Locaties van de kunstenaars zijn te herkennen aan de Kunst4daagsevlag. Foto: Werkgroep Kunst4daagse

Locaties van de kunstenaars zijn te herkennen aan de Kunst4daagsevlag. Foto: Werkgroep Kunst4daagse

Kunst4daagse Bronckhorst viert derde lustrum

Cultuur

Miniaturen te koop: Kleintje Kunst4daagse voor het goede doel

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Tijdens de Kunst4daagse Bronckhorst, die dit jaar haar derde lustrum viert, worden ateliers geopend en werken van 100 kunstenaars geëxposeerd. De locaties zijn geopend van Hemelvaartsdag 18 mei tot en met zondag 21 mei, van 10.00 tot 17.00 uur. De brochure is bij de kunstenaars verkrijgbaar, bij de horeca en de VVV’s. Om deze vijftiende editie feestelijk te vieren is een actie voor het goede doel opgezet. Tijdens deze Kleintje Kunst4daagse worden minikunstwerkjes die door kunstenaars zijn gemaakt, tijdens de Kunst4daagse verkocht voor WALHALLAb in Zutphen.

Miniaturen
“We vroegen ons af, hoe kunnen we de deelnemers betrekken bij het jubileum. In 2023 is de vijftiende editie van het kunstevenement”, vertelt Koertien Minjon uit Steenderen, een van de leden van de werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst. “We wilden niet alleen een ontmoeting van de kunstenaars tijdens een bijeenkomst daags voor Hemelvaartsdag, als de Kunst4daagse begint, maar liever al ruim van tevoren.”

Verschillende ideeën kwamen voorbij, maar het idee van miniaturen, Kleintje Kunst4daagse, kwam steeds weer terug. “De helft van de honderd deelnemende kunstenaars heeft zich enthousiast aangemeld om een klein kunstwerkje te maken”, vertelt Marlou Daems. “De miniaturen zijn maximaal 10 bij 10 bij 10 centimeter. Dat kan dus een schilderijtje zijn, maar ook een sieraad of beeldje.” Koertien laat enthousiast haar miniatuurtje zien: een mini-weefseltje gebonden om een stukje gevonden hout, waarmee de bedoeling meteen helder is.

“De miniaturen moeten tijdens de Kunst4daagse worden verkocht door de kunstenaars die ze hebben gemaakt. Zie het als hun visitekaartje”, vult ze aan. “De kosten zijn 30 euro, daarvan is de helft voor de kunstenaar en de andere helft voor het goede doel waar we ons jubileum aan hebben gekoppeld.” Bij de expositieruimten zullen ook ‘spaar’potten worden neergezet, zodat ook donaties kunnen worden gegeven door mensen die geen kunst willen kopen, maar wel willen bijdragen.

Goed doel
WALHALLAb is het goede doel van Kleintje Kunst4daagse. “We wilden speciaal iets doen voor een organisatie waar kinderen en kunst samenkomen. WALHALLAb, waarvan Marco Mout initiatiefnemer is, is er voor kinderen vanuit heel Nederland. In Zutphen, de dichtstbijzijnde locatie, genieten ook kinderen vanuit Bronckhorst van de mogelijkheid hun talent in het creatieve laboratorium te kunnen ontplooien. Kunst speelt bij WALHALLAb een grote rol.“

Derde lustrum
In 2023 wordt gevierd dat de Kunst4daagse haar vijftiende editie beleeft. Vijftien keer vele kunstenaars die in de gemeente Bronckhorst hun werken exposeren. Slechts twee jaar kon het evenement vanwege corona niet doorgaan, maar vorig jaar stond opnieuw een mooie editie op de agenda.

Tijdens de eerste edities van de toen Kunst10daagse organiseerden enkele kunstenaars workshops of concertjes. Dit zogenaamde ‘randprogramma’ verviel om meer tijd te kunnen besteden aan de expositie zelf. Overzichtstentoonstellingen met van elke kunstenaar een werk waren er de tweede tot en met zesde editie. Twee keer in Museum Smedekink in Zelhem, een keer in het ARX Theater in Zelhem, het Atrium van De Bleijke en Kasteel Vorden.

De eerste vijf edities van het kunstevenement werden geopend door burgemeester Henk Aalderink, waarbij hij de eerste editie daadwerkelijk met een slag op een steen de opening verrichtte. Het beeld ‘Samenwerking’ werd op de laatste dag geveild.

Daarna konden de deelnemende kunstenaars elkaar ontmoeten in steeds een andere locatie in de gemeente, waarbij een woordje van een van de werkgroepleden niet ontbrak. Voor dit jubileumjaar is deze bijeenkomst op 17 mei bij de Heeren van Wolfersveen in Wolfersveen/Zelhem. Vertegenwoordigers van WALHALLAb zullen daar uitleg geven over hun activiteiten. Daarna is van 18 tot en met 21 mei iedereen welkom bij de kunstenaars.

Lustrumfeest
Niet alleen voor de deelnemers, maar juist voor iedereen die is geïnteresseerd, is op 6 mei de opening van de lustrumeditie Kunst4daagse Bronckhorst bij de Theetuin Vierakker aan de IJselweg 13 in Vierakker. Enkele sprekers zullen het woord nemen. De inloop is vanaf 15.30 uur. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Ook de miniatuurtjes van Kleintje Kunst4daagse worden dan gepresenteerd. Tot en met 14 mei zijn deze van donderdag tot en met zondag te bekijken tijdens de openingstijden van de Theetuin: 12.30 tot 17.30 uur en zondag vanaf 10.00 uur.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

De werkgroep Kunst4daagse Bronckhorst bestaat uit (zittend v.l.n.r.) Sigrid Verbruggen, Hilda Nijman, Koertien Minjon en (staand) Marlou Daems, Jos van der Haar en Liesbeth Romeijn. Foto: Werkgroep Kunst4daagse

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids