Marja en René Hoijtink, staand voor hun schilderijen. Foto: PR
Marja en René Hoijtink, staand voor hun schilderijen. Foto: PR

Grollenaren exposeren in Stadsboerderij

Cultuur

GROENLO - Het vrijwilligersteam van de Stadsboerderij aan de Notenboomstraat in hartje Groenlo heeft bij de start van het nieuwe jaar 2023 gezorgd voor weer een smaakmakende expositie. Het gaat hierbij om de Grolse Marja en René Hoijtink, dat zich bereid heeft verklaard om een aantal door hen vervaardigde schilderijen ten toon te stellen. De expositie is tot 22 februari (Aswoensdag) 2023 te bewonderen en dat op zes dagen in de week, te weten van maandag tot en met zaterdag van 12.00 uur tot 16.30 uur. 

Door Theo Huijskes

Creatieve hobby’s staan voorop
Marja en René zijn niet alleen met elkaar in de echt verbonden, maar ook in de schilderkunst. Beiden schilderen al van jongs af aan. Ze zijn beiden in 1954 in Groenlo geboren, waren op de plaatselijke ULO-school klasgenoten van elkaar en zijn in 1977, ook nog eens in het jaar van ‘Groenlo 700 jaar stad’ op de zevende van de zevende in het huwelijksbootje gestapt. Het inmiddels 45-jarige echtpaar is woonachtig aan de Spoorstraat.

Bij Marja is het plezier in het tekenen reeds begonnen toen zij als kind veel plezier beleefde aan het inkleuren van de tekeningen in de Wipneus en Pim-leesboekjes. In een later stadium voegde zij het zingen toe aan haar vele, creatieve hobby’s. Maar ook daarbij kwamen haar creatieve kwaliteiten naar voren. Zeker in de periode dat zij actief lid was van het Winterswijks Operette Gezelschap, alwaar zij tevens op iedere zaterdagmorgen aanwezig was om decors te bouwen en te schilderen. In een later stadium ging zij bij Nel Gockel op teken- en schilderles. Dat waren leerzame avonden waar verschillende schilders, van Kandisky tot Klimt, voorbijkwamen. Tegelijkertijd ontwikkelde Marja een geheel eigen stijl, waarbij ze met verschillende materialen werkt.

Schilderkunst combineren met rijmpjes
René, bekend als voormalig raadslid en wethouder van de fractie OOG, schildert ook al vanaf zijn middelbare schoolperiode. Hij heeft in een ver verleden een cursus gevolgd bij Famous Artists in Amsterdam. Kunstenaar werd hij echter niet. Daar zag zijn vader geen brood in. Naast zijn werk als leraar is hij de schilderkunst wel altijd blijven beoefenen. In het verleden met olieverf. Tegenwoordig met acryl en soms ook waterverf. Zijn werk verschilt duidelijk van het kleurrijke en figuratieve werk van Marja. Het gerealiseerde werk van René moet met name aanzetten tot nadenken. Daarom is schilderen soms niet genoeg en voegt hij er rijmpjes aan toe.

Naast de schilderkunst van het Groenlose echtpaar zijn de aanwezige vitrinekasten in de Stadsboerderij gevuld met exposities van Sharon Eilering van Studio Gravin in Didam. Het gaat hier om originele, persoonlijke decoratieve voorwerpen. Sharon gebruikt als materialen onder andere hout, acryl en droogbloemen bij en in haar creaties. Daarnaast staat het aspect duurzaamheid bij Sharon hoog in het vaandel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant