Een scène uit 'Met de Franse slag'. Foto: Barbara Pavinati
Een scène uit 'Met de Franse slag'. Foto: Barbara Pavinati

D.I.T.O.’s ‘Met de Franse slag’ grote flirt met humor

Cultuur

‘Je weet wat er gaat gebeuren en als het dan echt gebeurt, is dat heel grappig ‘

Door Barbara Pavinati

GROENLO - “Pour un flirt avec toi,” van Michel Delpech klinkt zondagmiddag 26 maart na afloop van ‘Met de Franse slag’ uit de speakers als het publiek lachend de zaal verlaat. Toneelvereniging D.I.T.O. heeft dan ter ere van hun 90-jarig bestaan een blijspel in drie bedrijven opgevoerd. Er zijn ruim honderd mensen voor deze derde voorstelling naar De Mattelier gekomen. Bij binnenkomst worden ze welkom geheten met vrolijke orgelmuziek. Het stuk is in 1996 geschreven door Ine van Lith en is nog niet eerder in Groenlo opgevoerd. Ze heeft het speciaal ter ere van het jubileum herschreven naar deze tijd. Ine is ook de regisseur. Voorzitter Marianne Giezen vertelt:”We vonden het passend om voor deze bijzondere gelegenheid een stuk te kiezen dat door een van onze leden geschreven is. Ine heeft speciaal de rol van buurvrouw Cora voor ons oudste lid Kitty Ressink-Giezen aan het stuk toegevoegd. Kitty is al 74 jaar lid, maar was helaas niet fit genoeg om nu mee te doen.”

Het stuk begint rustig en romantisch met het verliefde stel Bob Kuiper en Ellen Hooiman. Ze lopen vanuit de donkere zaal naar het podium waar ze op de rand gaan zitten met de spot op hen gericht. De gordijnen zijn nog dicht. Ze zitten op een denkbeeldige mooie plek met een prachtig uitzicht. Ze zijn vijf maanden samen en Bob doet haar een huwelijksaanzoek, maar heeft geen ring. Daarvoor gebruikt hij een ring vanuit de zaal. Als de gordijnen open gaan belanden we in de woonkamer van Bob en Ellen. Ze zijn inmiddels een half jaar getrouwd en nog steeds smoorverliefd. Het is Bob’s verjaardag en hij heeft daarvoor speciaal vrij gevraagd van zijn werk. Hij wil in de avond een tuinfeest geven en Bert-Jan en Suzanne van Beuningen, zijn kersverse baas en zijn vrouw, daarvoor uitnodigen om een goede indruk te maken. Cynthia, de verleidelijke ex van Bob, was in het verleden er met een Fransman vandoor gegaan. Daardoor heeft Bob nu een hekel aan alles wat met Frans te maken heeft. Cynthia verschijnt tot groot ongenoegen van Ellen ook op het feest. Bob laat voor Cynthia alle principes varen. Er ontstaan allerlei hilarische en ongemakkelijke situaties rond de voorbereidingen van en tijdens het feest. Iets waar Arie en Nel, de vader van Bob en de moeder van Ellen, en dienstmeisje Marietje met haar Franse vriend en motorrijder Jean-Claude ook een aandeel in hebben. Uiteindelijk leidt alles tot een climax en na afloop zucht de zeer ordentelijke Nel dat ze geen poot in het huishouden meer uitsteekt, maar alles met ‘de Franse slag’ gaat doen. 

Verbeeldingskracht
Het publiek is erg te spreken over de voorstelling. Twee bezoekers die al jaren komen kijken vinden het elke keer weer een feest: “Het is leuk dat er dit keer ook dialect uit de mond van Arie te horen was!” Kimberlie en Manon zijn speciaal voor Roy Berentsen die Bob speelt gekomen. Ze vinden het stuk erg leuk en kunnen de humor waarderen: ”Je weet wat er gaat gebeuren en als het dan echt gebeurt, is dat heel grappig. Bob is hilarisch. Hij zit echt goed in zijn rol.” Ria vindt ook dat er veel humor in het stuk zit: ”Het zet je verbeeldingskracht aan het werk. Je kan het ook op jezelf betrekken. Het is heel herkenbaar. Geraldine Milius zet de rol van Nel heel stoïcijns neer. Ze kan prachtig spelen!”

Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati
Een muzikale binnenkomst met Orgue de Barbari (Xandra Storm). Foto: Barbara Pavinati
Een kleine expositie van 90 jaar D.I.T.O. Foto: Barbara Pavinati
Applaus voor toneelschrijfster en regisseuse Ine van Lith. Foto: Barbara Pavinati
Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant