KIJKJES VAN DE GROLSE STADSTOREN

  Column

Knallen en knetteren doe je samen

Dat is me even een gedachte van de burgemeester van Oost Gelre, nietwaar beste Grollenaren? Dat ze iedereen in Oost Gelre vrijlaat om zelf te bepalen of je er flink op los knalt met Oud en Nieuw of dat je gewoon chagrijnig in de kit blijft hangen omdat dit verrekte jaar alweer niet is geworden wat je ervan verwachtte. Zelf weten. En ook zelf weten als je geen zin hebt om die akelige tante Loetela te kussen middenin de koude en druilerige nieuwjaarsnacht, maar wel graag blonde Dolly, maar die toetebel blijft helaas gewoon lekker binnen pronken. Dus dan maar een paar stevige rotjes in haar tuin afschieten zodat ze weet dat jij er wel bent!

Dat de gemeente Oost Gelre er zich niet tegenaan bemoeit. Ik begrijp niet dat mevrouw Bronsvoort nog niet op de teevee is gekomen met haar systeem waarbij de burger centraal staat en de overheid alleen achter de gordijnen een beetje loert of het allemaal niet te gek wordt. Dat is toch geweldig dat je dwars tegen de trend van de alsmaar oprukkende overheid het knalfeest gewoon aan de burgers teruggeeft als een soort nieuwe Don Quichotte.

Ik heb alle praatprogramma's nagekeken; het ging over stikstofnormen, over PFAS, over decibellen en nog veel meer onduidelijkheden waarbij ik me afvroeg of die voor de kenners eigenlijk ook nog onduidelijk waren. Overal zeer grote en zeer deskundige deskundigen, naar nergens was onze Annette Bronsvoort te bekennen die toch wat te melden zou hebben.

Ik stam zelf nog uit de tijd van de carbidbussen; dat gebruikten we als jongetjes om het oude jaar weg te schieten en het nieuwe jaar met tromgeroffel binnen te halen. Carbid in Buismanblikjes en de echte grote melkbussen, die we niet hadden, dachten we er in onze fantasie naadloos bij. 't knapte at davert zollen ze in Grolle zeggen. Maar we hadden toen nog nooit gehoord van decibellen, dus die konden ook niet worden overschreden. We hoorden al wel van lellebellen waarover opwindend werd gefluisterd en die onze fantasieën tot grote hoogte opjoegen. Toen we ooit hoorden van decibellen dachten we dat die zusjes zouden zijn van de lellebellen en weer sloeg onze fantasie volledig op hol.

Van stikstof hadden we wel eens ooit gehoord op school, maar het hoorde eigenlijk niet bij ons, niet bij ons gewone dagelijkse leven. Abstracte formuleringen op school die je met gepaste desinteresse tot je liet komen, want je had er gewoon niks aan. 'Stik toch', dat was een woord met een betere herkenbaarheid. Bij dit alles was de overheid ver weg, heel ver weg zelfs. Die zaten hier op het stadhuis belangrijke dingen te zeggen die nietszeggend waren voor ons. Maar daar is potverdorie verandering ingekomen! De overheid rukt op als een log monster dat alles gaat beheren en beheersen.

Maar dan ineens als een duveltje uit een doosje is daar onze Annette Bronsvoort, burgemeester van het doorgaans zo rustige Oost Gelre. Ze is meen ik van PvdA-huize, maar ontpopt zich nu als iemand met een groot liberaal gedachtegoed. Ze gaat niet alles beheersen, verbieden, in strakke verordeningen vastleggen; ze geeft de burger de ruimte.

Jongens willen jullie knallen en knetteren op oudejaarsdag? Doe dat dan vooral maar overleg met gezinsleden, buren en ook met de chagrijnskoppen die elke buurt kent.

Ze heeft de verantwoordelijkheid bij ons burgers neergelegd; dat is een grote strategische zet want het gaat er nu om of wij dat (aan)kunnen.

En hoe je er ook tegenaan kijkt; het blijft wel een meesterlijke zet.


Torenwachter

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

Moet de naam van ons treinstation worden veranderd?Reageren!