Lambert Keunen knipt openingslint door van 't Hergebrukertje. Foto: Dinès Quist

Lambert Keunen knipt openingslint door van 't Hergebrukertje. Foto: Dinès Quist

‘t Hergebruikertje opent zijn winkel op een nieuwe plek

Economie

LICHTENVOORDE - De tweedehandswinkel ‘t Hergebruikertje is verhuisd van de Bakkerstraat in Lievelde naar het voormalig pand van Theissen Tweewielers aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde. Afgelopen vrijdagmiddag knipte één van de oprichters, Lambert Keunen een gekleurd lint door. Hiermee opende hij officieel het nieuwe winkelpand. Om klokslag 13:30 uur werden de winkeldeuren geopend en stroomden de klanten naar binnen.

Door Dinès Quist

Het royale winkelpand biedt de klanten genoeg ruimte om op veilige afstand te neuzen tussen de tweedehands spullen. Via de grote etalageramen kijken voorbijgangers nieuwsgierig naar binnen en komen even een kijkje nemen, evenals twee schoolvriendinnetjes die zojuist uit de tegenovergelegen school ‘Het Gele Park’ komen.

“De klandizie zal wel wat meer worden nu we hier zitten.”, denkt voorzitter Hans Hinkamp, “Dat is een gunstige bijkomstigheid. Maar de reden van de verhuizing naar dit nieuwe onderkomen was vanwege de gunstigere opslagruimte die we hier hebben. In het oude winkelpand, aan de Bakkerstraat in Lievelde, hadden we geen opslag. Daarvoor hadden we een externe plek op ruim een kilometer afstand van de winkel, dat was niet erg handig.”

Opbrengst naar goeddoelprojecten
De nieuwe stek heeft een aanzienlijke opslagplaats. Dat is nodig om de grote hoeveelheid tweedehands meubels en allerhande spullen op te slaan en te sorteren. Vanuit de opslagplaats belandt een deel van de spullen in de winkel en een deel wordt klaargemaakt voor transport naar Roemenië, Letland of Gambia. De opbrengst van de spullen die in de winkel verkocht worden, gaat naar lokale projecten in Roemenië waarmee etnische minderheden geholpen worden. “Zo hebben we al een vakantiepark met accommodaties gefinancierd waar zo’n 1800 kinderen uit de omgeving jaarlijks op schoolkamp kunnen,” vertelt Lambert Keunen. “Ook ondersteunen we ziekenhuizen. We leveren onder andere matrassen en beddengoed en we helpen schooltjes financieel en materieel.” Twee keer per jaar gaat Lambert naar Roemenië om kijken hoe het met de projecten gaat en om te zien waar er behoefte aan is.

Rots in de branding
Al in 1999 werd ‘t Hergebruikertje opgericht en al even zolang is partner Remondis hun rots in de branding. Afvalinzamelaar en -recycelaar Remondis zorgt voor een geschikte werkomgeving voor de tweedehandswinkel. Regiodirecteur Jan Kempers voelt zich erg betrokken bij de goede doelen die ’t Hergebruikertje ondersteunt. Kempers vertelt: “Wij verzorgen voor de gemeente Oost Gelre de inzameling van her te gebruiken goederen en we zorgen dan dat alles bij ‘t Hergebruikertje terecht komt. De vrijwilligers van de tweedehandswinkel sorteren de spullen, waarna het naar de juiste plek gaat. Het mes snijdt op deze manier aan twee kanten. De spullen krijgen een goede bestemming en komen niet bij de afvalverwerking terecht.”

’t Hergebruikertje doet niet alleen goed werk voor de goeddoelprojecten, maar ook binnen hun organisatie ter plekke. Zo vervult men er een maatschappelijke functie en is er een groot gevoel van saamhorigheid binnen de club van 40 vrijwilligers, die elkaar helpen waar nodig.

‘t Hergebruikertje is gevestigd aan de Varsseveldseweg 35 in Lichtenvoorde en is geopend op vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.30 uur. 


soehl.nl

Bestuursleden van 't Hergebruikertje voor hun nieuwe winkel. Foto: Dinès Quist
Hans Hinkamp (rechts) overhandigt de schaar aan Lambert Keunen, om lint door te knippen tijdens opening van 't Hergebruikertje. Foto: Dinès Quist
Een kijkje in de nieuwe winkel 't Hergebruikertje. Foto: Dinès Quist
Een kijkje in de nieuwe winkel 't Hergebruikertje. Foto: Dinès Quist

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant