Vlnr. Joop Koopmanschap, Mark Ebbers, Mark van Leeuwen en Barbara Pavinati. (Ties Grotenhuis ontbreekt op de foto.) Foto: Noel Versteegen
Vlnr. Joop Koopmanschap, Mark Ebbers, Mark van Leeuwen en Barbara Pavinati. (Ties Grotenhuis ontbreekt op de foto.) Foto: Noel Versteegen

4 dichters plus 1 bij Taste op tweede pinkstermiddag 2023

Cultuur

GROENLO - Op maandag 29 mei, tweede pinksterdag, vindt bij Rockcafé Taste een middag plaats waarin vijf dichters uit Groenlo en uit Lichtenvoorde eigen werk brengen. Aan het oorspronkelijke viertal is een gastdebutant toegevoegd. Het collectief hoopt mensen over de drempel heen te krijgen en te laten ondervinden dat poëzie niet saai of moeilijk hoeft te zijn, “maar een beetje moeilijk mag best”. De gedichten en ook enkele verhalen zijn afwisselend, willen ontroeren en laten lachen en veel ertussenin. 

Mark van Leeuwen, geboren in Den Haag en sinds 2011 wonend in Groenlo, volgde de dansopleiding aan de Havo voor Muziek en Dans Rotterdam. Hij studeerde Nederlands aan de Hogeschool Rotterdam en publiceerde eerder de dichtbundels De droomsymfonie (onder pseudoniem Witte Raaf) en Suikertroost. Zijn recentste boek is Zwanendwang, een dichtbundel over ballet, dwangneuroses en puberliefde. Over zijn poëzie: “Ik schrijf veelal narratieve poëzie, waarbij ik inspiratie haal uit beeldende kunst en klassieke muziek. Vooral balletten uit begin twintigste eeuw en de vreemde wezens van Hieronymus Bosch zijn belangrijke beeldgevers. Ik heb een vorm van synesthesie, ik associeer muziek met kleur. Dit verwerk ik ook in mijn poëzie.”

Joop Koopmanschap uit Groenlo is fotograaf en videomaker. Naast talloze gedichten die hij bij zijn foto’s schreef – en die hij een aantal keren gezamenlijk exposeerde en publiceerde - maakt hij sinds enkele jaren ook ‘fotoloze’ gedichten. Over hun missie zegt hij: “Als dichters zijn we dwarsdenkers, niet per se tegen de stroom in van een brede sterk stromende rivier richting de zee, maar meer als een meanderende zijtak, even weg van de hoofdstroom, weg van de drukte. Als een dichterlijke taalstroom slingerend tussen bloemrijke grasvelden langs kleurige bosranden. Soms even achteromkijkend naar de alledaagse hectiek.”

Barbara Pavinati uit Lichtenvoorde is onder andere schrijfcoach en blogger. Ze publiceerde de afgelopen jaren een aantal boeken met verhalen, deels over haar belevenissen als import-Achterhoeker. Een van haar motto’s past ze toe op haar schrijflessen: “Schrijf glans aan je barst.” Geïnspireerd door Leonard Cohen die schreef en zong: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.” Zij gaat bij Taste een interdimensionale dans maken met iemand uit de hemel.

Mark Ebbers uit Groenlo is journalist en tekstschrijver. Hij schrijft en publiceerde liedteksten, verhalen en gedichten. “Soms weet ik niet of iets proza is of poëzie. Het onderscheid daartussen is ook irrelevant en hooguit leuk voor leraren Nederlands om hun leerlingen iets langer van de straat te houden. Ik zou mijn teksten soms proëzie of poëza kunnen noemen, maar dat is flauw.” Hij wil onder andere iets vertellen over hij terugkijkt op zijn eigen dood en op een erotische ontmoeting in een Grolse supermarkt.

Als gastdichter brengt Ties Grotenhuis uit Groenlo enkele gedichten. Hij schrijft sinds enige jaren onder andere teksten voor websites en ook gedichten, en hij laat enkele uit die laatste categorie bij Taste voor het eerst aan ‘wildvreemden’ horen.

De aanvang van de middag is 15.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via Rockcafe Taste Tickets (stager.nl).


www.rockcafetaste.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant