Jan en Marietje Stöteler-Rötter genieten nog volop van het leven. Foto: Theo Huijskes
Jan en Marietje Stöteler-Rötter genieten nog volop van het leven. Foto: Theo Huijskes

‘Wij zijn schatrijk met ons leven op dit moment!’

Maatschappij

Jan en Marietje Stöteler-Rötter

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zij hebben elkaar ontmoet op de deel van Café-Herberg Het Reirinck in Zwolle bij Groenlo.  Het was liefde op het eerste gezicht met het gevolg dat zij in 1965 met elkaar in het huwelijk traden. Aandacht deze keer voor het inmiddels 57 jaar gelukkig getrouwde echtpaar Jan en Marietje Stöteler-Rötter, sinds enkele jaren woonachtig op de hoek Mesdagstraat - Vincent van Goghstraat. “Wij voelen ons hier helemaal thuis, zijn erg blij dat wij hier ondanks enkele lichamelijke mankementen nog steeds zelfstandig kunnen wonen. Met onze drie kinderen en twee kleinkinderen in de buurt zijn wij schatrijk!”

Jan Stöteler (84) werd op 4 januari 1938 in Groenlo geboren in een gezin met vijf kinderen. Marietje Rötter (83) werd op 8 juli 1938 op de wereld gezet in Meddo in een gezin dat drie kinderen telde. Jan kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn leven in het ouderlijk huis. Hij genoot een liefdevolle, zorgzame opvoeding maar nadat zijn vader op 52-jarige leeftijd kwam te overlijden, werd hij als oudste van de kinderen tot kostwinner gebombardeerd. “Terugkijkende kan ik alleen maar trots zijn, omdat ik zelf bij ons huwelijk als tweede generatie in het ouderlijk huis aan de Lichtenvoordseweg ben gaan wonen. Inmiddels heeft onze zoon Marcel, als zijnde de derde generatie Stöteler, er zijn intrek genomen.” Dit alles staat in schril contrast tot het levensverloop van echtgenote Marietje, wiens ouderlijk huis in Meddo, inclusief boerderij met vele bunders grond in andere handen kwam. “Het toekomstgerichte bedrijf moest noodgedwongen worden afgestoten omdat mijn ongetrouwde broer, als voorman van het familiebedrijf, plotseling overleed.”

Alles draaide om ‘de Grolsch’ en ‘de Grol’
“Wat mijn arbeidzame leven betreft, heb ik eerst een periode in de textiel gewerkt en daarna meer dan dertig jaar met onvoorstelbaar veel plezier bij de Grolsch Bierbrouwerij. Ik denk dat er in mijn periode in Groenlo en omgeving geen bedrijf was dat de arbeidsvoorzieningen voor het personeel beter voor elkaar had dan de Grolsch Bierbrouwerij. Ook bewaar ik alleen maar fijne herinneringen aan voetbalvereniging Grol. Een gigantisch amateurvoetbalbedrijf, waarbinnen het met elkaar omgaan grote overeenkomsten vertoont met een hechte familieband.” Aldus Jan Stöteler, die reeds op zeer jonge leeftijd zijn debuut maakte in Grol 1. In die tijd als een stugge, fanatieke, bijna niet te passeren linksback. “Met ongelooflijk veel plezier denk ik terug aan de tijden dat ik samen met tal van prominente Grolspelers heb mogen voetballen.”

Wanneer Stöteler vervolgens terugschakelt naar de situatie van dit moment, geeft hij aan enorm trots te zijn op de twee kleinkinderen: Thijmen en Joere van dochter Annet en haar partner Rob Groot Zevert, die helemaal gek zijn van voetbal en dat natuurlijk bij ‘de Grol’. “Weet je dat de voetbalsport binnen onze familie telkens een generatie overslaat? Zo moest mijn vader er niets van weten, kon ik niet zonder, waarna mijn beide zoons Richard en Marcel nooit tegen een ‘Grolbal’ hebben getrapt, terwijl nu de beide kleinzonen niet van het Grolcomplex zijn weg te slaan.” Maar degenen die denken dat dezelfde Jan Stöteler niet meer aan actieve sport doet, heeft het helemaal mis. “Los van een 30-jarige periode waarin ik een fanatieke hardloper was, ben ik tegenwoordig nog steeds lid, en dat inmiddels bijna vijftig jaar, van tafeltennisvereniging Grol en hoop binnenkort weer een balletje te kunnen slaan.”

Militaire dienstplicht ontlopen
Jan Stöteler komt er tenslotte niet onderuit om even stil te staan bij een opmerkelijk voorval dat zich zo’n 65 jaar geleden voordeed bij voetbalclub Grol. Het bestuur van de Groenlose voetbalvereniging kreeg het voor elkaar dat Jan werd vrijgesteld van de militaire dienstplicht. In een oude schoenendoos heeft hij hier nog de papieren van bewaard als bewijsmateriaal. “Als 19-jarige jongeman had ik een voorkeur voor de Zeemacht in plaats van de Landmacht. Maar toen ik werd opgeroepen om op 18 november 1957 in Hilversum te verschijnen bij het Marine-Opleidingskamp, stak het Grolbestuur daar een stokje voor. Voorzitter Johan Koehorst kwam bij ons thuis en vroeg mij om bij bestuurslid Harrie Overkamp langs te gaan. Op zijn kantoor van de voormalige Steenfabriek werd mij verteld dat ik onmisbaar was voor Grol 1 en dat hij ervoor zou gaan zorgen dat ik niet in militaire dienst hoefde. Nog geen week later kreeg ik de definitieve vrijstelling van de militaire dienstplicht in de bus.”

Jan Stöteler (rechts) in 1958 als speler van Grol 1 naast doelman Joop Koenders. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant