Een facebookpost van een van de horecaondernemingen in Oost Gelre.
Een facebookpost van een van de horecaondernemingen in Oost Gelre.

Horecaprotestdag Oost Gelre nauwelijks van de grond

Economie

Horeca-ondernemers balen van communicatie gemeente Oost Gelre

Door Mark Ebbers

OOST GELRE - Net als in een aantal andere gemeenten hadden in Oost Gelre horecabedrijven het plan opgevat om als protest tegen de voortdurende horecasluiting afgelopen zaterdag, 15 januari, open te gaan. Zeker na de persconferentie van de premier en de minister van VWS afgelopen vrijdag, waar versoepelingen werden aangekondigd, maar niet voor de horeca. Bij de Oost Gelrese horeca bleken nogal wat misverstanden te bestaan over wat wel mocht en wat niet qua opening. De informatie/communicatie vanuit de gemeente werd als nogal veranderlijk ervaren, op zijn zachtst gezegd. Ook over Koninklijke Horeca Nederland (de branchevereniging) bleken verschillende horecabedrijven niet te spreken. Uiteindelijk waren er maar enkele zaken een aantal uren open. Een selectie uit de reacties van horecaondernemers en de reactie van de gemeente. Die stond open voor ‘ludieke acties’, maar vond dat een normale horecaopening niet aan de orde kon zijn.

Tapperij van Ooijen in Lichtenvoorde meldde op 13 januari nog hoopvol op Facebook: ‘Zaterdag gaat alle horeca in Lichtenvoorde open als protest tegen de coronaregels. We mogen open tot 22.00 uur.’ Een dag later klonk het anders: ‘Blij maken met een dode mus ... onze Gemeente Oost Gelre heeft ons teruggefloten, wij mochten uit protest een paar uur onze deuren openen voor onze gasten. Dit bleek een loze belofte. Dus helaas gaan we niet open, de kans dat er boetes uitgedeeld worden is groot, ‘er zal gehandhaafd worden’, aldus het college.’
Ook het Brouwersnös in Groenlo had zich verheugd op een opening maar kwam daar eveneens op terug: ‘Wegens verschillende ‘misverstanden’ mogen we helaas nog niet ‘los’ oftewel open …’

Taste: ‘We zijn
een café en
kunnen
gewoon de
verantwoordelijkheid
aan actie te
voeren


Taste toch wel
Rockcafé Taste in Groenlo besloot open te gaan, toen toch niet en toen toch wel, maar ook de uitbaters van die zaak waren niet bepaald te spreken over de communicatie naar hen toe. Op 15 januari, de zaterdag zelf, meldde Taste op Facebook: ‘We gaan wel open (12.00 tot 16.00). Dit heeft alles te maken met het communiceren van Horeca Nederland, de gemeente en de voorzitter van onze horeca. Maar we mogen nu wel gewoon schenken! (hoorden we vanochtend om 11.30) Wat een soap!’
Een dag daarvoor had het café besloten niet open te gaan: ‘Wij gaan niet open. We mogen open als ludieke actie en koffie en fris schenken en ‘t liefst op bonnetjes die uitgedeeld worden in de winkels waar we dan 1,50 voor krijgen. We wilden een statement maken maar gingen er niet vanuit dat we genaaid zouden worden! Overal terrassen en kroegen open met een biertje erbij. En in het brave oost Gelre krijg je een kop koffie of een frisje. Wij zijn een café en kunnen gewoon de verantwoordelijkheid aan actie te voeren en te werken met mensen die gezellig een biertje doen. (...) We krijgen vanavond om 23.00 uur, terwijl we alles al geregeld hebben voor morgen, een mailtje met de mededeling hoe het gaat verlopen. Wij voeren actie en dat doen we op onze manier. Maar dat mag dus niet op laste van handhaving. Wat een communicatie!’
Dat bericht was al een rectificatie op de post van 13 januari: ‘Om een vuist te maken en om actie te voeren! Het kan gewoon veilig in de horeca! Wij zijn voornemens zaterdag open te gaan van 14 tot ... uur. Tijd moet nog definitief worden, we zijn in afwachting wat de gemeente besluit betreffende handhaving.’
Desgevraagd keek Marion van Wijk van Taste dinsdag nog eens samenvattend terug op het gebeuren: “Ik vind nog steeds dat de gemeente veel te laat doorgepakt heeft, maar belangrijker: dat datgene wat vrijdagavond om half negen bekend was bij de gemeente, Horeca Nederland en de voorzitter, pas om 23.00 uur gecommuniceerd is naar de horeca (dus ook dat we geen alcohol mochten schenken en het met bonnetjes moesten doen). Dat heeft alles op z’n kop gezet en complete onrust veroorzaakt bij de horeca.”

De Kruup en De Kroon maar niet
Café de Kruup in Lichtenvoorde zag er op de vrijdag ervoor maar vanaf: ‘Even kroop de brullende leeuw uit zijn hol. Helaas werden we verblijd met een dode mus. Gister ontvingen we het heugelijke nieuws dat we aanstaande zaterdag (morgen) open mochten gaan op een verantwoorde manier als gezamenlijk protest, mede om te laten zien dat de detailhandel en de horeca op een veilige manier kunnen ondernemen. Er zou niet gehandhaafd worden om het protest te versterken. Helaas kregen we vanmorgen het bericht dat er wel handhaving aanwezig zal zijn die ‘kunnen’ optreden … Voor ons is dat de reden geweest dat we helaas niet open zullen gaan. Daarnaast geeft het ons moed dat er versoepelingen lijken aan te komen. Vroeg of laat zijn wij ook aan de beurt om onze deuren te openen.’
Ook De Kroon in Groenlo gaf de pijp aan Maarten met op vrijdag de korte mededeling: ‘Lieve mensen, omdat we zo goed met elkaar communiceren (gemeente, horeca Nederland), gaat het morgen niet door.’

Reactie van de gemeente
Kortom, de verstandhouding tussen de horeca en met name de gemeente lijkt er de afgelopen week niet op vooruitgegaan. Wij vroegen de gemeente om een reactie, die kwam dinsdag 18 januari. Onze vragen waren: Hoe is de horeca geïnformeerd? Is de houding van de gemeente (tijden, wel/niet handhaving, wel/geen alcohol) inderdaad binnen enkele dagen zo wisselend geweest? Waarom is zo besloten, ook in vergelijking met andere gemeenten? Hieronder de integrale reactie van de gemeente Oost Gelre.


Kabinet besluit tot meer openstelling, maar niet voor alle sectoren
In de aanloop naar de persconferentie van het Kabinet op 14 januari werd door winkels en horeca in Nederland aangekondigd dat zij actie wilden gaan voeren voor openstelling van de sectoren. Ook in Oost Gelre kondigden winkels en horecazaken hun acties aan. In de loop van de week kwam er bericht uit andere gemeenten dat burgemeesters openstellingen niet zouden handhaven.
Aanvankelijk op donderdagochtend was er een kort moment enige onduidelijkheid ten aanzien van de handhaving van de coronamaatregelen, aan het eind van de ochtend was alles duidelijk: als horecazaken en winkels zaterdag hun deuren zouden openen, kan de gemeente op voorhand niet zeggen dat er niet gehandhaafd zou worden.

Een ludieke
actie is
mogelijk, maar
dat betekent
niet dat
winkels of
horecazaken
als vanouds
open kunnen
gaan


In gesprek met Ondernemersverenigingen en Horeca Nederland Oost Gelre
Dit standpunt is afgestemd met de voorzitters van de Horeca Nederland Oost Gelre en Ondernemersfonds Lichtenvoorde. Donderdagavond 13 januari zijn de voorzitters van de ondernemersverenigingen Lichtenvoorde en Groenlo en Horeca Nederland Oost Gelre officieel uitgenodigd om na afloop van de persconferentie concrete afspraken te maken over te houden ludieke acties. Voor reguliere opening was geen toestemming, maar voor ludieke acties zou de gemeente toestemming geven. De Wet Openbare Manifestaties biedt daar ruimte voor. Dit besluit is afgestemd in de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.
Annette Bronsvoort zei over deze toestemming voor ludieke acties: “Als college doen we onze uiterste best om iedereen te steunen waar we kunnen. De lockdown trekt inmiddels een zware wissel op ondernemers. Daarom willen we ruimte bieden aan ondernemers om een ludieke actie te houden. De Wet Openbare Manifestaties biedt daar ruimte voor. Een ludieke actie is mogelijk, maar dat betekent niet dat winkels of horecazaken als vanouds open kunnen gaan. Als burgemeester moet ik ook toezien op naleving van de wet en ben ik ook gezagsorgaan, dat is ook mijn taak. Op vrijdag 14 januari hebben we aansluitend aan de persconferentie met de voorzitters van de horeca en van de ondernemersverenigingen overleg gehad om definitieve afspraken te maken.”

Plan voor een gezamenlijke actie tussen winkeliers en ondernemers
Vrijdagavond 14 januari na de persconferentie is door de ondernemersverenigingen een actie voorgesteld waarmee de middenstand de horeca kon ondersteunen en waarmee de horeca actie kon voeren: de ondernemersverenigingen stellen consumptiebonnen beschikbaar, die de winkels kunnen uitgeven aan winkelend publiek. Met de bonnen kan tussen 11.00 en 16.00 uur koffie/thee/frisdrank worden gehaald bij de horecazaken die actie voeren en dan geopend zijn. Zaterdagochtend werd het verzoek gedaan of dat ook alcohol mocht zijn, dat heeft de gemeente bevestigd.

Horecaondernemers hopen dat ze vanaf 25 januari weer open kunnen
Een deel van de horeca heeft vooraf op sociale media gecommuniceerd dat zij op 15 januari helemaal open gingen. Hierop is door de voorzitter van Horeca Nederland Oost Gelre contact met deze horecazaken opgenomen om aan te geven dat een gewone openstelling niet binnen de gemaakte afspraken paste.
Zaterdagochtend communiceerde een deel van de horeca op sociale media dat zij niet open gingen en wachten op het moment ze echt weer volledig open kunnen om dan echt gas te kunnen geven. Daarbij spraken zij de hoop uit dat dit per 25 januari mogelijk is.
Om diverse redenen hebben de horecaondernemers in onze gemeente niet aan de voorgestelde actie met consumptiebonnen meegedaan. Er is bij de horecaondernemers teleurstelling ontstaan doordat er verschillende boodschappen waren over het wel of niet handhaven. Ook ontvingen zij vrijdagavond pas laat bericht over de bedachte actie. Daarin was niet helder welke consumpties (wel of niet alcohol) geschonken mochten worden. Uiteindelijk heeft een zeer beperkt aantal horecazaken afgelopen zaterdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur op hun eigen manier aan de actiedag meegedaan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant