Amaal en Fawzi in hun appartement van het complex ’t Bagijn in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

Amaal en Fawzi in hun appartement van het complex ’t Bagijn in Groenlo. Foto: Theo Huijskes

‘Wij voelen ons in het mooie Groenlo helemaal thuis!’

Maatschappij

GROENLO - De afstand tussen hun geboorteplaats Bagdad in Irak en hun huidige woonplaats Groenlo bedraagt maar liefst 5 duizend kilometer. Dit gegeven krijgt een extra lading wanneer je bedenkt dat de wereldstad Bagdad ruim 7 miljoen inwoners telt en het vestingstadje Groenlo het aantal van 10 duizend inwoners nog moet bereiken. Het echtpaar Fawzi Daood (69) en Amaal Albalwi (51) is blij en gelukkig met de keuze voor een immigratie naar Holland. Uw verslaggever zocht het echtpaar op in hun woning in het appartementencomplex ’t Bagijn met uitzicht op de voormalige, natuurschoonrijke kloostertuin en de imposante RK Calixtusbasiliek.             

Door Theo Huijskes   

Fawzi:
‘Je in Irak op
straat
begeven, is
zeker in de
avonduren
levensgevaarlijk’


Nog helemaal ontdaan vanwege het feit dat zij als nieuwkomers in Groenlo in aanmerking komen voor deze rubriek, doen Fawzi en Amaal hun verhaal, waarbij duidelijk de grote verschillen naar voren komen tussen het alsmaar in oorlog verkerende Irak en het vredige Nederland. Woont Fawzi, eerder gehuwd geweest en vader van twee kinderen, al sinds 1994 in Nederland, vrouwlief Amaal, waarmee hij zeven jaar geleden in het huwelijk trad, woont sinds januari 2020 in ons land.

Vreselijke omstandigheden in Irak 
Fawzi en Amaal kunnen inmiddels een boek schrijven over Irak als het land waarin een onophoudelijke oorlog dag in, dag uit zorgt voor onderdrukkingen en moorden. Een land waar het gebruik van massavernietigingswapens op ieder willekeurig moment als de normaalste zaak van de wereld wordt gezien. In dat kader staat Irak bekend als het land dat het internationale terrorisme onverminderd steunt met het gevolg dat er voor de bevolking geen enkele vorm van vrijheid bestaat. Dit laatste wordt nog eens bevestigd door het echtpaar Daood met de woorden dat het aspect criminaliteit in Irak al sinds 1958 hoogtij viert. “Je alleen op straat begeven, en dat zeker in de avonduren, is levensgevaarlijk. Sterker nog, de criminaliteit viert er op ieder moment van de dag hoogtij. Dat er op geen enkele manier sprake is van een vorm van gemeenschapsgevoel is dan ook overduidelijk.”

Van Den Haag via Enschede naar Groenlo
Tijdens zijn werkzame verblijf in Nederland, heeft Fawzi met name in Enschede het een en ander ondernomen. “Van huis uit ben ik na mijn studie in Bagdad werkzaam geweest als constructietekenaar. Vanwege mijn afkomst en het niet onder de knie hebben van de Nederlandse taal, heb ik dat vak in Nederland nauwelijks kunnen uitoefenen. Maar omdat ik hier niet als werkloze wilde worden aangemerkt, heb ik mij op andere terreinen waar gemaakt. Ik was een tijdlang in dienst van voedsel-fabrikant Johma in Losser en daarnaast tevens als maquettebouwer. Nu ik bijna 70 ben probeer ik mij als vrijwilliger waar te maken, onder andere als klusjesman.” Fawzi is bijzonder blij met een aantal medebewoners in ’t Bagijn, waarop hij en Amaal altijd een beroep kunnen doen. “Eén van hen willen wij bij naam noemen en dat is Anny Stapelbroek, die onder andere heeft geholpen om mij als vrijwilliger bij het bejaardencentrum De Molenberg voor te kunnen stellen. De eerste kennismaking en de opvang die ik heb ervaren, hetzij in De Molenberg, d’Orangerie, Stadskamer of waar dan ook, ging gepaard met hartelijke en warme gevoelens. De gastvrijheid is hier overal ongekend!”

Amaal:
‘Ik ben enorm
geïnteresseerd
in de
geschiedenis
van Groenlo’


In de leer
Dat Fawzi bijzonder trots is op zijn Amaal, heeft niet alleen te maken met zijn liefde voor haar en haar gastvrijheid en kookkunst, maar voor alles wat zij al gepresteerd heeft op studiegebied. Amaal geeft zelf aan dat zij in Bagdad na een vierjarige opleiding aan de Universiteit het bachelor-diploma heeft behaald als taaldeskundige. “Daar wil ik nu in Nederland op alle mogelijke terreinen een vervolg aan geven. Ik ben namelijk enorm geïnteresseerd in de geschiedenis van dit land, in het Koningshuis hier, en ook in de geschiedenis van dit mooie stadje Groenlo. Wil graag alles weten over de 80-jarige oorlog, de Slag om Grolle en ga zo maar door. Daarnaast wil ik mij op een aantal terreinen dienstbaar maken voor de gemeenschap. Daarom ben ik in de leer bij een voormalig docente van Scholengemeenschap Marianum. Mijn ultieme doel is om vervolgens aan de slag te gaan als bijvoorbeeld tolk, docent en/of journalist. Vanwege mijn studie moet daarbij de taal met in het bijzonder het onderdeel grammatica de meeste prioriteit hebben.”

Alle deuren gaan hier voor ons open 

Bij de afsluiting van het gesprek willen Fawzi en Amaal nog eens nadrukkelijk stellen dat zij erg onder de indruk zijn van de manier waarop zij sinds 2018 en 2020 door iedereen in Groenlo zijn ontvangen. “Het is helemaal geweldig dat hier alle deuren voor ons opengaan. Iedereen is hier is vriendelijk en dienstbaar, mensen groeten elkaar. En dat geldt niet alleen voor medebewoners, maar ook voor plaatsgenoten waarop je met een vraag of verzoek een beroep doet. Kortom, wij voelen ons in het mooie Groenlo helemaal thuis!’

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant