Cor van der Donk, staand voor het winkelpand, dat verkocht is aan Pfeifer BV. Foto: Theo Huijskes

Cor van der Donk, staand voor het winkelpand, dat verkocht is aan Pfeifer BV. Foto: Theo Huijskes

Pfeifer BV koopt Boekhandel Wiegerink in Groenlo

Economie

GROENLO - “Het zijn met name de klanten die ik ga missen. En dat betreft niet alleen de altijd welkome klanten van jong tot oud die komen om iets te kopen, maar ook degenen die even binnenwippen om een praatje te maken en dat al dan niet onder het genot van een kop koffie. Wat dat laatste betreft, heeft het in de winkel gecreëerde koffiehoekje in de laatste jaren brede bekendheid gekregen. Een puur gezelligheidsplekje dat er straks niet meer is. Ik zal daaraan moeten wennen.” Aan het woord is Cor van der Donk, 69 jaar jong en eigenaar van Boekhandel Wiegerink, die de deuren van zijn winkel op de hoek Ganzenmarkt-Kevelderstraat met ingang van 1 januari aanstaande voorgoed sluit.

Door Theo Huijskes

“Gelet op mijn leeftijd, vind ik het de hoogste tijd worden om van andere zaken te gaan genieten, zonder dag in, dag uit met winkelverplichtingen te maken moeten hebben. Ik blijf vanzelfsprekend in mijn huis in de Goudsmitstraat wonen en derhalve in hartje Groenlo, maar daarnaast heb ik een boerderijtje aan de Boksveenweg in Holterhoek, dat ik met het in de arm nemen van een aannemer gezamenlijk ga opknappen. Daarnaast ben ik een liefhebber van de natuur en kan ik mij in de bij de boerderij aanwezige moestuin goed vermaken. Ik verheug mij er nu al op om mij daar helemaal uit te leven.”

De historie van Boekhandel Wiegerink
Duikende in de geschiedenis van de boekhandel, blijkt dat de winkel met de naam Wiegerink dateert van 1875. Cor van der Donk heeft achterhaald dat er destijds, en dat op de hoek Kevelderstraat-Rabeldersteeg, sprake was van een stadsboerderijtje, waarin later Bakkerij Wiegerink zaken heeft gedaan. “Vervolgens werd er wat in die tijd doorging als winkel door een zekere G.J. Wiegerink religieuze artikelen, waaronder rozenkransen en kruisbeelden, verkocht. Daarna was het huishoudster Dina Groot Zevert, die het pand inclusief de winkel als erfenis in de schoot kreeg geworpen. Vervolgens werd de winkel van zijn tante Dina overgenomen door Anton Konings, die in het huwelijk trad met mijn schoonmoeder Mathilde Lageschaar, die er samen een florissante winkel van hebben gemaakt voor jong en oud, die al vrij snel de benaming van een officiële, tevens uitgebreide boekwinkel kreeg met daarnaast tal van school-, schrijf- en kantoorartikelen. In 1978 en dat in het jaar dat dochter Adelène en ik in het huwelijksbootje stapten, hebben wij de zaak overgenomen, hetgeen betekent dat ik dadelijk hier, en dat in dit geval in het voormalige pand van onder andere Modehuis Dankbaar, 44 jaar de scepter heb gezwaaid.” Aldus Cor, die niet onvermeld wil laten dat hij destijds te maken kreeg met een groot verlies en dat was het overlijden van vrouwlief Adelène op 59-jarige leeftijd in 2013. “Maar ondanks dat grote verlies ben ik nu een bijzonder gelukkig man, die zijn dochters Nienke, woonachtig in Groenlo, en Marli, woonachtig in Nijmegen, en daarbij vooral kleinkind Carlijn als een grote vorm van rijkdom beschouwt.”

Cor van der Donk is bijzonder in zijn nopjes met Pfeifer BV als koper van het pand. “Ik heb er een meer dan goed gevoel bij. Ben daarnaast erg blij dat men bij de realisering van een appartement-gebouw ervoor kiest om de voorgevel en dergelijke zoveel mogelijk te handhaven en dat in ieder geval passende in het stadsbeeld was ons mooie Grolle.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant