Arjan Paf van Marianum voor de verouderde en afgeschreven gymzaal van Marianum. Foto: PR Marianum

Arjan Paf van Marianum voor de verouderde en afgeschreven gymzaal van Marianum. Foto: PR Marianum

pr

Marianum teleurgesteld over besluit gemeenteraad

Algemeen

GROENLO - Dat de meerderheid van de gemeenteraad van Oost Gelre uiteindelijk tégen het krediet voor de nieuwe sporthal bij Marianum stemde, is hard aangekomen bij de school. Marianum heeft zich vooraf bewust afzijdig gehouden van de discussie, zeggen directeur bedrijfsvoering Margreet Rave en docent lichamelijke opvoeding/teambegeleider bovenbouw havo/vwo Arjan Paf.  

Door Kyra Broshuis

“Uiteindelijk hebben we er toch voor gekozen in te spreken bij de raadsvergadering en deel te nemen aan de discussie, omdat we vonden dat het belang van het onderwijs veel te weinig aan bod kwam”, leggen Rave en Paf uit. Marianum vertrouwde op de intentieverklaring. “Toen ik 6 jaar geleden in dienst kwam bij Marianum, was de intentieverklaring al getekend. (In 2016 is er in een intentieverklaring afgesproken dat de binnensportverenigingen in de toekomst gebruik gaan maken van de nieuwe sporthal bij het Marianum, kb). We hebben al die jaren niets fundamenteels gedaan aan de gymzaal. Als we toen hadden geweten wat we nu weten, had ik hele andere maatregelen genomen”, geeft Rave aan.

Zorgplicht
Paf vult aan dat er verwarring was over de verantwoordelijkheid. “De gemeente heeft een zorgplicht voor de huisvesting van scholen en daar horen ook sportfaciliteiten bij. In de discussie gaat het vaak over ‘de sporthal van Marianum’, maar het is een hal voor de gemeenschap die bij Marianum geplaatst wordt. Wij zouden als Marianum een bedrag van 5 ton bijdragen én de grond gratis overdragen aan de gemeente, terwijl we dat niet hoeven te doen. Wij willen natuurlijk graag dat de hal bij school komt, dat is voor ons en voor onze 1000 leerlingen handig. Als de sporthal bij Marianum komt, zouden we tijdens schooldagen overdag het beheer doen, maar formeel is de gemeente daar ook verantwoordelijk voor.”

Eisen
Paf en Rave benadrukken niet tegenover de binnensportverenigingen te willen staan. “De discussie of Den Elshof wel of niet open kan blijven, is niet aan ons. Aan sportaccommodaties voor onderwijs worden andere eisen gesteld. Wij denken dat Den Elshof niet aan deze eisen kan voldoen en dus niet geschikt is voor onderwijs. Ook niet voor het basisonderwijs, omdat voor het basisonderwijs daarnaast ook nog de afstand meespeelt.”

Consequenties
Marianum is terug bij af. “We weten nu niet waar we aan toe zijn, maar moeten intussen wel kosten maken om toch te kunnen blijven sporten. Het buitenterrein, dat we intensief gebruikten, ligt nu vol met hopen zand, waardoor we deze plek niet kunnen gebruiken. De oude gymzaal is nog wel in gebruik. We hebben eerder onderzocht of we die zaal helemaal zouden kunnen sluiten, misschien moeten we daar nu opnieuw naar kijken”, zegt Rave. “Voor ons is het onbegrijpelijk dat de meerderheid van de raad niet ziet wat de consequenties zijn voor heel veel leerlingen. Behalve onze leerlingen, zouden ook de studenten van het Graafschap College hier komen sporten. Vandaar de drie zaaldelen. Deze studenten komen veelal met het openbaar vervoer en dan is Den Elshof te ver weg.”

Nog duurder
Hoe nu verder? “Er wordt gesproken over een hal met 2 zaaldelen, hetgeen voldoende zou zijn voor onze leerlingen, maar dat betekent dat er geen enkele volwaardige sporthal is in Groenlo. Wij gaan nu eerst kijken wat we nodig hebben om goed bewegingsonderwijs te kunnen blijven geven. De sporthal komt opnieuw als onderwerp op de agenda van de gemeenteraad. Daar gaat zo een half jaar overheen. Daarna moet de hele aanbesteding voor de bouw opnieuw gedaan worden. Dit levert opnieuw vertraging op en het wordt waarschijnlijk alleen maar duurder.”

De verouderde en afgeschreven gymzaal van Marianum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids