Vlnr. Hedwig Meijer, Michiel Wopereis en Bram Marneth. Foto: Mark Ebbers
Vlnr. Hedwig Meijer, Michiel Wopereis en Bram Marneth. Foto: Mark Ebbers

Kunnen zijn wie je bent in de Achterhoek

Maatschappij

Voorbereidingen eerste Achterhoek Pride Maand in volle gang

Door Mark Ebbers

ACHTERHOEK - Vorig jaar op 11 oktober werden Oost Gelre en Winterswijk zogenoemde Regenbooggemeenten, wat onder andere zichtbaar werd gemaakt met regenboogvlaggen en regenboogzebrapaden. Eind 2021 werd besloten om juni 2022 uit te roepen tot Achterhoek Pride Maand. Een initiatief vanuit de - in 2019 opgerichte - Klankbordgroep Regenbooggemeentes Oost Gelre en Winterswijk, maar gericht op de hele Achterhoek. Sinds december zijn er vele reacties binnengekomen vanuit alle hoeken en lagen in de regio. Vanuit de politiek, culturele instellingen, sportverenigingen, zorginstellingen en het onderwijs en ook van vrijwilligers die zich persoonlijk meldden om te helpen. “Een mooi voorbeeld van Achterhoekse noaberschap”, meldt de organisatie in een persbericht. Het moet een maand worden die mensen samenbrengt en waarin wordt getoond hoe mooi, divers en kleurrijk de Achterhoek is; waarin gevierd wordt dat iedereen erbij hoort, ongeacht geslacht, gender, geaardheid, afkomst of religie. Een gesprek met enkele kartrekkers: Michiel Wopereis (41) uit Lievelde, Bram Marneth (29) uit Lichtenvoorde en Hedwig Meijer (50) uit Eibergen. Naast deze drie bestaat de organisatie van de Pride uit nog negen mensen. Er is en wordt door hen hard gewerkt aan het voorbereiden van verschillende activiteiten in en rond de Achterhoek Pride Maand.

Serieus én leuk
Michiel maakte – net als Hedwig - al deel uit van de genoemde klankbordgroep toen het idee voor een Achterhoek Pride opkwam: “Met een bekende had ik het over niet doorgaan van de Amsterdam Pride. Hij kwam toen met de opmerking: Waarom zou zoiets trouwens alleen in Amsterdam kunnen, dat kan toch overal. Inderdaad, al hoeft het dan niet zo uitbundig en groots als in de hoofdstad.”
Bram: “Die Amsterdamse Pride duurt negen dagen, waarbij de serieuze laag nogal wordt ondergesneeuwd door de Canal Parade.” Michiel: “In de Achterhoek willen we het serieus oppakken, maar het moet wel leuk zijn, diversiteit moeten we vieren.”
Ze benadrukken dat de motor achter de komende Achterhoek Pride Maand weliswaar in Winterswijk en Oost Gelre zit, maar dat het Achterhoek-breed moet worden. In de hele regio wil de organisatie uitdragen dat je hier jezelf kunt zijn, en mocht dat nog niet zo zijn, dat het tijd wordt dat het wel kan. Michiel constateert tevreden: “Inmiddels zijn meerdere gemeentes in de Achterhoek een Regenbooggemeente of zijn van plan dit te worden. Het thema leeft in de gemeenschap en er komt steeds meer aandacht voor. Tijd om nog zichtbaarder uit te dragen dat we TROTS zijn IN de Achterhoek, ons motto.”

Activiteiten
De organisatoren hebben inmiddels veel ideeën ontvangen. Een aantal daarvan hebben ze al concreet kunnen maken en staan nu op het programma. Er zijn activiteiten die op een bepaalde dag zijn, maar ook die heel juni duren. De Achterhoek Pride Maand wordt op 1 juni officieel geopend. Waar, dat wordt binnenkort bekendgemaakt. Daarna volgen de hele maand door de hele Achterhoek activiteiten. Zo komt er een Roze kerkdienst in Aalten op 12 juni, een Regenboogwandeling in Ruurlo op 25 juni en het Over De Top festival in Lichtenvoorde gaat in het Pinksterweekend op geheel eigen ludieke wijze de Achterhoek Pride aandacht geven. En ook na afloop van de Pride Maand staat er nog het een en ander te gebeuren, ook doordat vanuit allerlei hoeken wordt aangehaakt. Zo is de Brei- en Haakclub Neede bezig met het maken van regenboogsjaals, deze worden op 11 oktober (Coming Out Day) gepresenteerd.

Waar het om gaat is met de Pride zaken zichtbaarder te maken. Want tolerantie en acceptatie zijn toch vaak minder groot dan ze lijken

Ook veel scholen schenken aandacht aan diversiteit in de Achterhoek. Hedwig heeft daar als leerkracht van basisschool St. Willibrordus in Groenlo al het voortouw in genomen. “Ik vind het erg belangrijk om hier ook of juist bij jonge kinderen aandacht aan te besteden. In groep 3/4 is er al aandacht voor dat iedereen zichzelf mag zijn. Het maakt niet uit of je een jongen of meisje bent, je mag met poppen en/of auto’s spelen, met nagellak rondlopen als jij dat wilt. Zelf mogen kiezen welke kleren je vandaag aantrekt, omdat jij daar blij van wordt. Hoe fijn is het als je op jonge leeftijd gewoon al jezelf mag zijn. Jonge kinderen zijn gewoon heel puur en flexibel, daar wordt juist de basis gelegd.”

Waarom een Achterhoek Pride Maand?
De vraag komt op waarom zo’n Achterhoek Pride Maand: is het nog nodig, of is het juist nodig? Michiel: “Ik vind van wel. Zeker nu jongeren meer dan ooit bezig zijn met genderidentiteit en expressie. En hoewel de Achterhoek zeker geen ‘probleemgebied’ is, blijft het hier vaak toch lastig om je kop boven het maaiveld uit te steken.” Bram vult aan: “In heel veel opzichten is de Achterhoek natuurlijk best een makkelijke regio, het is hier niet de Bible Belt.” Michiel: “Waar het om gaat is met de Pride zaken zichtbaarder te maken. Want tolerantie en acceptatie zijn toch vaak minder groot dan ze lijken. Denk aan het groepsgedrag in het uitgaansleven en zelfs in vriendengroepen.” Bram: “Het moet normaal worden om af te wijken van de heteronorm.”
Beiden benadrukken dat de Achterhoek Pride Maand niet alleen gericht is op de LHBTQ+-gemeenschap, het is breder dan dat. En uit de vele reacties die er al geweest zijn, de vele tientallen verhalen die mensen al verteld hebben, blijkt het volgens hen volop te leven.

Iedereen kan meedoen
Iedereen die de boodschap van de Achterhoek Pride een warm hart toedraagt, kan meedoen. Dat kan al heel eenvoudig. Bijvoorbeeld door het ophangen van de Achterhoekse Regenboogvlag in de gehele maand juni of door er aandacht voor te hebben binnen de school, organisatie of op het werk, tijdens een overleg, in een nieuwsbrief of op een bijeenkomst. “Zie jij of zien jullie de Achterhoek Pride Maand wel zitten en wil jij ook meedoen? Laat dat dan weten”, roept de organisatie alle inwoners van het gebied op.

Website en programma 
online
De website www.achterhoekpride.nl is inmiddels in de lucht. De eerste onderdelen van het programma zijn op die site bekendgemaakt. Wekelijks komen er meer activiteiten en berichten op te staan. Contact opnemen met de organisatie kan via het contactformulier op de website of door een mail te sturen naar info@achterhoekpride.nl. Ook via Facebook en Instagram is de Achterhoek Pride te volgen.


www.achterhoekpride.nl

Vlnr. Hedwig Meijer, Michiel Wopereis en Bram Marneth. Foto: Mark Ebbers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant