie hun stem behouden. Daartoe wil het Sociaal Team een aanzet geven.

In een mooie samenwerking met theater de Storm heeft het sociaal team van de Post deze lezing van een boeiende spreker over het thema dementie kunnen boeken. Teun Toebes vertelt in deze theaterlezing over zijn missie: ‘Opkomen voor hen die wij zo vaak vergeten: mensen met dementie’.

In het aansluitende panelgesprek met wethouder Wim Wassink, een wijkverpleegkundige, een mantelzorger en een persoon met dementie komen de dilemma’s, vragen en visies rond dementie aan de orde.
Het volgende citaat van Teun is daarvoor de basis: “Ieder mens heeft recht op een mooie, gelijkwaardige, inclusieve samenleving. En dat mag niet worden afgepakt door een enkele diagnose. Door nù op te komen voor hen die met de diagnose ‘dementie’ moeten leven, verander je de toekomst op een positieve manier.”

Een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar via de website van het theater bij De Storm. Meer informatie bij Claudia Bosscher en Hentje Metz, bereikbaar bij de Post via 0543-543 960.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant