De Groenlose Eva Gebbinck speelt in de NPO-serie Sihame. Foto: Maxime Klerkx

De Groenlose Eva Gebbinck speelt in de NPO-serie Sihame. Foto: Maxime Klerkx

Groenlose Eva Gebbinck schittert op nationale tv

Cultuur

GROENLO - Ze studeert nog aan de toneelschool (Hogeschool voor de Kunsten) in Utrecht maar heeft al een rol te pakken bij een nieuwe televisieserie. De 21-jarige Eva Gebbinck, geboren en getogen in Groenlo, speelt de rol van Charlene in de serie Sihame. Deze NPO-serie is elke zondag te zien om 20.15 uur bij KRO-NCRV op NPO 3. Het is een achtdelige dramaserie over exposing en online shaming. In Sihame is de 18-jarige Sihame uit op wraak nadat er een seksvideo van haar online is geplaatst. Onbevreesd en gewelddadig zet ze de jacht in op de jongens die hier verantwoordelijk voor zijn. 

Door Kyra Broshuis

Eva is al haar hele leven in de ban van toneelspelen. In eerste instantie vooral voor de spiegel, zo vertelt ze. “Toneelspelen, hoe klein of groot dan ook, is voor mij een manier om uiting te geven aan mijn binnenwereld. Die is soms heel chaotisch en rijk aan fantasie en verbeelding. Het is een manier om me te verhouden tot de buitenwereld en een veilige en creatieve manier om mezelf uit te drukken. Voor mij voelt het alsof eigenlijk alsof ik al mijn hele leven al speel. Het komt heel natuurlijk; als een tweede huid.”

Achterkant van een kameel
De carrière van Eva begint heel klein; bij het schooltoneel van Marianum in Groenlo speelt Eva de rol van ‘achterkant van een kameel’. “Maar ook die rol heb ik met alle plezier gespeeld. Het maakt niet zo heel veel uit of je bij schooltoneel zo’n rol speelt of dat je een bijrol hebt in een NPO-serie. Het gaat om de overgave tot de rol, het spelplezier en het opzoeken van plekken buiten je comfortzone. Ik vond het nét zo spannend, uitdagend en prikkelend om mijn eerste rol op het schooltoneel te spelen als mijn eerste televisierol. Want op dat moment was dat iets wat buiten mijn comfortzone lag, moed vergde en zelfvertrouwen gaf. Wat ik heb geleerd is dat toneelspelen gaat over het opzoeken van de grenzen van je comfortzone. Hoe durf ik buiten mezelf te stappen? En voor iets te gaan waarvan ik eigenlijk denk dat ik het niet kan?”

Open
De Groenlose actrice worstelde lang met een paniekstoornis en is daar heel open over. “Ik durfde zelfs niet meer alleen in de trein of een rondje te wandelen. Uiteindelijk heb ik ook een tussenjaar genomen van mijn opleiding aan de toneelschool om me te focussen op mijn mentale gezondheid. Dit was een ontzettend waardevolle beslissing. Soms is alles wat je nodig hebt even een stapje terug. Zoals mijn docent Ivar Gierveld op het Marianum al tegen me zei toen ik slaagde: ‘Vergeet jezelf niet op je reis door het leven’.” De rol van Charlene in Sihame kwam op een moment dat Eva nog midden in haar paniekstoornis zat, zo vertelt ze. “Ik werd gebeld door castingbureau Post Castelijn of ik interesse had in de rol. Ik stuurde foto’s op en vier dagen later stond ik op de set. Ik durfde eigenlijk écht niet te gaan. Maar dit was de rol van mijn leven! Een bijrol in een serie op NPO3 over een jonge vrouw die wraak neemt op jongens die haar sekstape hebben gelekt. Het was een verhaal dat me prikkelde, een rol die me uitdaagde en een unieke kans. Dus ik MOEST wel. Dit was iets waar ik mijn hele leven lang al van droomde. Zo begon ik aan mijn eerste draaidag voor Sihame.

Ik kan het wél
Met trillende benen zat ik in de trein naar mijn allereerste draaidag voor Sihame. En met de woorden van mijn moeder in gedachte: ‘Eef, je kan het wél.’ En dat is één van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd. Hoe eng of onbereikbaar iets ook lijkt, je kan het aan. Je kan moeilijke dingen doen. Ook als ze je angst aanjagen. En dan staat die ervaring symbool voor je eigen kracht. Zo wil ik blijven oefenen met het opzoeken van dingen die ik denk nooit te kunnen omdat ik soms angstig ben.”

Glamourous maar 
ongemakkelijk
Samen met broertje Valentijn reisde Eva naar de set. “We kwamen aan op een industrieterrein in Amsterdam-Zuid. Daar werd ik eerst naar ‘make-up en haar’ gestuurd. Ondertussen ontmoette ik andere acteurs van de serie. Ik voelde me geïntimideerd, maar enthousiast. Daarna mocht ik naar ‘kleding’ waar ik werd aangekleed als ‘Charlene’. Een gouden jurkje, bomberjack met glitterpailletjes en hoge zwarte hakken. Een echte filmster. Er kwamen mensen naar me toe die me vroegen of ik thee wilde of iets te eten. Ik werd ontzettend verwend en het was niet de bedoeling dat ik zelf iets pakte. Dat was wel even wennen. Het leek alsof er een soort hiërarchie heerste in de film- en televisiewereld waar de crew aan het werk was om de acteurs het zo comfortabel mogelijk te maken. Dat was leuk en glamourous, maar ook ongemakkelijk. Vlak voor we de scène gingen draaien ontmoette ik mijn tegenspeler Hamza Othman. Dit was mijn eerste draaidag ooit en we zouden een seksscène gaan spelen. Dat was nogal iets! Gelukkig was er een intimiteitscoördinator aanwezig: Cynthia Abma. Zij begeleidde ons de hele dag door. Als voorbereiding op de scène deden we een fysieke oefening waarbij we comfortabel werden met elkaars lichaam. Veiligheid stond voorop. Dit was heel fijn. Hierdoor kon ik me volledig focussen op het spelen van mijn rol en hoefde ik niet na te denken over het beschermen van mijn grenzen.”

Grenzen aangeven
De opnames gingen goed en er was ruimte om grenzen aan te geven. Heel prettig, zo zegt Eva. “Tijdens de opnames zaten Hamza en ik samen in een auto. Omdat het een intieme scène was waren alleen de ‘nodige’ mensen aanwezig op de set. Een stuk of tien man crew stond op vijf meter afstand van de auto. Toen mochten we gaan spelen. Het voelde eigenlijk al vrij snel vertrouwd en ik was me niet heel bewust van de camera’s omdat ze ver weg stonden. Dat was heel fijn, want het zorgde voor vrijheid in mijn spel. De mensen van de crew waren ontzettend lief en zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde. Heel anders dan ik op de toneelschool had geleerd. Er was veel ruimte om mijn grenzen aan te geven en als ik iets niet wilde werd dat gerespecteerd. De regisseur Shamira Raphaëla stelde zelfs voor dat ik altijd nog na afloop kon zeggen als ik tóch niet wilde dat de scène werd uitgezonden.” Dat er weinig feedback was van de regisseur was moeilijk voor Eva. “Op school ben ik het gewend veel feedback te krijgen om zo verder te werken aan het ontwikkelen van een scène. Hier was er geen tijd om drie kwartier aan een scène te werken en moest ik leren op mezelf te vertrouwen dat wat ik deed paste bij het beeld dat de regisseur had van mijn personage. Dat was een uitdaging.”

Blij met Achterhoekse roots
Eva is een geboren en getogen Achterhoekse maar ervaart dat niet als een belemmering bij audities. “Integendeel eigenlijk, ik denk dat de waarden die je leert als Achterhoeker als je opgroeit je juist ontzettend kunnen helpen in het werkveld. Om dicht bij jezelf te blijven, nuchter te zijn en te weten waar je vandaan komt, straalt kracht uit. Het is een soort ‘nonchalance’ zonder focus te verliezen. Mij helpen mijn Achterhoekse roots om te relativeren en jezelf niet beter te gaan vinden dan andere mensen. Je mag trots zijn op je werk, natuurlijk, maar het is ook heel fijn om te waarderen dat er een hele wereld is die niet bezig is met acteren en succes op jonge leeftijd. Dat kan helpen met de druk er voor jezelf een beetje af te halen. Ik heb zelf spraaklessen op school waardoor we leren ‘neutraal Nederlands’ te spreken zonder accent. Dat helpt wel bij audities. Het is fijn neutraal Nederlands te kunnen spreken omdat je dan multi-inzetbaar bent maar dat is iets wat goed te leren valt en als extra kwaliteit Achterhoeks te kunnen praten is nooit verkeerd!”

Smaakt naar meer
Toneelspelen/acteren is en blijft de grote liefde van Eva en voor nu is het vinden van een fijne en gezonde balans het eerste doel. “Het is soms wel een uitdaging op de Toneelschool om te spelen én dicht bij jezelf te blijven. Er wordt veel van je gevraagd.  Je eigen lichaam en behoeftes respecteren en ondertussen je werk maken van je passie; je bent je eigen werk. Ik wil graag verder gaan met opdoen van film- en televisieacteerervaring. Het smaakt absoluut naar meer!”

Sihame is elke zondagavond te zien op NPO3 om 20.15 uur en de hele serie is nu te bekijken op NPO Plus.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant