Prinses Beatrix onthult samen met Erik Kopp de poster met molen Hermien erop afgebeeld.  Foto: PR

Prinses Beatrix onthult samen met Erik Kopp de poster met molen Hermien erop afgebeeld.  Foto: PR

Prinses Beatrix opent het Jaar van de Molenaar

Maatschappij

Molen Hermien droeg haar steentje bij

ZAANSTAD/REGIO - Het ‘Jaar van de Molenaar’ is afgelopen zaterdag 15 januari geopend door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Hoewel dit officiële moment plaatsvond aan de andere kant van Nederland, op de Zaanse Schans, droeg de Harreveldse molen Hermien haar steentje bij. Prinses Beatrix onthulde namelijk hét beeldmerk van het Jaar van de Molenaar, te weten een grote poster met daarop prominent afgebeeld molen Hermien. Deze poster hangt door het hele land als kenmerk dat 2022 in het kader staat van het Jaar van de Molenaar.

Door Dinès Quist

Met een uitgedund gezelschap, vanwege de coronarestricties, is de opening verricht op molen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans. De oude zaagmolen aan de voet van de Zaan ruikt naar vers gezaagd hout, als een kleine delegatie rond 14:30 uur de molen binnenloopt, met als eregast Prinses Beatrix. Voorzitster van de jubileumcommissie van het Gilde van Vrijwillige Molenaars Peet Wessels was erbij en vertelt: “Het was een fantastische ervaring om de beschermvrouwe van de Hollandse molen, Prinses Beatrix te mogen ontmoeten. Ze draagt de molens een welgemeend warm hart toe en ze was heel geïnteresseerd in wat wij als Gilde doen. We hebben haar meegenomen de zaagmolen in en daar heeft zij de poster onthuld. De afbeelding hebben we voor deze gelegenheid op canvas af laten drukken. Dit canvasdoek reist door Nederland, want het doek gaat elke maand naar een andere provincie die in die maand festiviteiten organiseert rondom het Jaar van de Molenaar.”

Immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO
Dat juist 2022 uitgeroepen is tot Jaar van de Molenaar is geen toeval want het landelijk Gilde van Vrijwillige Molenaars viert dit jaar zijn 50-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan staat het gehele jaar in het teken van de molenaars en dit wordt gevierd met tal van molenevenementen. Een recordpoging op 9 april, om zoveel molens tegelijkertijd te laten draaien, is er één van.

Voorzitter van het Gilde van Vrijwillige Molenaars Erik Kopp, is trots op het Gilde dat al 50 jaar lang molenaars opleidt. “Dat het molenambacht cultureel gezien serieus genomen wordt, blijkt wel uit het feit dat in 2017 het ‘Ambacht van Molenaar’ als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO op de lijst is gezet.”

Oost Gelrese molenaar
In de landelijke jubileumcommissie van het Jaar van de Molenaar, zit de Lichtenvoordse molenaar Jos Betting. Al ruim tien jaar draait hij op de Harreveldse molen ‘Hermien’. Sinds 2015 is Jos bestuurslid van het Gilde van Vrijwillige Molenaars afdeling Gelderland en twee jaar geleden stapte hij in de jubileumcommissie. “De opening had een groot feest moeten worden in het Zaans Museum, met ruim honderd aanwezigen. Helaas gooide corona roet in het eten,” vertelt Jos. “Een comité van aanbeveling zou aanwezig geweest zijn zoals afgevaardigden van Unesco Nederland, vereniging de Hollandsche Molen en acht commissarissen van de Koning. Daar had ik graag bij aan tafel gezeten. Uiteraard zijn we enorm blij dat Prinses Beatrix wel kon komen om de poster te onthullen en zo het jubileumjaar te openen.”

Hermien onthuld door Prinses Beatrix
Op de poster staat molen Hermien afgebeeld, opgebouwd uit honderden fotootjes van molenaars. De foto is gemaakt door Paul van Druten uit Lichtenvoorde. Kunstenaar en commissielid van het Gilde, Thomaz van Oz is verantwoordelijk voor de bewerking. “De molenaar die onderaan de voet staat van Molen Hermien, dat ben ik. Gelukkig ben ik niet herkenbaar in beeld,” vertelt Jos lachend. “Wel ben ik er trots op dat de Achterhoekse molen een jaar lang door heel Nederland hangt. De mensen die op de dag van de opening zouden spreken hebben dit thuis opgenomen, daarvan heb ik een mooie filmcompilatie gemaakt die te bekijken is op de website van het Gilde.”

Molen Hermien, aan de basis van gediplomeerde molenaars
In 1972 is het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van wind- en watermolenaar aan het hart ging en deze voor de toekomst veilig wilde stellen. Met een landelijk molenbestand van 1100 molens, moesten er meer molenaars komen om de molens te draaien om ze zo vitaal te houden. Met dat doel startten zij de molenaarsopleiding. In de afgelopen 50 jaar leidde het Gilde 1500 molenaars op. Molen Hermien in Harreveld staat aan de basis van de lichting gediplomeerde molenaars, want de Harreveldse Beltkorenmolen behoorde tot één van de eerste opleidingsmolens in Gelderland. De regio kan nog wel wat molenaars gebruiken want Gelderland telt ruim 400 molenaars op 169 molens. Dus, mocht uw interesse gewekt zijn en bent u nieuwsgierig naar dit fantastische ambacht, kijk dan op vrijwilligemolenaars.nl.

Ook is daar het filmpje te bekijken van de opening van het Jaar van de Molen.


Facebook: Het Gilde van Vrijwillige Molenaars

Prinses Beatrix neemt cadeau in ontvangst van Peet Wessels. Foto: PR
Poster van het Jaar van de Molenaar. In de afbeelding zijn kleine portretjes van molens en molenaars te zien. Foto: Paul van Druten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant