Een beeld van de gesnoeide bomen en struiken nabij het GOLS station in Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Een beeld van de gesnoeide bomen en struiken nabij het GOLS station in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

GOLS station werkt aan het buitenterrein

Cultuur

Accent ligt thans op de totstandkoming van een groenplan

Door Theo Huijskes

GROENLO - Bestuur en vrijwilligers van de Stichting GOLS station in Groenlo zijn druk bezig om de in 1881 opgerichte spoorwegmaatschappij GOLS in haar vergane glorie te herstellen. Alhoewel de resultaten van de huidige werkzaamheden voor een buitenstaander nauwelijks zichtbaar zijn, betekent dit niet dat de beschikbare vrijwilligers een pauze hebben ingelast. Onder aanvoering van initiatiefnemer Ronald Wopereis wordt er nog steeds met een voorbeeldige passie gewerkt, zoals aan de restauratie van de Sik (locomotief), alsmede aan de voorbereiding van een gewenste spoorverlenging.

Wanneer uw verslaggever een nog steeds bijzonder enthousiaste Ronald Wopereis spreekt, blijkt uit alles dat de voortgang van de gehele operatie valt of staat met een viertal aspecten, te weten financiële middelen, medewerking/sponsoring van bedrijven, medewerking gemeente Oost Gelre en inzet van vrijwilligers. “Wat betreft de financiële middelen, tellen wij momenteel circa vijftig donateurs, die ons ondersteunen en daarmee voor een vaste bron van inkomsten zorgen om daarbij onze dagelijkse zaken te kunnen financieren. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe blij wij met die medewerking zijn, beter gezegd: ons bestaansrecht kunnen ontlenen aan deze donateurs! Echter het totale project spooruitbreiding is van een geheel andere orde. Daarmee is een forse kostenpost gemoeid. Wij zijn bezig met een subsidieregeling om dit voor ons uitdagende project te kunnen financieren. De eerste gesprekken kenden in ieder geval een positief verloop en binnenkort moeten wij ons plan presenteren. Daarnaast hebben wij een aantal bedrijven bereid gevonden om een gedeelte van de benodigde werkzaamheden te sponsoren. Ook van de zijde van de gemeente krijgen wij de nodige medewerking. En last but not least dient de inzet van onze vrijwilligers niet onvermeld te blijven. Het gaat hier om een relatief kleine groep, maar de sfeer is uitstekend!”

Fraai groenplan
En dat er van stilzitten geen sprake is, kan worden afgeleid aan de grondige aanpak van het totale terrein. Wopereis daarover: “Zo hebben wij met inzet van onze vrijwilligers het hoog opgeschoten onkruid weggehaald, alsmede tal van struiken en in de weg staande bosschage. Daarnaast is er aandacht besteed aan de aanleg van een looppad. Daaromheen wordt er gewerkt aan een door de gemeente goed te keuren groenplan. Wij zijn in gesprek met de gemeente om de werkzaamheden zo uit te voeren dat er zo min mogelijk schade aan de bomen ontstaat. In dat verband is het goed om vast te stellen met welke nieuwe doelen er rekening moet worden gehouden en tot welke groene opgaven dat kan leiden. Het belangrijkste is dat de in het groenplan vermelde doelstellingen een plekje krijgen in het totale uitvoeringsplan van het project GOLS.”

Pronkstukken
Ronald Wopereis wil niet onvermeld laten dat men blij en trots is met de in januari 2017 door de Stichting Locomotor in Groenlo gestalde locomotief. “Met het renoveren van zowel de binnen- als buitenkant zijn wij inmiddels ver gevorderd. Hetzelfde geldt overigens voor de door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork aan ons gedane schenking in de vorm van een originele personenwagon. Samen met de vrijwilligers zijn wij inmiddels begonnen met het demonteren van de binnenzijde van deze wagon. Vervolgens komt de volledige buitenzijde aan de beurt wanneer de wagon in de tent staat. Het nieuw leven inblazen van de geschiedenis van het Grolse spoorwegwezen kost tijd en geld. Wanneer belangstellenden dit een sympathiek plan vinden en ons willen ondersteunen, dan kan dat middels onze actie ‘Adopteer een biels’, maar ook door het doen van een spontane financiële donatie. Verder zijn vrijwilligers nog steeds van harte welkom!”

Donateur worden? Dat kan via het e-mailadres info@stationgroenlo.nl. Eenmalige vrije giften kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer NL12 RABO 0317 837 508 ten name van dezelfde stichting. Daarnaast kunnen aspirant-vrijwilligers zich via genoemd e-mailadres aanmelden.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant