Daan Wopereis (l) en Jan Willem Kolkman zijn blij met de mogelijkheid die ze krijgen van de gemeente om kunstenaars een podium te bieden.  Foto: Kyra Broshuis
Daan Wopereis (l) en Jan Willem Kolkman zijn blij met de mogelijkheid die ze krijgen van de gemeente om kunstenaars een podium te bieden. Foto: Kyra Broshuis

Kunstenaars krijgen een podium in leegstaande school

Cultuur

Mooie tijdelijke invulling voor te slopen basisschool Pastoor van Ars

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Een podium voor beeldend kunstenaars. Dat is de insteek van de Stichting Kunstlokaal Sam uit Lichtenvoorde. In de voormalige Pastoor van Arsschool aan de Oude Aaltenseweg 28 in Lichtenvoorde worden 10 lokalen de komende tijd het domein van 10 kunstenaars, allemaal opgegroeid in de gemeente Oost Gelre.

Het creatieve duo Jan Willem Kolkman en Daan Wopereis heeft, samen met Lieneke Hulshof, een stichting opgericht om beeldend kunstenaars een werkruimte én een expositieruimte te bieden. “Wij komen alle drie uit Oost Gelre en we vinden dat hier veel te doen is op het gebied van muziek en festival. Voor beeldend kunstenaars zijn de mogelijkheden helaas nog wat beperkt. Er is geen podium voor jonge kunstenaars. We kennen veel mensen uit Oost Gelre die naar de kunstacademie gaan, daar afstuderen en vervolgens niet meer terugkeren naar Oost Gelre en dat is heel jammer. We willen hen hier ook graag wat bieden. We hebben 10 kunstenaars gecontacteerd en de reacties waren zeer positief. De kunstenaars krijgen hier elk een lokaal om te werken en straks, in september een expositie in te richten.”

Leven in de buurt
Zondag was er een inloopmiddag voor buurtbewoners. Enkele bewoners namen de moeite om de oude school binnen te lopen en te horen wat er gaat gebeuren. “We wonen hier tegenover en we vinden het erg jammer dat de school dicht is. Er is nu weinig meer te zien. Het is een heel goed idee van dit drietal om dit project te starten. Het brengt weer wat leven in de buurt en daarbij voorkomt het ook vandalisme”, zo zegt een buurvrouw. Kolkman, Wopereis en Hulshof hebben contact gezocht met de gemeente om hun plan verder vorm te kunnen geven. “Wat je ook organiseert, uiteindelijk kom je altijd bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld een vergunning. Wij dachten: laten we de zaken eens omdraaien en eerst naar de gemeente stappen. Dat heeft heel goed uitgepakt. Deze school zal eind van het jaar gesloopt worden en plaatsmaken voor woningbouw maar tot die tijd is het een welkome ruimte voor kunstenaars.”

‘Grond’ 
De 10 kunstenaars, een gevarieerde groep van jong en oud en ervaren en beginnende kunstenaars, zullen in september een expositie verzorgen. “De invulling laten we geheel aan hen over”, legt Wopereis uit. “Dit is de eerste expositie die we met onze stichting gaan verzorgen. Wat er nog meer uit onze koker gaat komen? Geen idee nog. We zijn niet van het lang vergaderen maar van het gewoon beginnen. Als we weer een mooi idee hebben, gaan we ervoor. De expositie van de 10 kunstenaars in de oude basisschool krijgt de naam ‘Grond’. Dat staat voor de herkomst van de deelnemers en wat deze streek, deze grond, voor hen betekent en hoe die grond een inspiratiebron voor hun kunstwerk kan zijn.” 

In twee weekenden in september wil de stichting de expositie toegankelijk maken voor bezoekers. In de tussenliggende periode staan er workshops voor basis- en middelbare schoolleerlingen op de planning. “De exacte uitvoering hangt nog af van onder andere de fondsenwerving. We willen de leerlingen in elk geval op een laagdrempelige manier kennis laten maken met beeldende kunst. Oost Gelre herbergt veel talent, wij willen dat graag verder stimuleren.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids