Afbeelding

Oerend Smart | Creëren

Opinie

De kleuterschool. Mijn moeder moest dreigen met de politie om me er naartoe te krijgen. De lijmkwastjes, de kartelscharen, de plasketting, de zandbak. Verschrikkelijk vond ik het. Al heel vroeg beschouwde ik mijzelf als een acreatief persoon. Vreemd eigenlijk dat zo iemand dan een 'vrijplaats voor kunst en cultuur' begint. Hoe zit dat?

"De politie komt je halen!" Mijn moeder wist zich geen raad met het stampvoetende kind dat dag in dag uit weigerde naar de kleuterschool te gaan. "Maar ze lacht zo lief," zeiden de kleuterleidsters. "Kom maar eens bij ons thuis," gromde mijn moeder. Pas toen ik rekensommetjes mocht maken in groep 3 ging ik met plezier naar school. Een geboren nerd. Niet zo gek dat ik als klein meisje dacht dat ik later professor zou worden. Maar hoteldirecteur en bestuurskundige van Beieren stonden ook op het lijstje.

Na de middelbare school werd het Latijn, Grieks en Filosofie. Bij uitstek professor-studies. "Wat kun je daar nou mee?", werd en wordt mij om de haverklap gevraagd. Dan leg ik altijd uit dat het geen beroepsopleidingen zijn, zoals bijvoorbeeld geneeskunde, waar je doelgericht leert voor een vak. Je houdt je bezig met oude - zelfs dode - talen, met andere wijzen van denken en in het leven staan. Daardoor leer je je eigen taal, geschiedenis en cultuur beter kennen. En je leert misschien ook wat losser te staan ten aanzien van de manier waarop wij ons leven 'nou eenmaal' inrichten.

Maar wat 'kun' je daar dan precies mee? Een heleboel, want die brede vorming kun je op talloze manieren - jawel - creatief omzetten. Die creatieve omzetting werd in mijn geval de Koppelkerk, een nieuwe plek waar alle vormen van cultuur samenkomen. Had ik daar dan geen kunstgeschiedenis of event management voor moeten studeren? Kennelijk niet. Niet voor alles in het leven hoef je een gerichte opleiding te volgen. Het kan zelfs een belemmering zijn denk ik. "Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan," sprak de wijze Pippi Langkous.

En toch heb ik lang niet ingezien dat mijn eigen werk iets met 'scheppen' of 'creëren' te maken had - misschien zelfs de oorsprong ervan is. Ik ben een acreatief persoon immers. Langzaamaan begin ik te beseffen dat creativiteit niet alleen voorbehouden is aan een beeldend kunstenaar, muzikant of theatermaker. Volgens mij draait creativiteit om nieuwe mogelijkheden zien en ontdekken in de bestaande situatie, en die proberen te verwezenlijken. Dat kan een schilderij zijn of een muziekstuk, maar ook een onderneming of een nieuw project. In die creatieve oervonk lijken de kunstenaar en de ondernemer volgens mij verrassend veel op elkaar.

Sylvia Heijnen is oprichter van de Koppelkerk - vrijplaats voor kunst en cultuur in Bredevoort

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant