Sander Kolkman (links) en Sabine ten Holder. Foto: PR

Sander Kolkman (links) en Sabine ten Holder. Foto: PR

Sabine ten Holder van Seesing Flex naar de Flexfamily

Economie

Sander Kolkman is haar opvolger

Door Mark Ebbers

LICHTENVOORDE - Een verschuiving aan de top bij Seesing Flex, het bekende Achterhoekse bureau voor uitzenden en detacheren, al is ‘top’ een woord dat niet past bij Sabine ten Holder en Sander Kolkman, respectievelijk de vertrokken directeur en haar opvolger. Sabine maakt sinds januari deel uit van de groepsdirectie van de Flexfamily, het moederbedrijf van onder andere Seesing Flex. Een gesprek bij de hoofdvestiging van Seesing Flex, aan het Rembrandtplein in Lichtenvoorde.

Sabine kwam in 2010 bij toen nog Seesing Personeel, eind 2007 als uitzendbureau opgericht door naamgever Dennis Seesing en compagnon Niek Bleumink. Na overname van het bedrijf door Fides werd ze directeur. Ze zag in haar jaren het bedrijf sterk groeien, iets wat ook haar ambitie was. Groei niet alleen in volume, maar ook in dienstenaanbod, diversiteit aan klanten én uitzendkrachten. “De eerste jaren waren echt pioniersjaren. We hebben geweldig veel aan marketing gedaan, onder andere door sponsoring nam onze naamsbekendheid sterk toe. Toen ik in 2016 aantrad als directeur was Lichtenvoorde nog de enige vestiging, inmiddels heeft Seesing Flex zes vestigingen door de hele Achterhoek. Iets wat natuurlijk niet alleen mijn verdienste is, maar die van het hele team.”

Seesing Flex maakt sinds 2016 deel uit van de Flexfamily, samen met negen andere overwegend Achterhoekse bedrijven op het gebied van personeelsdiensten in de brede zin van het woord. Binnen de driekoppige directie van de Flexfamily is Sabine operationeel directeur. De overgang ‘naar boven’ was voor haar nog best een stap: “Mijn plek bij Seesing Flex beviel me nog steeds heel goed en in de groepsdirectie zit je toch iets verder van het veld. Tegelijkertijd is het een mooie uitdaging om mee te mogen werken aan de ontwikkeling van de Flexfamily. Ik wist wel direct dat ik Sander als mijn opvolger bij Seesing Flex wilde.”

Naober
Wat zijn haar speerpunten op haar nieuwe positie? “De Flexfamily wil het hele gebied van arbeidsbemiddeling gaan bestrijken, zowel instroom, doorstroom als uitstroom. En dat in heel Oost-Nederland, overal waar ze het woord ‘naober’ kennen. Het ziet ernaar uit dat de tien poten van de familie nog met twee overnames worden uitgebreid. Ik ga me daarbij met name richten op commerciële synergie: als vanuit een van onze onderdelen klanten worden bezocht, deze zo nodig doorverwijzen naar een van onze andere onderdelen; kennis delen over (potentiële) klanten. Bij die synergie hoort ook dat we toegaan naar één softwarepakket waar de hele Flexfamily mee gaat werken.”

Door Achterhoekers, 
voor Achterhoekers
Afkomstig uit Groenlo en wonend in Lichtenvoorde ruilde ze dus de hoofdvestiging van Seesing Flex in haar woonplaats in voor haar nieuwe standplaats: het kantoor van de Flexfamily in Doetinchem.

Haar opvolger Sander Kolkman, afkomstig uit Zieuwent en wonend in Mariënvelde, had een carrière achter de rug bij verschillende landelijke organisaties op personeelsgebied toen hij in 2020 bij Seesing Flex binnenkwam als commercieel adviseur. Nu hij sinds begin dit jaar directeur is van het bedrijf, wil hij verder bouwen op het fundament van Sabine, aan wie hij overigens ook in de nieuwe situatie blijft rapporteren. “Natuurlijk zal ik bepaalde dingen op een andere manier doen”, zegt hij. “Ik ben misschien wat zakelijker dan Sabine.” Wat niet wegneemt dat ook voor hem de mensen in de regio centraal blijven staan, trouw aan het motto van Seesing Flex: Door Achterhoekers, Voor Achterhoekers.

Inclusief
Flexfamily en Seesing Flex willen niet alleen alle opdrachtgevers kunnen bedienen, maar ook alle werkzoekenden. Sabine: “We willen de inclusiviteit vergroten, dan bedoelen we met betrekking tot mensen met bepaalde beperkingen, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

‘We willen een 

sociaal bedrijf 

zijn, bovendien 

is dat door de 

krapte op de 

arbeidsmarkt 

ook gunstig 

voor onze 

klanten, 

de bedrijven 

die mensen 

nodig hebben’

Aangevuld door Sander: “We willen een sociaal bedrijf zijn, bovendien is dat door de krapte op de arbeidsmarkt ook gunstig voor onze klanten, de bedrijven die mensen nodig hebben. Om die kandidaten beter te kunnen vinden en uitzenden, hebben we naast de samenwerking met Meesterwerk ook goede contacten bij Fijnder, en daarnaast met het UWV en de gemeenten. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen begeleiden naar een leuke baan.”

Al voordat Seesing Flex de missie om deze groepen mensen te helpen formuleerde, bleek het eigenlijk al een erg sociaal bedrijf te zijn, constateert Sabine: “Op de zogenoemde SROI, social return on investment, bleken we al een stuk hoger te scoren dan we zelf gedacht hadden. We werkten al veel met bijvoorbeeld Wajongers en statushouders.”
Sander: “Ongemerkt hadden we al allerlei mensen uit verschillende doelgroepen aan het werk. De afstand tot de arbeidsmarkt kunnen we ook wegwerken door middel van opleidingen. We beschikken over een eigen opleidingscentrum in Wehl voor met name de logistieke functies. Sinds kort behoort Evolon ook tot de Flexfamily en daarmee worden de opleidingsfaciliteiten voor klanten en uitzendkrachten nog verder vergroot.”

Sabine en Sander willen beiden die sociale rol van het bedrijf verder uitdragen en uitbouwen. Ze zien dat veel van hun opdrachtgevers best openstaan voor allerlei mensen met ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’, maar dat die klanten ook onzeker zijn, onbekend zijn met allerlei regelingen zoals subsidies, en opkijken tegen het werk dat die regelgeving met zich meebrengt. Door hen dat werk uit handen te nemen, hoopt Seesing Flex de drempel voor haar opdrachtgevers te verlagen én meer ‘diverse’ kandidaten te kunnen plaatsen.


www.seesingflex.nl

www.flexfamily.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant