Op zondag wordt op het hele evenement, dus ook in de binnenstad, een minuut stilte gehouden voor alle oorlogsslachtoffers. Foto: Kyra Broshuis
Op zondag wordt op het hele evenement, dus ook in de binnenstad, een minuut stilte gehouden voor alle oorlogsslachtoffers. Foto: Kyra Broshuis

Slag om Grolle gaat door!

Cultuur

Aandacht voor slachtoffers van álle oorlogen

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De organisatoren van de Slag om Grolle hebben hun hoofd gebroken over het al dan niet door laten gaan van de editie in het komend najaar. Dat heeft niets met corona te maken maar alles met de oorlog in Oekraïne. Nu er vluchtelingen uit dat land in De Rank in het centrum van Groenlo gevestigd zijn, heerst de vraag of het wel ‘kan’. 

Herinnering levend houden
Edwin Grothe van de Slag om Grolle vertelt: “Wat veel mensen mogelijk niet weten is dat de Slag om Grolle al sinds de eerste editie op de zondagmiddag op het slagveld stil staat bij alle slachtoffers die in oorlogen door de eeuwen heen zijn gevallen met onder andere een minuut stilte. Of het nou 1627 is of heden ten dage, oorlogen zorgen voor veel leed en de organisatie van de Slag om Grolle hecht er iedere editie veel belang aan bij dit aspect stil te staan. Re-enactment is de manier om de herinnering aan het verleden in leven te houden. Dit is essentieel voor het besef van wat men herdenkt want wanneer we stoppen met herinneren raken de lessen die we kunnen leren van het verleden in de vergetelheid.”

Grothe en zijn mede-organisatoren vinden dat de oorlog in Oekraïne eens te meer duidelijk maakt dat herinneren en herdenken van groot belang zijn. “We zijn er ons van bewust dat deze oorlog in 21ste eeuw voor velen dichtbij komt. We kunnen nu constant via social media volgen hoe het eraan toe gaat in Oekraïne. Dat was in 1627 natuurlijk heel anders. Nieuws deed er toen dagen over om verder verspreid te worden. Juist vanwege de oorlog in Europa zullen we vanaf de komende editie op alle drie dagen een minuut stilte houden op het slagveld. We zijn als organisatie bezig om de herdenkingsplechtigheden op de zondag uit te breiden door de minuut stilte niet alleen op het slagveld maar op het gehele evenement, inclusief de binnenstad, te houden. Wij hebben overigens contact met diverse partijen die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen in en om Groenlo. Zo zorgen we ervoor dat de mensen goed geïnformeerd worden en begrip krijgen voor de manier waarop we hier de slag uit 1627 herdenken.”

Druk bezig 
De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat dit internationale historische evenement dit jaar wel doorgang kan vinden. “Een groot aantal handelaren, artiesten en binnenstadgroepen heeft zich inmiddels aangemeld en de organisatie is druk bezig om voor iedereen een plek te vinden. Met 1500 re-enactors uit vijftien landen staat Groenlo, ook wel de ‘Re-enactment capital of Europe’ genoemd, in oktober weer vol met kampementen aan de randen van de stad. De 8ste editie van de Slag om Grolle wordt gehouden op 21, 22 en 23 oktober 2022.


www.slagomgrolle.nl 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant