Chiara Monasso-Van Bergen wordt toegesproken door Tom Rooks van de Zafantencommissie. Foto: Kyra Broshuis

Chiara Monasso-Van Bergen wordt toegesproken door Tom Rooks van de Zafantencommissie. Foto: Kyra Broshuis

Gouden Veertje voor Chiara Van Bergen-Monasso

Cultuur CV de Knunnekes

GROENLO - Compleet verrast was ze toen de heren van de Zafantencommissie bij haar aan de deur stonden. Chiara Van Bergen-Monasso, de bekende buutreedster, is vrijdagavond onderscheiden met het Gouden Veertje. Dit is een eerbetoon aan iemand die zich verdienstelijk maakt voor het Grolse carnaval maar geen lid is van carnavalsvereniging De Knunnekes. De mannen van de Fazantencommissie waren eerder deze week al bij Van Bergen thuis geweest en vrijdag werd de opname van dat verrassingsbezoek vertoond op groot scherm. Van Bergen tilt met haar typerende enthousiasme het Grolse carnaval naar een nog hoger niveau, zo zei Tom Rooks namens de Zafantencommissie. De optredens van Van Bergen zijn tot ver over de gemeentegrenzen beroemd en geliefd. 

Door Kyra Broshuis

Kroegentocht
De uitreiking van het Gouden Veertje vond plaats bij De Lange Gang, de laatste stop in de allereerste 11/11 Kroegentocht. Dit initiatief van Rob Porskamp bleek een doorslaand succes. Klokslag 15:11 uur werd vrijdagmiddag bij Brouwersnös het eerste vat aangeslagen en werden de dorstige carnavalisten voorzien van een glas bier dat speciaal voor de opening van het nieuwe carnavalsseizoen gebrouwen is. De stoet vertrok naar de Grolse Markt om daar getuige te zijn van een bijzonder moment. Vanuit de toren van de Oude Calixtus speelde trompettist Bas Konings het Knunnekes-clublied waarna de vlag van de vereniging werd gehesen. Een bijzonder en voor enkelen zelfs ontroerend moment. De groep carnavalsliefhebbers trok vervolgens, begeleid door de muziek van Rebelsje, naar Hotel Pot waar het tweede deel van het programma werd gehouden. Daarna ging het naar Frielink waar ook de carnavalisten die vrijdagmiddag geen vrij konden krijgen, zich aansloten. Vervolgens was een programmaonderdeel bij ‘t Belegh van Grol en naar goed Grols gebruik werd de kroegentocht afgesloten bij Bar de Lange Gang. Porskamp hoopt dat er een nieuwe traditie is geboren. “Volgend jaar gaan we dit in elk geval weer doen. De elfde van de elfde valt dan op een zaterdag dus ik denk dat het aantal deelnemers dan nóg groter is. Het is een prachtige manier om het carnavalsseizoen op een feestelijke manier te openen.”

Initiatiefnemer Rob Porskamp (l) proost met het seniorenprinsenpaar én met prins Bas II en adjudant Koen op de nieuwe Grolse traditie: de 11/11 Kroegentocht. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant