
Vlnr. Jos, Dave, Bob en Elco Rouwmaat. Foto: Mark Ebbers
Van transport met paard en wagen naar complete partner rond de bouw
Economie75 jaar Rouwmaat
Door Mark Ebbers
GROENLO - Het bekende Groenlose bedrijf Rouwmaat bestaat 75 jaar. De onderneming is actief in afvalinzameling, recycling, sloop, transport, milieutechniek, beton en GWW, wat staat voor grond-, weg en waterbouw. Inmiddels met zes vestigingen in Oost-Nederland en één in Bocholt, en met de derde generatie aan het roer. De broers Dave (43, algemeen directeur) en Bob Rouwmaat (36, technisch directeur) en hun neef Elco Rouwmaat (35, commercieel directeur) vormen al enige jaren gezamenlijk de directie. Het jubileum werd afgelopen weekend gevierd, met de zakenrelaties op vrijdag en het (oud-)personeel en aanhang op zaterdag.
De tweede generatie is dan formeel wel uit de bedrijfsleiding, maar op de achtergrond zijn het nog waardevolle sparringpartners. “Zie het als een overgangsperiode”, zegt Dave. “Met name bij het maandelijkse cijferoverleg zijn ze er beiden altijd bij.” Die tweede directiegeneratie bestaat uit Jos (de vader van Dave en Bob) en Hans (de vader van Elco), allebei inmiddels 70 of bijna.
Rouwmaat is nog steeds een familiebedrijf. Van de tweede generatie werken ook Huub en Monique bij het bedrijf, alleen Yvonne heeft altijd ‘buiten de deur’ gewerkt. Rouwmaat is ook altijd trouw gebleven aan Groenlo: het bedrijf is er zijn hele bestaan gevestigd geweest, sinds 1999 op de huidige 17 hectare grote locatie op bedrijventerrein Den Sliem.
De eerste jaren
Als je het grote en moderne terrein daar beziet, valt het direct op: veel vrachtauto’s. Die spelen nog steeds een hoofdrol bij Rouwmaat. Het bedrijf begon in 1948 zelfs als puur transportbedrijf.
Bob: “Opa Herman begon ermee, maar in feite deed oma Truus (te Brake) de zaken.”
Dave detailleert de beginjaren: “Herman reed voor Monocon in Groenlo, vervoerde onder andere papier naar Zutphen en ijzer terug naar Groenlo. En dat allemaal de eerste jaren met paard en wagen. Pas na zes jaar mocht hij vrachtwagens rijden. Dat was wettelijk zo geregeld als je voor de oorlog nog geen vrachtwagen had gereden.”
Jos breekt even in: “De eerste vrachtwagen(s) voor het bedrijf waren voormalige legervoertuigen. Dan moest eerst de geschutskoepel eraf en dan mochten we ze inzetten.”
Merktrouw
Bob onthult een ludieke familievete: “Welk merk vrachtauto is altijd nog wel een strijd geweest binnen ons bedrijf. Met name Jos is een echte Scania-fan, behalve voor de bouw zag hij wel wat in MAN. Ik ben juist ook wel een Volvo-man, naast Scania.”
De eerste eigen vrachtauto heeft een grote invloed gehad op de visuele uitstraling en herkenbaarheid van het Rouwmaat, ook nu nog, memoreert hij: “De eerste echt eigen auto in 1960 was een Scania. Een tweedehands in roodwit, dat zijn toen de bedrijfskleuren geworden en ze zijn het nog steeds. En nog steeds hebben we voornamelijk Scania’s.”
Een replica van diezelfde legendarische Scania was het afgelopen weekend te zien naast de jubileumtent. Wat trouwens niet zomaar een tent was, maar een sfeervolle spiegeltent die de mensen minstens 75 jaar terugbracht in de tijd.
Rouwmaat nu
In de driekwart eeuw heeft natuurlijk ook de jubilerende onderneming heel wat veranderingen meegemaakt, extern en intern. Elco vat het samen: “Je kunt zeggen dat onder Hans en Jos het bedrijf is veranderd van een transportbedrijf voor derden in een bedrijf met een eigen product- en dienstenpakket, zoals het nu in de basis eigenlijk nog steeds is.”
Geschiedenis is mooi, maar ook Rouwmaat leeft in het nu. Dave: “Waar we nu mee bezig zijn, is de hechtere samenwerking tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf, zodat we de klant tijdens een hele cyclus kunnen begeleiden. Zoals onlangs bij het vervangen van een brug voor het Waterschap, daar hebben we het hele traject kunnen verzorgen. Onze drie focussen zijn: circulair beton, grootschalige terreinontwikkeling en afvalontzorging/grondstoflogistiek.”
Elco vult aan: “We zijn voor specialistische verwerkers ook een logistieke hub. Bijvoorbeeld teerhoudend asfalt halen we op, voeren we af naar een specialistisch bedrijf dat het materiaal thermisch reinigt, waarna we het vrijkomende grind weer mee terugnemen voor onze eigen betoncentrales.”
‘Gerouwmatiseerd’
Rouwmaat heeft naast de hoofdvestiging in Groenlo verschillende andere vestigingen. Inmiddels allemaal onder dezelfde naam. “Bedrijven die we in de loop der jaren hebben overgenomen, zijn nu allemaal ‘gerouwmatiseerd’ “, vertelt Bob, die ook zelf enigszins verbaasd is dat deze woordspeling hem tijdens dit interview pas te binnen schiet. Die andere locaties zitten op verschillende plekken in de Achterhoek en Twente, maar er is ook een Duitse tak, in Bocholt, die zich vooral op wegenbouw richt.
Van bakje naar webshop
Rouwmaat werkt voor het grootste deel met zakelijke klanten: bedrijven en (semi-)overheden. Maar ook voor de particulier is het bedrijf er. “Het vertrouwde bakje van Rouwmaat kent iedereen wel”, zegt Elco, verwijzend naar de afvalcontainers die regelmatig te zien zijn daar waar wordt gebouwd of verbouwd. Ook van het afvalbrengpunt maken particulieren vaak gebruik. “En wie had dat een paar jaar geleden gedacht: mensen bestellen zelfs beton via de webshop.”
Jubilerende generaties
Tijden veranderen dus, ook voor Rouwmaat, een bedrijf met inmiddels ruim 200 werknemers, waarvan ruim de helft in Groenlo. Maar afgelopen weekend werd er ook teruggekeken. Op driekwart eeuw ondernemen. Met leveranciers, klanten en medewerkers, van die laatsten waren soms twee en in een enkel geval zelfs drie generaties aanwezig om op het jubileum te proosten.