Foto: Kyra Broshuis

Foto: Kyra Broshuis

Oost Gelre en Berkelland werken samen aan windenergie

Economie

OOST GELRE - Zoekgebied K, een gebied dat als kansrijk wordt gezien voor de plaatsing van windmolens, ligt op de grens van de gemeenten Oost Gelre en Berkelland. Reden voor de twee gemeenten om intensief samen te gaan werken en het gebied te onderzoeken op de haalbaarheid voor de duurzame energieopwekking door windmolens. Het bedoelde zoekgebied (K) ligt rondom de Baakse Beek, tussen Ruurlo, Groenlo en Mariënvelde. 

Door Kyra Broshuis

Veel belangstelling
Afgelopen voorjaar zette de gemeente Oost Gelre de plannen voor de bouw van windmolens tijdelijk ‘on hold’. Wethouder Bart Porskamp wilde eerst met de gemeenteraad in gesprek over de voorwaarden voor de plaatsing van de windmolens. De afgelopen periode heeft de gemeenteraad zich laten informeren over windenergie. Belangrijke onderwerpen waren onder meer de techniek van windenergie, de geldende regels en de actuele ontwikkelingen in de regio. Sinds de laagvliegroute voor de Nederlandse Luchtmacht, die deels over Oost Gelre liep, is geschrapt, is de belangstelling voor het plaatsing van windmolens verder toegenomen.

Eén overheid
Om te voorkomen dat bewoners verrast worden door windmolens aan de rand van de gemeente werken Oost Gelre en Berkelland nu samen. De twee gemeenten willen zoveel mogelijk optreden als één overheid, zegt wethouder Bart Porskamp.  “De RES (Regionale Energie Strategie) is vastgesteld en het gebied K is grensoverschrijdend. Voor onze gemeente is het zo dat er op dit moment geen beleidskaders zijn. De gemeenteraad gaat daarover opnieuw in gesprek. Het zou natuurlijk ideaal zijn als de raden van Berkelland en Oost Gelre met dezelfde kaders komen maar daar gaan wij niet over.” De gemeente Oost Gelre wil graag van de inwoners weten wat de vragen zijn. “Het gaat daarbij echt om het vragen van informatie en niet over het delen van standpunten. Je kunt hierbij denken aan informatie over de regelgeving, de hoogte, de slagschaduw en de geluidsbeperkingen. De beleidskaders worden door de raad gemaakt. Het is aan ons om de informatie op te halen en te brengen.”

Geen speelbal worden
Volgens de gemeenten Berkelland en Oost Gelre is de samenwerking primair in het belang van de inwoners. “Maar daarnaast is het voor de initiatiefnemers van de windmolens natuurlijk ook handig dat er 1 beleid gehanteerd wordt. We willen als gemeente ook voorkomen dat we een speelbal worden van initiatiefnemers”, zegt wethouder Teselink van Berkelland. Het zoekgebied K is het enige grensoverschrijdende gebied voor zowel de gemeente Oost Gelre als Berkelland.

Om de inwoners rondom het gebied te informeren, organiseert Oost Gelre op 26 januari een digitale inwonersbijeenkomst. Deze bijeenkomst heeft als doel om ideeën, zorgen en wensen van inwoners over windenergie op te halen om aan het college en de raad te kunnen voorleggen bij de herijking van het beleid. Meer informatie is te vinden op www.energieneutraaloostgelre.nl/windcafe. Berkelland gaat voor de inwoners die direct in- of om zoekgebied K wonen in februari een (eventueel digitale) bijeenkomst organiseren. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant