Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi mochten eindelijk hun maandenlange stilzwijgen verbreken. Foto: Maarten Kooiker

Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi mochten eindelijk hun maandenlange stilzwijgen verbreken. Foto: Maarten Kooiker

Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi nieuwe boegbeelden Grolse Tönnekes

Cultuur

GROENLO -“ Heeeee Grolle, of woar ie ok vandan komt! Mooi dat jullie d’r allemoale bunt um d’r met mekare, en vanaf no ok met ons, een onwies mooien dolgekken oavend van te maken as opmoat noar een nog dolgekker, alderbastend jofele Grolse carnaval. Jullie bunt al begonnen, moar vanaf no geeft wi-j ok vol gas….Rekken d’r op…Wi-j hebt d’r gruuwlijk völle zinne in!” Zo klonk het zaterdagavond in een uitpuilende en kolkende feesttent bij de bekendmaking van de nieuwe Tönnekes-hoogheden.

Door Henri Walterbos

Het waren de eerste woorden die Jonkheer Thijmen Geurink uitsprak in een uitpuilende en kolkende feesttent, richting de honderden uitzinnige jonge carnavalisten, met direct daarop aansluitend de eerste woorden van Jonkvrouw Naomi Nijenhuis. “Wat bunt wi-j bli-j um hier no eindelijk te mögen stoan en dat ’t hoge woord d’r oet is, dat wi-j de ni-je Jonkheer en Jonkvrouw van Grolle bunt! Wat he’w lange onze lippen op mekare motten hollen en wat he’w ons in allerlei kromme bochten motten wringen um moar niks te loaten marken met welk geheim wi-j rondleepen.” 

Na een spannende onthulling kwamen Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi tevoorschijn als nieuwe uithangborden van carnavalsvereniging de Grolse Tönnekes, de jongerentak van De Knunnekes. De nieuwe Tönnekes-hoogheden werden door een dolenthousiaste menigte warm onthaald. De honderden jongeren hadden even daarvoor hun voorgangers Jonkheer Simon en Jonkvrouw Fleur nog uitgezwaaid.

Stralen
“Wat ne onmundige grote ere um hier te mögen stoan as ni-je aanvoerders van de jonge Grolse carnavalsgekken van carnavalsvereniging de Grolse Tönnekes, en iederene oaveral vandan. Weas welkom, veul ow welkom, want zo bunt wi-j Grolsen. As d’r wat te vieren völt, dat dele wi-j dee feestvreugde moar wat graag met zovölle meugelijk leu. Gedeelde smart is halve smart, moar gedeelde feestvreugde is nog mooier, da’s dubbele feestvreugde!,” drukte een stralend en zichtbaar opgelucht stel de jonge carnavalisten op het hart.

Lichtenvoorde
In de proclamatie kwamen tal van zaken voorbij waar de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw een mening over hebben, met een vette knipoog weliswaar en uitsprekend met een brede grijns. Uiteraard kwam ook bij de hen de rivaliteit met Lichtenvoorde voorbij. “Dat de gemeenteroad de knippe duftig trök veur Lichtenvoordse dahlia-plak-hökke, dat geleuft wi-j Grolsen allemoale wal. No vlot oaver de stadsbrugge kommen veur echte cultuur; ne groten Grolse carnavalswagen-bouwha’l en ‘Op Brouwhuysen en an de Eafsele-kante bouwt ze ni-je huuze, zo holt wi-j de jongen mooi binnenboord. Nog een betjen deurbouwen richting dat Keidorp en Lechtenvoorde heet straks gewoon ‘Grolle Noord’.”

Receptie
Na de onthulling werden de nieuwe Jongerenhoogheden uitgebreid en massaal gefeliciteerd tijdens een lange receptie. “Wat ben ik ontzettend blij dat ik weer helemaal open en eerlijk kan zijn, geen smoesjes meer hoef te verzinnen, niet meer op hoef te letten met de locatie op Snapchat,” lacht Naomi niet lang na de onthulling uitgelaten. Het motto waaronder Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi de scepter zwaaien is ‘Niks is ons te gek!’

Jonkheer Thijmen en Jonkvrouw Naomi mochten eindelijk hun maandenlange stilzwijgen verbreken. Foto: Maarten Kooiker
 Foto: Maarten Kooiker

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids