Grol 6. Foto: S.V. Grol
Grol 6. Foto: S.V. Grol

Grol 6 strijdt tegen MS en hoopt op medestrijders tijdens actiedag

Maatschappij

Grol 6 haalt geld op voor Nationaal MS Fonds

Door Henri Walterbos

GROENLO - ‘’Vrienden, helaas een niet zo’n leuk bericht’’. Van een afstandje een zin met zeven op zichzelf staande woorden, maar tegelijkertijd een zin met zeven woorden waarmee in één klap de ernst van de daaropvolgende boodschap helder wordt: ‘’Ik heb MS’’. Onze zeer gewaardeerde vriend en oud-teamgenoot van Grol 6 zette op woensdagavond 2 juni 2021 onze werelden even stil. 

Vanwege persoonlijke overwegingen heeft persoon in kwestie ervoor gekozen niet met naam en toenaam genoemd te willen worden.’ Aldus zijn teamgenoten in het clubblad sv Grol onlangs. Een eerste stap en aanzet op weg naar een actiedag, ten bate van het Nationaal MS Fonds. Samen voetballen is meer dan alleen samen winnen of verliezen, en een derde helft.

Onmacht
“Waar het begon met een verminderd gezichtsvermogen, veroorzaken nu ook de gevoelsstoornissen in de benen een beperkende rol in zijn leven,” vertelt teamgenoot Luc Stortelder. “De MRI scans logen er dan ook niet om. Waar wij aan de zijlijn met onmacht toekijken, kijkt hij vooral naar alles wat nog wel tot de mogelijkheden behoort. Zijn positiviteit is dan ook iets wat wij als vrienden zeer aan hem bewonderen. Met zijn allen blijven we hopen op verbetering zodat hij weer kan functioneren zoals het eigenlijk hoort op deze leeftijd.”

De vrienden verdiepten zich in de ziekte die hun vriend/teamgenoot trof. “Multiple Sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel waarbij er iets mis is in het afweersysteem. Hierdoor valt het lichaam de laag om de zenuwen (myeline) aan waardoor het beschadigt. Hierdoor kunnen uiteindelijk plotselinge verlammings-en uitvalsverschijnselen optreden. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is vaak onvoorspelbaar, wat veel onzekerheid met zich meebrengt. Waar er verschillende vormen van MS zijn, zal de een zich herstellen van aanvallen/klachten en nemen bij de ander de klachten geleidelijk toe, zonder herstel. Er zijn medicijnen om de ziekte af te remmen, maar genezing is helaas nog niet mogelijk.” 

Dat er nog steeds geen genezing mogelijk is vinden de teamgenoten onverteerbaar. “Voor ons als vrienden en oud-teamgenoten is dit ondraaglijk. Wij zijn als Grol 6 dan ook niet bij de pakken neer gaan zitten, maar hebben de koppen juist krachtiger dan ooit bij elkaar gestoken. Kijken naar de mogelijkheden, in plaats van de onmogelijkheden, zoals onze vriend zou zeggen. Een medicijn kunnen wij niet realiseren, maar wel kunnen we zoveel mogelijk geld ophalen voor nieuw onderzoek, zodat in de toekomst wellicht wél een medicijn beschikbaar is tegen deze vreselijke ziekte. En dat is precies wat we gaan doen,” vertelt Luc. 

Actiedag
Op zondag 22 mei organiseren de mannen van Grol 6, met hun vriend en oud-teamgenoot als lichtend inspirator, een benefietdag bij Grol, waarvan de opbrengsten volledig gedoneerd zullen worden aan het Nationaal MS Fonds. “Iedereen kan er op zijn/haar eigen manier aan bijdragen. Allereerst is het voor eenieder mogelijk om geld te doneren via de website https://www.sterktegenms.nl/actie/grol-6. Ook fysiek doneren is mogelijk, aangezien er in de dagen vóór 22 mei 2022 collectebussen van het Nationaal MS Fonds op het sportpark te vinden zullen zijn.”

De benefietdag wordt op zondag 22 mei ingevuld met een gezellige dag in Sportcafé Den Elshof. “Hierbij nodigen wij uiteraard iedereen van harte uit. Na afloop van de wedstrijd Grol 6 – Vorden 3, zo tegen half één, is het deze middag voor eenieder mogelijk om voor een klein bedrag muzikale verzoekjes aan te vragen, die vervolgens met enthousiasme door ons gedraaid zullen worden. Daarnaast zullen er maar liefst twee loterijen plaatsvinden, waarbij geweldige prijzen te winnen zijn. Zo ligt onder meer een schoonheidsbehandeling in het verschiet, maakt men kans op heerlijke borrelpakketten, of valt er een royale tegoedbon te winnen van een van de beste restaurants van Amsterdam. Last but not least wordt de middag, na afloop van de wedstrijd van Grol 1 tegen Barbaros 1, afgesloten met een knallend optreden. Het leven zal gevierd worden, juist omdat onze zeer gewaardeerde vriend en oud-teamgenoot ondanks deze tegenslag ook nog altijd zo in het leven staat.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids