Kinderen van BSO De Muiters planten bomen bij Laarberg in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Kinderen van BSO De Muiters planten bomen bij Laarberg in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Meer dan duizend nieuwe bomen op Laarberg

Economie

GROENLO - Een mooi gezicht maandagmiddag op bedrijventerrein Laarberg. Kinderen van BSO De Muiters planten bomen voor een nieuwe houtwal en werken zo mee aan een groener bedrijventerrein; wellicht hun toekomstige werkplek. 

Door Kyra Broshuis

Gebiedsonderneming Laarberg wil graag meer bomen om natuur en bedrijf in balans te brengen. Directeur Joost Okkema vertelt dat Laarberg weliswaar een bedrijventerrein is, maar dat het wel zo groen en zo duurzaam mogelijk moet zijn. Tussen de bomen en struiken komen bloemen en gras. “Er wordt ook een wandelgedeelte aangelegd zodat de mensen die op Laarberg werken en andere belangstellenden hier prettig kunnen rondlopen.” Bomen planten in deze kou is geen probleem, zo vertelt Jeroen Helming, mede-eigenaar bij Biljoen Groen & Liemers Hendriks. “We hebben wel vooraf de grond goed losgemaakt. Dat het mogelijk streng gaat vriezen deze week is geen punt; daar kunnen de bomen wel tegen.” Er worden meer dan duizend bomen en struiken geplant op Laarberg. “Het gaat om verschillende soorten met ook verschillende afmetingen. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit.”

Vleermuizen en marters
De kinderen van BSO De Muiters mogen helpen met het planten én krijgen uitleg over het belang van bomen. De kinderen zijn goed op hoogte en weten zelf te vertellen dat bomen heel belangrijk zijn voor het klimaat. In groepjes gaan de jongens en meisjes aan de slag met het planten van de bomen onder de deskundige leiding van de mannen van Biljoen Groen & Liemers Hendriks. Ook wethouder Arjen Schutten is aanwezig en helpt fanatiek met het planten van de bomen. Als de bomen in de grond staan, gaan de kinderen met stedenbouwkundige Edwin Hondorp op Laarberg kijken naar de vleermuiswallen en marterrillen. Vleermuiswallen zijn met grond afgedekte ruimtes die bijzonder geschikt zijn voor het realiseren van een winterverblijf voor vleermuizen. In geluidswallen zijn dergelijke ruimtes eenvoudig te maken. Marterrillen zijn gestapelde takken waartussen allerlei diersoorten, en in het bijzonder kleine marterachtigen, kunnen leven. 

Na afloop is er warme chocolademelk voor de kinderen en andere aanwezigen, aangeboden door Kuster Energy. 

Team Laarberg vindt het belangrijk dat omwonenden weten en zien wat er speelt op het bedrijventerrein. Die activiteiten hebben niet alleen te maken met grote bedrijvigheid, maar ook met lokale ondernemers, duurzaamheid en het hergebruik van materialen, wegen aanleggen en het groen houden van het terrein. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant