Streekproductenmarkt Weenink in Lievelde. Foto: PR

Streekproductenmarkt Weenink in Lievelde. Foto: PR

Lekkers en vermaak op Streekproductenmarkt Lievelde

Cultuur

LIEVELDE - Tweede Pinksterdag is er op en rond het erf van Kaasboerderij Weenink van alles te beleven. Het hele terrein is dan omgetoverd tot een Streekproductenmarkt. De heerlijkste lokale lekkernijen zijn er te proeven, kookdemonstraties worden gegeven, er is kunst, muziek, straattheater en nog veel meer. Natuurlijk kunnen de kinderen zich ook volop vermaken met een onder andere een stormbaan en een verhalenverteller. Kortom, de Streekproductenmarkt is een dagje uit voor het hele gezin.

Door Dinès Quist

De Streekproductenmarkt begon 21 jaar geleden met zo’n 15 stands. Inmiddels telt de markt er meer dan 100. Het hele erf van Kaasboerderij Weenink is op 29 mei een waar minifestival. Op de markt draait het al lang niet meer alleen om streekproducten want cultuur, kunst en vermaak maken van de traditionele markt een hip festijn voor jong en oud.

Steekproducten in een hip jasje 
Kaasboerderij Weenink maakt zelf de lekkerste producten die ze verkopen in hun winkel. Van karnemelk tot kruidenkaasjes en van vlees tot likeuren. Met lokale producten worden er tijdens de streekmarkt heerlijke gerechtjes gemaakt door Nynke. Met haar foodtruck ‘Lekkers van Nynke’ demonstreert zij hoe je eerlijke lokale producten het best tot hun recht laat komen in verrassende lekkernijen. Natuurlijk kan er op de markt naar hartenlust geproefd worden. En zijn er nog veel meer lekkernijen te vinden die op traditionelere wijze bereid worden zoals ijs, wafels en een gerookte paling.

Achterhoek op zijn best
“De Achterhoek is zo mooi”, vertellen de broers Johannes en Michiel Weenink, “Dat willen we graag laten zien. De streek zit vol met ambachten en die brengen wij samen op de Streekproductenmarkt. Lokale bieren zijn goed vertegenwoordigd en er worden steeds meer lekkere wijnen geproduceerd. Maar er is ook volop ruimte voor ambachtelijk gemaakte honing, jam, siropen etc. In de kaasmakerij laten we het proces zien van kaasmaken en er kan een kijkje genomen worden bij onze melkrobot.” Er is ook volop ambacht te zien op het gebeid van creativiteit. Stands met keramiek, tassen, manden, lifstyle producten, bloemen en planten sieren de markt op. Er is zelfs iemand die bijzondere zwembadverwarmers heeft ontwikkeld.

Vermaak voor iedereen
Van vervelen is geen sprake op de Streekproductenmarkt van Weenink. De hele dag is er volop vermaak met een hondenshow, straattheater, koe knuffelen, live muziek, proeverijen, demonstraties en terrasjes over het hele terrein. Ook de kinderen kunnen zich de hele dag vermaken met een stormbaan, luchtkussens, kunstkoe melken, bellen-kunstenaar en muziek en verhalen van de Knapzakkers. Buiten de koeien op de boerderij zijn er tal van kleine dieren die superzacht zijn. Ook goede doelen zijn van de partij zoals: Amnesty, Hospice de Lelie en Stichting Chica. De dag start en eindigt met een toertocht met de oldtimer Fordjes. Genoeg redenen dus om de Streekproductenmarkt mee te beleven.

Informatie
De markt is bij Kaasboerderij Weenink in Lievelde op maandag 29 mei van 10.00 uur tot 17.00 uur. De entree is vijf euro. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen en je kan gratis parkeren.

Streekproductenmarkt Weenink in Lievelde. Foto: PR
Lekkere hapjes proeven tijdens Streekproductenmarkt Weenink in Lievelde. Foto: PR
Streekproductenmarkt Weenink in Lievelde. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant