Prins Jop en Adjudant Jan. Foto: Maarten Kooiker

Prins Jop en Adjudant Jan. Foto: Maarten Kooiker

‘Supermooi om te zien dat iedereen zo voor je in de weer is’

Cultuur

Prins Jop en Adjudant Jan zijn er klaar voor

Door Henri Walterbos

GROENLO - Neemt de jeuk voor de gemiddelde Grolse carnavalist inmiddels ongekende vormen aan, de 3, 4, 5, 6 (al naar gelang) dolle dagen Grolse carnaval staan immers op het punt van beginnen. Prins Jop en Adjudant Jan zitten er al een tijdje middenin en nog niet het minste of geringste sleet is zichtbaar. Wat heet! Nu begint het pas echt! En ze lijken de verpersoonlijking van de hit van John de Bever ‘Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht.’ We hebben ze sinds hun onthulling alleen nog maar met een brede grijns gezien. We hebben ze overal al voorbij zien komen, maar wie zijn die jofele Grolse feestneuzen eigenlijk die iedere carnavalsvierder al in zijn/haar eigen Grolse carnavalshart heeft gesloten?

‘Wie bun ie en woar bun ie d’r ene van?’:

Jop: Ik ben Jop Dieker 28 jaar, geboren en getogen Grollenaar. Zoon van Jan en Ellen Dieker en broertje van Lynn.

Jan: Ik ben Jan Dieker, 57 jaar, en vader van Lynn en Stadsprins Jop.

Getrouwd of sjoechel? 

Jop: 2 Jaar verkering met Melissa

Jan: 33 Jaar getrouwd met Ellen

Beroep/hobby’s:

Jop: Elektricien bij WSI-techniek. Hobby’s zijn de brandweer, Scouting Groenlo en natuurlijk de carnaval (Technische Commissie en Jeugdcommissie)

Jan: Hoofduitvoerder bij Heijmans Woningbouw, voorheen Reukers Bouw. Hobby’s zijn het Biergenietschap, de Technische Commissie van De Knunnekes en klussen in en rondom het huis.

Jan, jij was vrij lang SGK-lid. Dan droom je er misschien van om ooit een keer Schutterskoning te worden. Wat is mooier? Prins en Adjudant van Grolle, of Schutters-/Knuppelkoning?

Jan: Ik ben 24 jaar lid geweest van de SGK. Mooie tijden gehad, met onder andere mijn schoonvader Willie Everink. Zelf heb ik altijd mee geschoten in de hoop Schutterskoning te worden. Helaas is dat niet gebeurd, maar nu ben ik een trotse Adjudant naast mijn zoon Jop. Om dit samen met hem te mogen doen is toch wel heel erg bijzonder!

Wat was jullie vroegste carnavalsherinnering?

Jop: Toen wij met mijn ouders de optocht gingen kijken en daarna naar Meijer Zalencentrum, allen gekleed als Teletubbie.

Jan: Dat was op de Canisiusschool, op dinsdagmiddag. Dan gingen we met zijn allen in een grote optocht naar City Lido om daar het Jeugdcarnaval mee te maken. Eerder deden wij met de buurt ook altijd met de optocht mee.

Ik was het liefst verkleed als….

Jop: Als Bert, samen met pa (Ernie), net zoals op de 11de van de 11de afgelopen jaar. Pa ging eerder weg, toen was hij ERNIE.

De eerste Prinses en AdjuTante van Grolle worden….

Jop: Mijn tante Nancy Everink en Chiara Monasso

Jan: Van mi-j hooft dat neet met die deerntjes. Loat de kearls de macht holl’n!

Wat is er mooi aan Lichtenvoorde?

Jan: De weg naar Groenlo en de koelkast van Max Wekking.

Als je één ding in of aan Grolle mocht veranderen of verwezenlijken, dan zou dat zijn…..

Jop: Dat we allemaal samen door een deur kunnen en een gezamenlijke munt kunnen voeren. Zowel met de carnaval als met de kermis, en andere mooie activiteiten in ons mooie stadje.

Jan: Daar kan ik mij volledig bij ANSLOET’N. Veel vrijwilligers maken zich ook onmundig hard voor Grolle. Over ANSLOET’N gesproken, ze mogen van mij de Wheme ook wel ANSLOET’N

Hoe kijken jullie terug op de afgelopen periode met al die sjikkerfeestjes, diverse zittingen, straatversieren, residentiefeesten, steekzetten??

Jop: Supermooi om te zien dat iedereen zo voor je in de weer is. Het is ontzettend leuk en je wordt elke keer weer verrast.

Jan: Prachtig mooi om te zien dat er saamhorigheid is. Carnaval verbindt.

Waren jullie blij dat de zes buutavonden erop zaten of vond je het jammer dat er geen zevende editie was?

Jop: Na de vijfde avond zat ik op de bank te wachten tot ik werd opgehaald en ik moet zeggen dat ik toen wel heel lekker zat. Maar als je in een barstens vol City binnenkomt sta je direct aan! We hebben schitterende avonden gehad en na de zesde avond begrepen we allebei de grappen (grapje haha).

Jan: Eerst denk je zes pronkzittingen, maar elke buutavond is anders en prachtig.

Wat verwachten jullie van de komende dagen? Wat mogen de Grolse carnavalisten van jullie verwachten en wat verwachten jullie van de Grolse carnavalisten? Wij hopen op een supermooie campagne, waar iedereen met veel plezier en hele goede zin kump. ANSLOET’N, Wi-j bunt enthousiast en we zijn wie we zijn. Wi-j hopt jullie ok.

Hoeveel invloed hebben jullie dames Melissa en Ellen op jullie? 

Jan: Veel, dat zegt wi-j no, .....want het is zo Aswoensdag!

Hoe gaan de Grolse carnavalisten jullie herinneren na Aswoensdag?

Jan: As dee twee dikke mangeltjes met pretoogjes, moar wi-j denkt eerder als zoon en vader. Dat was toch wel mooi, hoppe wi-j!

Wat is jullie favoriete Grolse carnavalsschlager en waarom?

‘Grolle Alaaf’, geschreven door Bas Broshuis en tijdens de recente buutavonden met vlaggen en al door de TC ten gehore gebracht, dank daarvoor!

Wat is een typisch gevalletje ‘zo vader zo zoon’ en ‘zo zoon zo vader’, met andere woorden, in wat lijk jij Jop op je vader, en in wat lijk jij Jan op Jop?

Beiden: LOL om onze eigen grappen, die een ander niet altijd snapt, dat ligt dan niet aan ons. Dat snappie wal

Wat willen jullie nog kwijt? ...Hol Grolle Mooi. ALAAF!

Prins Jop en Adjudant Jan. Foto: Maarten Kooiker

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids