De huidge situatie aan de Mattelierstraat.

De huidge situatie aan de Mattelierstraat. 

Van der Heijden Architecten

Verbouw oude Rabobank gaat verder

Economie

GROENLO - De verbouwing van de oude Rabobank aan de Mattelierstraat lag enkele maanden stil. De gemeente Oost Gelre heeft nu toegezegd, onder bepaalde voorwaarden, mee te werken aan het hernieuwde verzoek tot de realisatie van 12 appartementen met op een deel van de begane grond ruimte voor dienstverlening. 

Door Kyra Broshuis

Grollenaar Mehmet Türhan heeft het pand gekocht van De Woonplaats. Het gebouw, gelegen in hartje centrum, stamt uit 1978 en staat al sinds 2010 leeg. Türhan begon in voorjaar van 2022 voortvarend aan de verbouwing. Daarna lagen de activiteiten lange tijd stil. De plannen zijn nu enigszins gewijzigd; er komen geen 14, zoals in het eerste plan, maar 12 appartementen. Wethouder Jos Hoenderboom is blij dat er nu iets gaat gebeuren. “De afgelopen jaren zijn aan de oostzijde van het centrum de nodige ontwikkelingen gerealiseerd, waaronder het Sociaal Cultureel Centrum als publiekstrekker. Echter, er is nog steeds leegstand. Er is een principeverzoek ingediend in het kader van de Menukaart Wonen voor de verbouw van de voormalige Rabobank. Dit plan lost leegstand op, voorziet in de woningbehoefte en past in het kavelpaspoort zoals beschreven in de actualisering van het Programma Stad Groenlo.”

Grote en kleine huurappartementen
Voor de gemeente is het belangrijk dat er een goede aantrekkelijke verbinding is van De Mattelier naar de Markt. Daarom moet de begane grond van de oude Rabobank ook deels ingevuld worden met ‘leisure, cultuur, dienstverlening of perifere detailhandel’. Herman en Bert van der Heijden ontwierpen een bijzonder plan voor het oude gebouw dat helemaal past tussen de andere gebouwen waar Van der Heijden een ontwerp voor heeft gemaakt. De appartementen op de begane grond hebben als buitenruimte een terras, de appartementen op de verdiepingen krijgen een balkon. De appartementen gaan in de verhuur en zijn verschillend in grootte, de kleinste ca. 54 m2 en de grootste ca. 99 m2. Het gebouw wordt voorzien van een lift en de woningen zullen volledig gelijkvloers zijn, waardoor ze levensloopbestendig zijn. Er zijn op dit moment 15 parkeerplaatsen aanwezig op het perceel. Deze blijven gehandhaafd in de nieuwe ontwikkeling en zijn bestemd voor de bewoners.

Aan de andere kant van de Wheme wordt momenteel ook gebouwd. Daar wordt het voormalige gebouw van RIAGG omgebouwd tot 10 luxe koopappartementen. Dit is een initiatief van Henny Kok van Cuistate B.V., Ronald Penterman van Bouwbedrijf Penterman en Stefan Kok van Gzn Architecten.

De verhuur van de appartementen verloopt via www.hureningroenlo.nl.

Het oude Rabobankgebouw krijgt dit aanzicht.
Vooral de achterzijde van het pand biedt nu nog een troosteloze aanblik.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant