Een beeld van de Dodenherdenking 2022 in Groenlo. Foto: Marcel Houwer
Een beeld van de Dodenherdenking 2022 in Groenlo. Foto: Marcel Houwer

Dodenherdenking in Groenlo: ingetogen en stijlvol

Maatschappij

GROENLO - Groenlo kan terugblikken op een ingetogen, tevens bijzonder stijlvolle Dodenherdenking 2022. Het uit zes leden bestaande Comité 4 mei Groenlo wist voor een passend programma te zorgen. Dit niet alleen als gevolg van de naweeën van de coronacrisis, maar in het bijzonder met het oog op de huidige oorlogssituatie in Oekraïne. Reden temeer om aan de herdenking van dit jaar het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ toe te kennen. Het gekozen thema zorgde ervoor dat er vanuit alle hoeken van de Groenlose samenleving een grote belangstelling aan de dag werd gelegd. Dit werd met name tot uiting gebracht met het leggen van bloemen bij het oorlogsmonument in het plantsoen op de hoek Winterswijkseweg - Lichtenvoordseweg.

Door Theo Huijskes

Namens het comité laat woordvoerster Sylvia Wentink weten dat men tevreden is over de afloop van de herdenking. “Het was een mooie herdenking en dat helemaal in de stijl, zoals wij die vooraf voor ogen hadden. Daarnaast geeft het ons als comité een bijzonder voldaan gevoel dat er niet alleen de nodige belangstelling was, maar dat ook velen direct klaar stonden om hun medewerking te verlenen. Denk daarbij aan de kinderen van de basisschool De Hoeksteen, die de aanwezigen bij de toegang tot het park welkom heetten en fakkeltjes uitdeelden.”

Namens de gezamenlijke basisscholen in Groenlo en Zwolle werden bloemstukken gelegd, werd een gedicht voorgelezen en duiven losgelaten als teken van vrede en vrijheid. Wat de muzikale en vocale bijdragen betreft, was opnieuw Muziekvereniging Groenlo van de partij. Verder zorgde zangeres Maria van der Post voor een stijlvolle bijdrage met een tweetal liederen, te weten ‘Fields of Gold’ van Sting en ‘Imagine’ van John Lennon. Hierbij werd zij muzikaal begeleid door Björn Vije. Daarnaast waren leden van Scouting Groenlo, zoals ieder jaar, weer bereid om mee te werken. Zij droegen een gedicht voor en legden bloemen. Daarnaast zijn er bij het monument in de pastorietuin van de Calixtusbasiliek bloemen gelegd namens de RK Parochie Groenlo en de gemeente Oost Gelre.

Was het voorzitter Maria Monasso, die voor het openingswoord zorgde, namens de gemeente Oost Gelre werd het woord gevoerd door wethouder Bart Porskamp, die naast de herdenking aan de 77 jaar geleden beëindigde Tweede Wereldoorlog ook de nodige aandacht besteedde aan het huidige jaar 2022, zijnde het jaar dat de geschiedenisboeken ingaat als het jaar van een nieuwe oorlog in Europa. “De laatste twee maanden zien we heftige en ontluisterende beelden op televisie en sociale media. Niet alleen de steden en de mensen worden aangevallen, ook de democratie en de onafhankelijkheid maken daar deel van uit. Hierdoor zijn velen niet alleen hun huis en dierbaren kwijt, maar hun hele bestaan. En wat erger is, het einde van deze oorlog is nog niet in zicht.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant