Noor Smeets, wethouder Ellen Dusseldorp en Kitty Gerritsen openen gezamenlijk de expositie over 90 jaar DITO. Foto: Kyra Broshuis

Noor Smeets, wethouder Ellen Dusseldorp en Kitty Gerritsen openen gezamenlijk de expositie over 90 jaar DITO. Foto: Kyra Broshuis

Expositie DITO geopend voor het publiek

Cultuur

Een feest der herkenning voor veel Grollenaren

Door Kyra Broshuis

GROENLO - In de prachtige Stadsboerderij Grolle aan de Notenboomstraat is zaterdagmiddag officieel de expositie ‘90 jaar DITO’ geopend. De bekende en altijd actief Groenlose toneelvereniging DITO (Door Inspanning Tot Ontspanning) heeft, onder leiding van Harold Overkamp, een bijzonder overzicht van de afgelopen 9 decennia samengesteld. Voor de Grollenaren is deze expositie een feest van herkenning. Veel Grollenaren zullen de uitvoeringen van DITO hebben bijgewoond en wat zullen ze op die avonden hebben genoten. De expositie laat aan de hand van foto’s, pamfletten, toneelboekjes en ander materiaal 90 jaar DITO herleven. Etalagepoppen met kostuums illustreren het geheel. Een absolute topper in de expositie is de DVD, samengesteld uit hoogtepunten van de vele toneeluitvoeringen. Het betreft vooral hilarische scenes, zo uit het leven gegrepen.

Al 73 jaar lid van de vereniging
De expositie wordt geopend door wethouder Ellen Dusseldorp die samen met het oudste lid én het jongste lid van DITO het lint doorknipt. Het oudste lid, Kitty Gerritsen, wordt deze maand 91 jaar en is al 73 jaar lid van de Groenlose toneelvereniging. “En ik vind het nog steeds leuk”, vertelt de kwieke negentigjarige. “Ik wilde vroeger al eerder lid worden maar dat mocht nog niet, ik moest wachten tot ik 18 jaar was. Ik kan me nog één van mijn eerste optredens herinneren, dat was in het parochiehuis, het huidige City Lido. Ik speelde een klein rolletje maar moest daarin wel kussen met een man. Dat was wat hoor, in die tijd.” Gerritsen vindt het jammer dat veel mensen van toen al overleden zijn. “Maar gelukkig nemen de mensen van DITO me nog altijd mee op sleeptouw. Ik voel me prima bij deze club. Met de jaren gaat het lopen iets minder maar iedereen wil me wel halen en brengen, ik word hier echt op handen gedragen!”. Jonge aanwas bij de vereniging is belangrijk en Gerritsen is dan ook zeer te spreken over het jongste lid; Noor Smeets. “Dat is een hele leuk meid, dat kan ook niet anders want anders zat ze niet bij DITO!”, lacht Gerritsen.

Niet oubollig, wel heel gezellig
De 19-jarige Noor, studente Verpleegkunde, werd op haar 15de lid van de vereniging. “Ik deed vroeger al mee aan de DITO theaterweek en later speelde ik in de schoolmusical. Toneel is gewoon heel erg leuk. Bij DITO voel ik me helemaal niet de jongste, dat valt me niet op. De sfeer is ontzettend goed en ik voel me hier echt thuis. Als je van toneel houdt, is DITO echt geweldig. Ik zou mijn leeftijdgenoten het absoluut aanraden; kom eens kijken en wie weet bevalt het je. Oubollig is het absoluut niet, wel supergezellig!”

De vereniging telt 27 leden en daarnaast zijn er veel mensen die hand- en spandiensten verrichten, vertelt Harold Overkamp. “We doen belangrijke zaken zoals grime en techniek allemaal in eigen beheer. De Mattelier is onze thuisbasis en in de afgelopen 90 jaar hebben we ruim 130 stukken ingestudeerd en meer dan 300 uitvoeringen verzorgd. Toneel is een hele mooie traditie en wij willen die met onze moderne en actieve vereniging graag in ere houden.” Wethouder Ellen Dusseldorp vindt het mooi dat jong en oud samenkomen bij DITO. “En dit jubileum is een mijlpaal voor het amateurtoneel. Hoewel amateur.. jullie zijn allemaal echt talenten. Deze expositie maakt dat wel duidelijk en is tevens een mooie herinnering aan humorvolle avonden.” De wethouder én de mensen van DITO nodigen iedereen uit om een kijkje te nemen bij de expositie in de Stadsboerderij. “Bewonder en reis mee in de tijd van DITO.”

Maak een selfie
De expositie is voor jong en oud en iedereen kan meedoen aan een prijsvraag. In de expositieruimte staat een rek met verschillende kostuums en attributen. Bezoekers kunnen zich, samen met hun gezelschap, verkleden. “Laat uw creativiteit de vrije loop en maak een selfie van het eindresultaat. Stuur de selfie naar DITO en de mooiste creatie ontvangt een prijs”, zo laat de organisatie weten. De expositie is tot vrijdag 30 september te zien bij de Stadsboerderij Grolle aan de Notenboomstraat 15 in Groenlo. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids