Aniek Meekes-Peterman bij haar vintage koffiekopjesverzameling in Proeflokaal De Kroon in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Aniek Meekes-Peterman bij haar vintage koffiekopjesverzameling in Proeflokaal De Kroon in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Aniek Meekes-Peterman (33) start Proeflokaal De Kroon

Maatschappij

GROENLO - De eerste testlunch is achter de rug en Aniek Meekes-Peterman (33) is blij en opgelucht. “Het ging heel goed! De proefpersonen waren de mannen van de kaartclub van mijn vader. Deze week gaan we ook nog voor familie en bekenden draaien van vanaf 1 juni is Proeflokaal De Kroon echt open voor publiek.”

Door Kyra Broshuis

Het Proeflokaal is een ontbijt- en lunchgelegenheid waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een tijdelijke werkplek hebben. Zorg en horeca komen hier samen en dat is altijd al een grote wens van Aniek geweest. Ze groeide op in het café van haar ouders (De Kroon, beter bekend als Frielink). “Het verwezenlijken van mijn droom is allemaal begonnen bij een flesje chocomel”, zo schrijft ze op de menukaart. “Vanaf het moment dat ik zelf de trap af kon lopen en beneden de gasten hoorde, deed ik alsof ik niet kon slapen. Ik nam dan plaats aan de stamtafel tussen al mijn ooms en tantes en kreeg van mijn ouders, die al inmiddels al meer dan 40 jaar vol passie het café runnen, een heerlijk flesje chocomel voordat ik weer naar bed ging. Ik heb de smaak van chocomel geproefd en ben deze nooit verloren. Het smaakt naar meer. De passie en liefde die mijn ouders hadden bij het serveren van die chocomel heeft ervoor gezorgd dat ik altijd heb gedroomd van mijn eigen zaak in de horeca. Gedurende mijn opleiding proefde ik echter ook van de maatschappelijke zorg. Het werken met mensen en hen verder helpen blijft mij inspireren. Het realiseren en runnen van een lunchroom samen met mensen die net wat meer hulp kunnen gebruiken; hier wil je meer van proeven!” 

Collega’s  
Aniek begeleidt de mensen die bij het Proeflokaal werken en ziet ze, zo benadrukt ze, echt als collega’s. “Ze leren hier omgaan met het arbeidsritme en vaardigheden op het sociale vlak. Het is niet zo dat ze straks per definitie in de horeca terechtkomen maar ze weten dan wel hoe het is om in een arbeidsverhouding te zitten. Dit is ook absoluut geen dagbesteding maar echt werk. Trajectbegeleiders van HIERzorg, mijn vorige werkgever, gaan deze mensen straks begeleiden naar een reguliere baan. Mijn collega’s werken dan ook maximaal 1 jaar hier.”

Proeflokaal De Kroon is vanaf 1 juni van maandag tot en met vrijdag geopend voor ontbijt en lunch. Er is recent een professionele horecakeuken in de zaak geplaatst en de toiletten krijgen straks ook een andere plek. Daardoor komt er meer ruimte in het bedrijf. “s Avonds en in in de weekenden blijft dit gewoon de bruine kroeg zoals de mensen die kennen. Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar dat ik hier Het Proeflokaal kan draaien, ik ben er heel trots op!”, besluit Aniek. 

Iedereen is vanaf 1 juni van harte welkom. Ontbijt of lunch aan huis laten bezorgen kan ook. Vanaf 1 juni is de site www.proeflokaaldekroon.nl in de lucht. Proeflokaal De Kroon is gevestigd aan de Notenboomstraat 46 in Groenlo. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids