Herman en Coos Ueffing-Porskamp onder het prieeltje bij hun woning aan de Lange Maat. Foto: Theo Huijskes
Herman en Coos Ueffing-Porskamp onder het prieeltje bij hun woning aan de Lange Maat. Foto: Theo Huijskes

‘Het leven is mooi in Zwolle bi’j Grolle!’

Maatschappij

Herman en Coos Ueffing-Porskamp

Door Theo Huijskes

GROENLO - Zij zijn Zwollenaren, maar tegelijkertijd ook Grolleenaren of zoals zij het zelf verwoorden: “Wij hebben twee nationaliteiten!”. Voor deze rubriek zijn wij deze keer op bezoek bij Herman en Coos Ueffing-Porskamp, beiden 83 jaar jong en sinds jaar en dag woonachtig aan de Lange Maat in het buurtschap Zwolle onder de rook van Groenlo. 

“Wij voelen ons hier helemaal thuis. Het is voor ons beiden nog steeds een voorrecht om in deze rustige, natuurschoonrijke omgeving te wonen met alle benodigde voorzieningen op een steenworp afstand”, aldus Herman die ook vertelt dat hun woning tevens zijn ouderlijk huis is, slechts enkele honderden meters van het geboortehuis van zijn vrouw Coos.

Werd Herman geboren in een gezin met zeven kinderen, waarvan er naast de ouders inmiddels vijf zijn overleden, Coos stamt uit een gezin met elf kinderen, waarvan naast de ouders reeds afscheid is genomen van vier kinderen. Beiden hebben elkaar ontmoet tijdens een feestje bij Op den Akker annex Dancing De Pauw en zijn vervolgens getrouwd in april 1966. Dat betekent dat deze Grols-Zwolse combi reeds 56 jaar met elkaar in de echt verbonden is. “Mijn opa en oma -beiden afkomstig uit Dinxperlo- hebben ooit deze woning annex boerderij gekocht. Omdat de woning hooggelegen is, kreeg de boerderij al gauw de aanduiding ‘Ueffing op de bulten’. In het jaar 1900 werd mijn vader Hendrik Ueffing geboren, die later trouwde met Aleide Terbraak uit de Holterhoek. Mijn ouders zijn overleden op respectievelijk 84- en 87-jarige leeftijd. Na ons zal de nu reeds inwonende zoon Werner de Ueffing-familielijn op deze locatie voorzetten”, aldus Herman. Coos en Herman hebben naast Werner ook nog een dochter. Dorien is getrouwd met Axel Kuska en woont met haar gezin in Groenlo. “Wij zijn de trotse opa en oma van Megan en Dylan.”

‘Wij hebben
twee
nationaliteiten’


Al bijna 65 jaar actief koorlid 
Herman Ueffing heeft zich gedurende zijn arbeidzame leven met name ingezet als installatiemonteur. Eerst bij Pierik in Groenlo, achtereenvolgens bij de firma J.H. Huijskes in Groenlo, Wellink in Zwolle, Ouwersloot in Winterswijk met afsluitend de firma Alferink in Groenlo. Naast het werk wist hij zich in zijn vrije tijd helemaal uit te leven in een drietal hobby’s, te weten motorrijden, muziek en zang. “Motorrijden is voor altijd, en is ook vandaag de dag nog steeds, een grote hobby van mij”, vertelt Herman met een brede lach op zijn gezicht. “Met het ‘Zwolse motorclubje’ en dat tevens samen met Coos, hebben wij prachtige tochten gemaakt in Nederland en met name in Duitsland. Naast fietsen blijf ik deze hobby zo lang mogelijk beoefenen.” Wanneer de hobby muziek aan de orde komt, laat Coos van zich horen. “Gelukkig heeft hij binnen deze woning een aparte ruimte waarin hij zich wat de muziek betreft helemaal kan uitleven. Want het is niet dat hij alleen luistert naar muziek, hij bespeelt ook zelf accordeon, orgel en keyboard. En dan te bedenken dat zijn voorkeur daarbij met name uitgaat naar de echte smartlappenmuziek en -zang!” Dit alles in ogenschouw nemende, is het niet verwonderlijk dat dezelfde Herman Ueffing ook als carnavalsadjudant van de Zwolse carnavalsvereniging ‘De Noamelkers’ heeft gefungeerd aan de zijde van prins André ten Have. Ook is hij schutterskoning geweest tijdens de Zwolse kermis.

Een hoofdstuk apart is Herman’s inzet als koorzanger ten behoeve van de onder de parochie H. Calixtus en H. Maria Moeder Gods ressorterende RK Calixtusbasiliek. Als actief en tevens gedisciplineerd zanger stevent hij af op een 65-jarig vrijwillig dienstverband. Reeds in 2019 mocht hij voor zijn inzet gedurende 60 jaar, en dat in het kader van zijn diamanten jubileum, reeds de daarbij horende, tevens unieke onderscheiding ontvangen van de Nederlandse Sint Gregorius Vereniging.

‘Gelukkig heeft
Herman een
aparte ruimte
waarin hij zich
wat de muziek
betreft
helemaal
kan uitleven’


Vrijwilligster op de achtergrond
Coos Ueffing-Porskamp heeft ver voorafgaande aan haar huwelijk met Herman nog een aantal jaren in de huishouding gewerkt bij ‘tante Miene’ in Emst om zich na terugkomst helemaal in dienst te stellen van de families Porskamp en Ueffing. Daarnaast mag een bijzonder opmerkelijke vrijwilligersactiviteit van haar hier niet onvermeld blijven. Gedurende tientallen jaren en dat echt vele tientallen jaren, een en ander zowel vóór haar huwelijk samen met moeder Hetty, als tijdens haar huwelijk heeft Coos zich namelijk verdienstelijk gemaakt voor de voetbalvereniging Grol. Dit niet alleen als schoonmaakster van de kleedlokalen e.d. op het sportpark Den Elshof, maar thuis ook met het wassen, drogen en soms ook nog strijken van voetbalkleding van diverse teams, waarbij tegelijkertijd diverse extra klusjes om de hoek kwamen kijken, zoals in vroegere jaren het stoppen van voetbalsokken. Hierop terugblikkende, mag niet anders worden vastgesteld dan dat Coos hiermee een meer dan verdienstelijke prestatie heeft neergezet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Groenlose Gids