Blikvanger in de stoet is de Yellow Submarine van Groep Hertenkamp met 'All you need is alaaf!'. Foto: Henri Walterbos
Blikvanger in de stoet is de Yellow Submarine van Groep Hertenkamp met 'All you need is alaaf!'. Foto: Henri Walterbos

Carnavalsoptocht Groenlo één bont kleurenpalet van verbondenheid en saamhorigheid

Cultuur

GROENLO - “Mo’j kieken, dee pruiken”, “Wat een boel kleuren”, “Wat een wark,” “Hoe bedenk ie ‘t!”. Naast de vele oh’s en ah’s, en lachsalvo’s een keur aan opmerkingen van gelijke strekking langs de kant van de route waar een waar straattheater aan voorbij trok. De bonte stoet werd afgewisseld met stemmige dweilorkesten, wat ervoor zorgde dat de trompetten, trombones, tuba’s en saxofoons ruim in de meerderheid waren ten opzichte van het bonkige ‘hakkietakkielawaai’. Het komt de sfeer en hiermee het niveau van de optocht absoluut ten goede.

Door Henri Walterbos

Bouwhal
Met het gebruik van de bouwhal, waarin liefst 18 groepen actief waren, met een fantastische onderlinge sfeer en saamhorigheid, investeert CV De Knunnekes in kwaliteit en continuïteit. Geen knallende en van rook rochelende voertuigen meer van de partij. Ook wordt streng toegezien op naleving van regels, zowel van overheidswege als ook eigen regels. De creativiteit en het plezier van zowel de faciliterende partij CV De Knunnekes, als de wagenbouwers heeft er geenszins onder te lijden.

‘Jop alert’
Het was zeer vermakelijk wat de vele honderden optochtdeelnemers het publiek, dat rijen dik langs de kant stond, boden. Het waren de ‘Girls on fire’ die een lans braken voor de vrijwillige brandweer met hun ‘Jop alert’, hiermee verwijzend naar één van de hobby’s en passies van Prins Jop, namelijk brandweerman. Diverse keren moesten de dames uitrukken voor ‘vlammetjes’ in de pan bij de Stadschpomp of voor een ‘dakhazenalarm’, oftewel een poes in de boom. Kroam 13 jubileerde in de optocht met haar elfde deelname. De groep groeide in hun bestaan uit naar een van de topattracties van de jaarlijkse bonte stoet. Dit jaar ‘Het perfecte plaatje’, met uit de boxen ‘Schatje mag ik je foto’ schallend. Het zorgde voor talloze vrolijke fotomomentjes in de optocht en hiermee een gezellige interactie met het publiek dat volop meewerkte en genoot.

Jeugd
De Pinklady’s lieten zien een damesgroep met ballen te zijn. Debuterend in de optocht de Natte Sponzen met Disco Carwash de Natte Spons met de slogan ‘Bij ons kom je niet droog te staan’. Eveneens voor de eerste keer de Jeugd van Tegenwoordig met een wagen met dezelfde titel, groep 8 van basisschool ’t Carillon. Ook de Grolse jeugd is besmet met het carnavalsvirus, wat voor een rooskleurige toekomst van de Grolse carnavalstraditie in al zijn facetten zorgdraagt.

Ook Elsje is als vanouds weer van de partij en altijd even creatief, met altijd weer die bijzondere kwinkslag. Alleen de naam Elsje doet al glimlachen. Dan weet je dat er iets bijzonders aankomt. Deze keer Holy Cranes ‘Bijna altijd prijs’, een mooie mix van carnaval en kermis. Het kan bijna niet anders dan dat deze groep een grotere kans op een prijs heeft dan degene die op de kermis munten in de Holy Cranes werpt.

Indrukwekkend was Groep Hertenkamp met hun creatie en uitvoering van ‘All you need is alaaf’, de ‘Yellow submarine’ volledig gebouwd rondom het thema ‘Beatles’ en met uit de speakers de bekende klassiekers die door de feestmixer zijn gegaan. Op de zijkant van de wagen de portretten van John, Paul, George en Ringo, met goedkeurende blikken.

Terugdenkend aan vervlogen tijden en nog steeds heimwee oproepend, daar zorgde groep De Gemiste Kans voor met ‘Denk aan het milieu en drink groen’. Het groen staat voor Grolsch-groen, dat op de wagen weer heel even werd gebrouwen op de plek waar het werd geboren en wiens naam, ziel en verhaal het bier nog steeds draagt, al wordt het heden ten dage aangelengd met Twents water.

Loopgroepen
De mix van wagens en loopgroepen was goed en fraai ook. De meest bijzondere uitdossingen en kleurcombinaties komen voorbij, en allen even fraai en hun rol blijvend, in welke combinatie dan ook. ‘Ieder jaar anders’ met ‘Jopjes popjes’, een prachtige uitbeelding van ‘opwindbare dames’. De Bittere Ballen zijn van de partij met ‘Jaar van de draak’ met de indrukwekkende creatie ‘Dree dagen draken’, een tientallen meters lange door de straten kronkelende draak. Eveneens met een draak carnavalsvereniging Noamatters uit Eefsele, die haar jubileum onder meer in de Grolse carnavalsoptocht viert. Groep ‘Nu of nooit’ presenteert het prachtige schouwspel ‘Elfenpracht in de Grolse gracht’ en Club Sherry de ‘Knunnekes complimentenservice’ met voor velen de boodschap ‘Hee knapperd alaaf you’. De Grolly Dots verenigen het nuttige met het aangename met ‘Yogagroep Met het kratje op het matje’.

De Knunnekes kijken met enorm veel plezier en een goed gevoel terug op de optocht, een hele klus vooraf en de zondag zelf om alles in goede banen te leiden. Naast het bonte kleurenpalet was de optocht één grote feeststoet van saamhorigheid en verbondenheid.

Klik hier voor alle foto’s gemaakt door Carmen van Laar/Achterhoek Foto.

Sfeerbeeld van de carnavalsoptocht in Groenlo. Foto: Facebookpagina Knunnekes
Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids