
Uitleg over Grolse Wanten in de VVV. Foto: Barbara Pavinati
Grolse Wanten Sociëteit gastheer voor Immaterieel Erfgoeddag
Cultuur‘Om Erfgoed staat geen hek’
Door Barbara Pavinati
GROENLO - Op zaterdag 30 september komen vertegenwoordigers die op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed staan samen in De Mattelier. Denk daarbij aan vertegenwoordigers van papierknipkunst, papierscheppen, beugelen, kortebaandrijverij, het lekkerste Brabantse broodje en het corso. Dit is de eerste Immaterieel Erfgoeddag nieuwe stijl, waarbij er dit keer niet op een centrale plek in het land wordt afgesproken, maar op een locatie waar een ambacht wordt uitgeoefend.
Jaarlijks worden deze zogenoemde IE-dagen georganiseerd. De Sociëteit Grolse Wanten organiseert samen met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland deze dag in Groenlo. Pieter van Rooij, coördinator Erfgoedzorg legt uit: ”Om Erfgoed staat geen hek. Het zit ook niet in een glazen stolp. De dynamiek erin is belangrijk. We moeten juist de verandering toelaten. Niks gebeurt meer precies zoals het vroeger gebeurde. We moeten de kennis doorgeven en met de jongeren in gesprek gaan over wat zij in het erfgoed missen. We moeten hen de ruimte geven om er een eigen invulling aan te geven en inspelen op sociaal-maatschappelijke zaken.”
Excursie door binnenstad
In de ochtend is er een sessie over verjonging en vernieuwing en een workshop fondsenwerving. Dan is er een lunch met in de middag een presentatie Grolse Wanten breien en een excursie door de binnenstad. De VVV, Heijmanssteeg, Stadsmuseum en Het Kanon worden bezocht en van uitleg voorzien. Tijdens de wandeling door de stad wordt er op de mooie en bijzonder plekjes van Groenlo gewezen zoals gevels en muurgedichten. Er wordt gediscussieerd of Groenlo een dorp of stad is en of Grolsch het enige bier is wat gedronken wordt. Iemand merkt op: ”De huizen zijn hier goed onderhouden.”
Jongeren betrekken
Hans Elbers van Het lekkerste Brabantse worstenbroodje vertelt: ”We hebben ons vandaag met drie man aangemeld om te kijken wat we kunnen halen en brengen en hebben veel gehad aan de tips over fondsenwerving. Een probleem voor ons is het vinden van vrijwilligers. Het was fijn om hierover van gedachten te wisselen. Anke Doornekamp van Papierknipkunst merkt op: ”We kunnen van elkaars expertise gebruik maken. Iedereen is bevlogen en wil voor de volgende generatie erfgoed bewaren.” ”Het is mooi dat de Grolse Wanten ons uitgenodigd hebben. Het gesprekken voeren met andere beoefenaars is erg waardevol, ” vindt Herman ter Haar van de Corsokoepel. Frans Jans van Kortebaandrijverij zegt dat het mooi is om te merken dat de waarde van het ambacht ingezien wordt: ”Ik heb mij voor vandaag aangemeld vanwege de contacten. Ik kom al tien jaar op dit soort dagen en hoop dat we meer jongeren kunnen betrekken en geldelijke middelen kunnen vinden.“
Groenlo op de kaart
Pieter van Rooij:”We hebben voor deze nieuwe opzet gekozen omdat vertegenwoordigers vragen ‘Komen jullie ook bij ons?’ We organiseren jaarlijks een aantal kleinschalige dagen, waarbij we bij een thema een passende plek zoeken.” Bjorn Snijders, verantwoordelijk voor de PR van de Grolse Wanten Sociëteit besluit: ”Het was een leuke en leerzame dag en we hebben Groenlo weer op de kaart gezet!”
Breimiddagen
Op zaterdag 4 november 16 december, 20 januari, 24 februari en 23 maart zijn er van 13.30 – 16.00 uur breimiddagen in de Stadsboerderij.




