De oude fiets van Bep Wissink staat symbool voor de nieuwe e bike die Lidy (midden) mag uitzoeken van haar werkgever Koen en Mechteld Wissink. Foto: Kyra Broshuis
De oude fiets van Bep Wissink staat symbool voor de nieuwe e bike die Lidy (midden) mag uitzoeken van haar werkgever Koen en Mechteld Wissink. Foto: Kyra Broshuis

Lidy Hartman-te Veluwe halve eeuw in dienst bij Wissink

Economie

‘Ik voel me hier zeer gewaardeerd’

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Het dienstverband van Lidy Hartman-te Veluwe (65) bij Wissink in Groenlo heeft op 1 augustus de 50 jaar aangetikt. Een hele bijzondere gebeurtenis. Mensen die 40 jaar bij een en dezelfde werkgever blijven moet je tegenwoordig al met een lampje zoeken. Een dienstverband van maar liefst 50 jaar mag echt in de krant.

Op 1 augustus 1972 begon de toen 15-jarige Lidy bij Gerard en Bep Wissink als hulp in het gezin. Zo konden Bep en Gerard hun werk voortzetten en waren de 4 kinderen in de goede handen van Lidy. Op school had Lidy het niet echt naar haar zin en toen ze via een vriendin hoorde dat er bij de familie Wissink een medewerker gezocht werd, heeft ze direct gereageerd. “Ik ken de familie al mijn hele leven. Gerard heeft daar bij mijn jubileum nog aan gerefereerd; hij schreef: ‘65 jaar geleden kwam ik bij je op bezoek toen je net geboren was, en nu mag ik je feliciteren met je jubileum’”. Gerard en vader Te Veluwe kenden elkaar en bij de geboorte van Lidy werd Gerard uitgenodigd om even te komen kijken. De familie Te Veluwe is qua medewerkers hofleverancier bij Wissink; meerdere broers en zussen van Lidy hebben er gewerkt. Broer Erwin werkt er, net als Lidy, nog steeds.

Van boven naar beneden
“Ik ben altijd behandeld als onderdeel van het gezin”, zo vertelt Lidy op haar vertrouwde werkplek. “In de ochtend bracht ik de kinderen naar school en daarna zorgde ik voor het huishouden en was een tweede moeder voor jongste kinderen. Toen was het heel anders, het busstation was hier nog voor de deur. Het restaurant was er eigenlijk maar een beetje bij. De bakkerij was hoofdzaak. Ik was altijd boven, in het familiehuis. Toen later de zorg voor de kinderen niet meer nodig was, ben ik ‘naar beneden’ gegaan en begonnen in de keuken. Daar werk ik nog steeds. In de beginjaren was ook opa Theo nog in de keuken werkzaam. Na al die jaren werkt Lidy nog steeds fulltime bij haar eerste werkgever. Mechteld Wissink is blij met haar trouwe medewerkster. “Lidy is een topmeid! Het zijn hier, zeker in de zomer, best lange dagen maar we zorgen er altijd voor dat iedereen om het weekend vrij is. Het sociale leven is ook belangrijk.” Uiteraard is Lidy door haar werkgevers in het zonnetje gezet ter ere van haar 50-jarig jubileum. “We hebben de oude fiets van wijlen mijn schoonmoeder ingepakt in Grols pakpapier. Het staat symbool voor de nieuwe e-bike die Lidy mag uitzoeken en op deze manier is Bep er toch nog een beetje bij.”

Steun
Het overlijden van Bep in oktober 2020 viel Lidy zwaar. “We konden heel goed met elkaar, dat is altijd zo geweest. Ik had er ook veel moeite mee toen opa en oma Wissink overleden. Oma was een vreselijk lief mens.” Mechteld benadrukt dat Lidy altijd een enorme steun is geweest voor haar schoonmoeder. “Toen Lidy 45 jaar in dienst was, zijn we met haar en haar man en de hele familie Wissink uit eten geweest. Daar heeft Bep toen ook enorm van genoten.” Over 2 jaar gaat Lidy met pensioen en ondanks dat ze nog altijd met veel plezier werkt, kijkt ze er naar uit. “Het zijn best zware jaren geweest. Zeker in combinatie met de mantelzorg die ik, samen met mijn broer en schoonzus, heb gedaan voor mijn moeder. Vorig jaar oktober is ze overleden. Het werk hier is fysiek best zwaar, ik hoef in elk geval niet naar de sportschool!” Mechteld hoopt dat Lidy binnenkort al wat rustiger aan kan doen: “Als we een goede kok vinden, dan kan Lidy beginnen met afbouwen. We zullen haar wel enorm gaan missen, ze hoort echt bij de familie.”

Gerard Wissink (l) komt Lidy Hartman feliciteren met haar jubileum. Rechts Koen Wissink. Foto: Kyra Broshuis

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids