Ria Groot Zevert. Foto: PR
Ria Groot Zevert. Foto: PR

Groenlose laatbloeier oogst lof met haar foto’s

Cultuur

Ria Groot Zevert vindt haar natuur in de Achterhoek

Door Mark Ebbers

GROENLO - Ze was eigenlijk altijd al wel bezig met het kijken in kaders, maar het duurde tot haar 58ste voordat ze zich echt met fotografie bezig ging houden, met name met natuurfotografie in de Achterhoek. “Een uit de hand gelopen hobby”, zegt Ria Groot Zevert (63) uit Groenlo zelf. En die hobby heeft haar recent enkele mooie onderscheidingen opgeleverd. Bij de landelijke wedstrijd voor natuurfotografie de Groene Camera eindigde ze als runner-up en bij de internationale Fina Art Photography Awards kreeg ze zelfs een gouden award door als nummer 1 in haar categorie te eindigen.

‘Fotograferen het is
meer dan
registreren,
je bent
creatief
bezig’


In haar werkkamer in Groenlo zijn verschillende van haar werken te zien: aan de muur, op planken, in een kalender en natuurlijk op het bureaublad van haar computer. Foto’s van de natuur, soms bijna abstract aandoend. Opvallend zijn enkele passe-partouts waarop de ingelijste foto doorgaat als schildering, gemaakt door plaatsgenoot Jan Ruikers.

Goed kijken
Ria werkte een groot deel van haar leven in de zorg, bij de Trombosedienst. Maar toen die verhuisde van Winterswijk naar Doetinchem, vertrok ze er. En toen kwam de fotografie. “Ik kreeg een camera en ben gewoon begonnen. Het veld in, foto’s maken en thuis bewerken. Die foto’s van de natuur maak ik vooral in de omgeving, je hoeft er geen grote reizen voor te maken.”

Naast het fotograferen van landschappen, doet ze ook veel aan zogenoemde macrofotografie, in weerwil van de naam is dat juist het maken van close-ups. Dat kan zijn van een blad, een bloem, maar ook van water. Dat levert vaak intrigerende foto’s op die je dwingen goed te kijken om te beseffen wat je ziet.
Ze leerde door het gewoon te doen, maar ook door haar licht op te steken op andere plekken en bij andere mensen. “Ik heb verschillende online cursussen gevolgd en heb me aangesloten bij de Fotoclub Winterswijk. Het sparren met mede-cursisten of medeleden is erg fijn. Ook met ervaren (beroeps)fotografen heb ik nuttige gesprekken gehad, bijvoorbeeld met Joop Koopmanschap uit Groenlo. En dan heb ik in mijn man Jim Stein een kritisch kijker.” Maar ze waakt ervoor om anderen na te doen: “Een eigen stijl ontwikkelen, daar gaat het om.”

Materiaal waar de foto om vraagt
In de vijf jaar dat ze nu met haar fotografiepassie bezig is, vinden Ria’s foto’s hun weg in haar omgeving. “Ik geef ze vaak als persoonlijk cadeau en ze worden ook gebruikt op kaarten, bijvoorbeeld rouwkaarten. Daar past de natuur goed bij. Ook maak ik elk jaar een kalender met voor elke maand een passende foto.”
Het afdrukken van de foto’s doet ze meestal bij de Winterswijkse fotoclub. “Ik laat een foto afdrukken op het formaat en het materiaal waar de foto om vraagt.”

Te zien
Wie werk van haar wil zien, kan terecht bij Floreel aan de Beltrumsestraat in Groenlo. Daar exposeert ze op enkele planken met wisselend werk. Haar succesvolle foto’s voor de Groene Camera zijn het hele jaar te zien in het Museon-Omniversum in Den Haag. Abstracte foto’s die door de jury als “een prachtige originele serie met kunstzinnige beelden die je twee of drie keer laten kijken” beschreven worden. Ria zou graag haar foto’s op meer plekken aan het publiek willen laten zien, dan denkt ze bijvoorbeeld aan de Koppelkerk in Bredevoort.
Online is haar Groene Camera-werk te zien op www.natuurfotografie.nl, en op www.fineartphotoawards.com is haar winnende serie voor de Fine Art Photography Awards te bekijken. “Een serie die ik noem het aardse begin. Het zijn close-ups van mos op beton onder verschillende weersinvloeden.”

Verder kijken
Ria maakt vaak fotoseries. Zo heeft ze vorig jaar een serie geschoten rond Vorden. Daarbij liet ze zich inspireren door de landschapsschilder Johan Bilders die veel landschappen rondom Vorden schilderde. Ze maakte foto’s waarbij ze hetzelfde standpunt innam als de schilder destijds. Dat levert interessante vergelijkingen op tussen de Bilders’ schilderijen en Ria’s foto’s: wat is er veranderd en wat is er juist niet veranderd?
De Achterhoekse natuur is zoals gezegd haar voornaamste werkgebied, maar Ria maakt met haar camera ook wel uitstapjes buiten de regio. Zo maakte ze foto’s op Terschelling en in de Pyreneeën. Ook is ze langzamerhand buiten de natuur aan het kijken, binnen de dorpen en de steden.
Maar wat ze ook fotografeert, ze is stellig over wat foto’s goed maakt: “Het merk camera maakt niet zoveel uit, de lenzen meer. Maar je bent het vooral zelf als fotograaf, jij registreert de natuur of wat dan ook. Maar het is meer dan registreren, je bent creatief bezig.”

Ria’s foto’s zijn te bekijken op Instagram: @riagrootzevert. Contact met haar kan via e-mail: riagrootzevert@lijbrandt.nl.

De IJssel. Foto: Ria Groot Zevert
Een foto uit de winnende serie over mos op beton. Foto: Ria Groot Zevert
Zonsopkomst. Foto: Ria Groot Zevert

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids