Het Waeketreffen vorig jaar; dit jaar is het op zondagmorgen 3 maart, in zaal Den Bremer in Toldijk. Foto: PR
Het Waeketreffen vorig jaar; dit jaar is het op zondagmorgen 3 maart, in zaal Den Bremer in Toldijk. Foto: PR

Achterhoeks en Liemers ‘boekenbal’ in Toldijk

Cultuur

Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book

TOLDIJK - In de eerste volle week van ‘meert streektaalmaond’ is het weer de Waeke van het Achterhookse en Liemerse Book. De week wordt afgetrapt met het Waeketreffen op zondagmorgen 3 maart, bij Den Bremer in Toldijk. Hier wordt het ‘kadobuukske’ van de Waeke, Flonkergood, gepresenteerd en de winnaar van Beste Boek Achterhoek en Liemers 2023 bekendgemaakt. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.

De Waeke, dit jaar van 3 tot en met 10 maart, is een initiatief van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, Dialectkring Achterhook en Liemers en Vrienden van de Streektaal Lochem. Niet alleen boeken in streektaal, maar ook boeken uit en over de streek of binding met de Achterhoek en Liemers worden in de Waeke in het zonnetje gezet.

Dat geldt ook voor schrijfsels in de streektaal: in ‘kadobuukske’ Flonkergood zijn de mooiste verhalen en gedichten van streektaalschrijvers uit de regio opgenomen. Men krijgt het boekje, dat dit jaar het thema ‘Geveul’ heeft, cadeau bij aankoop van een boek in de lokale boekhandel of via achterhoekseboeken.nl in de Waeke.

Waeketreffen
Het ‘boekenbal’ van de Achterhoek en Liemers is dit jaar op zondagmorgen 3 maart, van 11.00 tot 13.00 uur, in zaal Den Bremer in Toldijk. Enkele inzenders van Flonkergood dragen hun verhalen voor, zangeres Karin Hukker speelt gevoelige streektaalmuziek en er wordt bekendgemaakt wat het Beste Boek van Achterhoek en Liemers uit 2023 is.

De genomineerden zijn Geschiedenis van mijn sok van Jonah Falke, Grols Gewin van Godfried Nijs, Vastberaden en veelbelovend van Frederieke Jeletich-Visser, Kind van Maria en Mao van Jos Palm en De oorlog van Jan Massink van Karel Berkhuysen en Ingeborg te Dorsthorst. De winnaar ontvangt het Beste Boek-beeldje en een geldprijs uit handen van juryvoorzitter Gerwin Nijkamp.

Meer informatie over de Waeke, het Waeketreffen en de verkiezing Beste Boek is te vinden op de website van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers.


www.ecal.nu/waeke

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant