Afbeelding

Column Oerend Smart - Rundumhause

Opinie Columns

'Wat is het hier toch mooi!' verzucht ik keer op keer, wanneer ik door de Achterhoek wandel. Zo ook weer wanneer ik zondagmorgen het Boereneschpad loop in het afwisselende buitengebied van Noordijk, Geesteren en Gelselaar. Over de eeuwenoude es, nieuwe landgoederen, langs beken en door de herstelde natuur op het Noordijkerveld. Een rondje dat ik op internet heb gevonden. Deze keer één van de 80 Klompenpaden. Twee andere sites die ik regelmatig gebruik zijn mooi-achterhoek.nl waar Ans Berendsen en Henk Eenink uit Ruurlo hun routes delen en het overzicht van de Twentse Truus Wijnen op 'Over wandelen gesproken'.

Deze keer realiseer ik me dat er heel wat mensen betrokken zijn bij dit rondje door de natuur. Het Klompenpad dat ik volg is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die samenwerkt met vele lokale vrijwilligers. De bewegwijzering ziet er piekfijn uit, de paden zijn goed onderhouden, her en der loop ik over particulier terrein, door weiden, langs maisvelden en over gemaaide paden in een grasveld. Op een hek zie ik een bordje van de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge. Boeren voeren hier landschapsbeheer en -onderhoud uit. Regelmatig kom ik langs plekken met bloemenranden langs de akkers waar onder andere de patrijs dankbaar gebruik van maakt.

Startpunt van de route is de vijf eeuwen oude Saksische boerderij Erve Brooks. Dit bedrijf wordt duidelijk met liefde gerund. Heel veel oude details, aangevuld met eigentijdse activiteiten. Ik geniet van de kruidentuin, neem een kijkje in het oude bakhuis en drink een kop verse muntthee in de boerderijtuin. Via het kuierpad is museumboerderij Erve Brooks Niehof te bereiken.

Een paar kilometer verderop staat een bord met oude appel- en perenrassen aan de rand van landgoed Evers. Het blijkt een particulier initiatief waar ook de VAN Berkel & Slinge bij betrokken is. In een boomgaard staan oude rassen als de notarisappel, diepe kopjes, malus d'wijnzure en de bloedpeer. Via een oprijlaan zie ik een oud boerderijtje. Op het bord lees ik dat dit onbewoond is geweest van 1935 tot 2004. Gelukkig is het helemaal gerestaureerd en is het nu trekkershut 'Boetenof' waardoor iedereen van dit mooie plekje kan genieten.

Tijdens het Boereneschpad doorkruis ik het dorpje Gelselaar. Bekend terrein voor me en toch ontdek ik hier een pareltje: de kerk, omgeven door een carré van huizen met ooit een winkel, het postkantoor en natuurlijk een café. Nu resten alleen nog de sporen hiervan. Gelselaar is aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht. Niet voor niets! En hoe mooi is het, dat er in het vroegere ganzendorp nog steeds ganzen te zien zijn: als standbeeld, maar nog veel mooier, ook in het echt. Ik realiseer me dat dit alleen kan, doordat er mensen wonen die hechten aan de geschiedenis, trots zijn op hun omgeving én zich hier voor in willen zetten.

En zo loop ik zo veel mogelijk door het prachtige Achterhoekse land, kijk mijn ogen uit, geniet van de diversiteit en maak hier en daar een gesprekje. Want, zoals de heren die ik bij de Schipbeek sprak, tegen me zeiden: 'Je moet het wel willen zien.'

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant