Op het perceel is al ruimte vrijgemaakt voor een tweede spoor. Het wandelpad is daarvoor verlegd.

Op het perceel is al ruimte vrijgemaakt voor een tweede spoor. Het wandelpad is daarvoor verlegd. 

Kyra Broshuis

60.000 euro voor GOLS-belevingsmuseum

Cultuur

Museum met virtual reality attractie

GROENLO- De Stichting Gols Station Groenlo kan een LEADER-subsidiebedrag van 60.000 tegemoet zien. De gemeente Oost Gelre betaalt 30.000 euro en de andere helft wordt betaald door de provincie.

Door Kyra Broshuis

Bij het oude station in Groenlo wordt al jaren gewerkt om het spoormaterieel in originele staat terug te brengen. Station Groenlo is een voormalig spoorwegstation aan de Spoorlijn Winterswijk - Neede - Hengelo / Enschede. Het station werd geopend in 1884 en voor het personenverkeer gesloten in 1937. Tot 1972 werd het nog gebruikt voor goederenverkeer op het traject Winterswijk - Neede -Borculo. In 1977 zijn de sporen opgebroken. Op 25 januari 2017 werden weer een locomotief en wagon geplaatst op de herplaatste rails met stootblok. De stichting heeft als ambitie het spoormaterieel in originele staat terug te brengen en de geschiedenis van het GOLS spoorlijn levend te houden door het toegankelijk maken en tentoonstellen van de GOLS collectie zoals historisch spoorwegmaterieel/ voorwerpen, rijdend materieel en verwante voorwerpen en alle andere activiteiten die daarmee verband houden.

Virtual Reality 
Het cofinancieringsdeel voor LEADER-subsidie van 30.000 euro voor het GOLS-belevingsmuseum is volgens de gemeente een belangrijke basis voor de realisatie van het belevingsmuseum. “Het museum zorgt voor een waardevolle aanvulling op het toeristische aanbod. Het gaat om een informatief cultuurhistorisch museum voor zeer diverse doelgroepen met een Virtual Reality attractie waarmee bezoekers een virtuele tijdreis kunnen maken naar het industriële spoorleven van een eeuw geleden”, legt wethouder Arjen Schutten uit. “Het huidige stukje spoor van 70 meter wordt verlengt naar 130 meter met een wissel waardoor de ultieme historische trein beleving terug komt zoals bijvoorbeeld bij het MBS (Museum Buurtspoorweg) in Haaksbergen. Het GOLS belevingsmuseum zal een educatieve hotspot worden voor het basisonderwijs. Geschiedenis lessen volgen op een historisch station en in een historische locomotief zal een waardevolle aanvulling zijn op het basisschool curriculum.”

De Stichting kan vrijwilligers en donateurs goed gebruiken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids